Tarihin Gördüğü En Absürt Hacker Saldırıları
Hack tarihine adını yazdırmış olaylar bu listede
Günümüzde farklı amaçlarla yapılan birçok siber saldırıya tanık oluyoruz. Bu siber saldırılarda genellikle arka planda bir ideolojik amaç oluyor ve hackerlar belli mesajları paylaşmak için ya da sitelerin güvenlik açıklarını ifşa etmek için hackleme işini gerçekleştirebiliyorlar. Kimi zaman da kişisel bilgi hırsızlığı yapmak, bu bilgileri haksız kazanç elde etmek için kullanabiliyorlar. Fakat bu yazımızda listeleyeceğimiz hack eylemleri farklı yönleri ile dikkat çekiyor. Yazımızda karşımıza çıkmış en absürt hack eylemlerini ve mizahi motiflerini sizlerle paylaşacağız.
IŞİD'in Google'ı Hacklemesi
IŞİD'e resmi olarak destek veren bir hacker grubu olan Cyber Caliphate Army geçtiğimiz günlerde yaptığı bir siber saldırıda Google'ı hedef aldı. Ya da öyle yaptığını sandı.
Bu grup daha önceden Facebook kurucusu Mark Zuckerberg'i ve Twitter kurucularından olan Jack Dorsey'i de hedef almış, ikiliyi internet sitelerini yok etmek ve isimlerini silmekle tehdit etmişti. Son olarak Google'a saldıran Cyber Caliphate Army bir internet sitesini ele geçirerek ana sayfasına kendi görselini ve mesajını yerleştirip gurulu bir şekilde Google'ı hacklediğini duyurdu. Her şey bu sitenin Google'a ait olmadığının ortaya çıkmasına kadar çok güzeldi. Hacklenen sitenin Google yerine Google ile bağlantısı olmayan, adında sadece Google kelimesi geçen Hindistan merkezli bir SEO firmasına ait olması işleri biraz karıştırdı.
Hackleme olayından kısa bir süre sonrasında da site bu sefer bir Anonymous hackerı tarafından ele geçirildi ve IŞİD karşıtı mesajlar paylaşıldı.
Nevil Maskelyne Vakası
Hackerlığın tarihi düşünüldüğünde doğal olarak bilgisayar çağının başlangıcı aklımızda canlanıyor. Fakat hackerlığın tarihine göz atıldığında tarihteki ilk hack olayının bilgisayarların keşfedilmesinden çok daha öncesinde gerçekleştiği görülüyor.
1900'lü yılların başında gerçekleşen tarihin ilk hack olayında telgraf hackleniyor. Üstelik bu olay ilk uzak mesafe kablosuz telgrafın resmi tanıtımı sırasında gerçekleşiyor. Olayımızda parmağı olan kişi ise yukarıdaki resimde göreceğiniz hackerlığın babası, günümüz hackerlarının "reyiz" diyerek elini öpeceği Nevil Maskelyne.
Guglielmo Marconi adlı bir mucit 1909 yılında geliştirmiş olduğu uzun mesafe kablosuz telgrafı İngiltere'de resmi olarak tanıtmaya hazırlanıyor, İngiltere'nin önde gelen kişilerini bir araya topluyor ve şovunu sergilemek için geliştirdiği cihazın tuşuna basıyor. Fakat bir illüzyonist olan ve şakalarıyla tanınan kahramanımız Nevil Maskelyne, Marconi'nin cihazının çalışma mantığını çözerek telgraftan alaycı ve hoş olmayan sözler içeren bir şiirin mesaj olarak gönderilmesini sağlıyor. Sizce de günümüzde gerçekleşen ve internet sitelerinin ana sayfalarının değiştirilmesiyle sonuçlanan hack olayları bu olay karşısında çok daha sönük kalmıyor mu? Üşüyoruz Nevil reyiz...
Burger King'in Twitter Hesabının Patlatılması
Günümüzde büyük markalar sosyal medyayı etkili bir iletişim ve halkla ilişkiler aracı olarak kullanabiliyorlar. Bu durum da beraberinde çeşitli güvenlik açıklarını getiriyor.
Amerika'nın en büyük fast food zincirlerinden olan Burger King de geçtiğimiz yıllarda bu tür bir güvenlik açığına kurban gitti. Burger King'in Twitter hesabını ele geçirmeyi başaran bir hacker hesabın adını Burger King'in en büyük rakibi olan McDonalds'ın adıyla ve logosunu da yine McDonalds'ın logosuyla değiştirerek ilginç bir mesaj paylaştı. Bu mesajda Burger King'in McDonalds'a satıldığından bahsediliyor. Bu alım satım işleminin sebebi ise Burger King'in meşhur whopper köftesinin hamburger ekmeği arasından kayıp düşmesine bağlanıyor.
News 14 Olayı
Bu hack olayı aslında tam bir hack olarak nitelendirilemez, ama yine de absürt. Bu olayın sebebi ise Amerika'da yayın yapan bir haber kanalı olan News 14'ün işini biraz tembelce yapmasından kaynaklanıyor.
News 14'ün yayınları sırasında kullanılan ekran yazılarının bir internet sitesinden kopyalanıp yapıştırıldığını keşfeden bir grup genç bu siteye kendi mesajlarını yerleştiriyorlar ve News 14 yayınları sırasında bu mesajlar 3 saat boyunca seyircilerin karşısına çıkıyor.
Godzilla Saldırısı
Bu olayda da yoğun trafiğin yaşandığı bir yoldaki elektronik trafik işareti hedef alınıyor ve hackerlar bu elektronik levhaya kendi mesajlarını yerleştiriyorlar. Neyse ki hackerlar sadece biraz eğlenmek için bu işi yapıyorlar ve işi ilerletmiyorlar. Levhadaki yazıda bir süre dev radyoaktif mutant kertenkele Godzilla'nın saldırmak üzere olduğu belirtiliyor ve sürücülere geri dönmeleri tavsiye ediliyor. Olay yerini yüksek bir noktadan izleyen hackerların kaçışan arabaları izleyerek bolca eğlendiğini varsayabiliriz.
İran Nükleer Araştırma Tesislerinin Hacklenmesi
Nükleer araştırmalar yapan bir tesisin hacklenmesi kabul edilebilir bir durum değil; böyle bir saldırı telafi edilemez bir felakete sebep olabilir. Fakat bu olayda neyse ki hackarlar biraz olsun insaflıymış.
Bu saldırı İran nükleer araştırma tesislerinin bilgisayar ağına sızan worm türü bir virüs aracılığıyla gerçekleşmiş. Virüs sayesinde hackerlar tesisin izleme sistemini kapatmayı başarırken her gece efsanevi rock grubu AC/DC'nin Thunderstruck adlı şarkısını son sesle çalarak tesis personelini coşturmayı başarmış.
Britney Spears Olayı
Bir zamanların yıldızı parlayan pop starı Britney Spears çalkantılı bir dönem geçirmiş ve özel hayatındaki problemler nedeniyle kariyerinde kötü bir süreç yaşamıştı. Yıldız tam bu süreçten çıkmaya çabalarken 2009 yılında Twitter hesabı hacklendi.
Hesabı ele geçiren hacker sayfayı bir İlluminati temasına bürümüş ve ilginç Twitter iletileri paylaşmıştı. Bu mesajlarda da pop yıldızının kendini her gün şeytana adadığından ve yeni dünya düzenini heyecanla beklediğinden bahsediliyordu.
Cupcake Operasyonu
Listemizde yer alan bu hack olayı diğerlerine göre biraz farklı; çünkü bu olayda hacklenen taraf resmi bir kurum değil. Hackleyen taraf ise bu sefer resmi bir hükümet kuruluşu. 2011 yılında gerçekleşen ve Cupcake Operasyonu adı verilen bu operasyon terörle mücadele amacı taşırken bir yandan da mizahi bir yön barındırıyor.
Söz konusu operasyonda İngiliz istihbarat teşkilatı radikal İslam adına eylemler yapan ve kendi internet sitesinde mutfakta nasıl bomba yapılabileceğini anlatan bir kişiyi hedef alıyor. Bu sitede yer alan bomba yapım tarifleri cupcake adı verilen küçük tatlıların tariferiyle değiştiriliyor. Tabi sonrasında elinde cupcakelerle intihar saldırısı gerçekleştiren teröristlerin ortaya çıkıp çıkmadığını bilemiyoruz.
Lenovo'nun Resmi İnternet Sitesinin Patlatılması
Geçtiğimiz sene tam bu dönemlerde teknoloji devi Lenovo'nun resmi internet sitesi hackerların tacizinden nasibini almıştı. Faakt bu sefer hackerlar klasik birşekilde kendi görsellerini ve mesajlarını bu sitenin anasayfasına yerleştirmek yerine sanatı desteklemeyi tercih etmişlerdi.
Hackerlar siteyi ele geçirdikten sonra hayattan bıkmış gibi görünen birkaç gencin müzik çalışmalarının anasayfada web kamerası yayını olarak gösterilmesini sağlamışlardı.
Bir Programcı, Bir Hacker ve Yazılım Geliştiricisinin Arasındaki Farklar Nelerdir?