Tarayıcınız Üzerinden Oyun Dünyasına Açılan Yeni Kapı GAIKAI

Oyun sektörü gün geçtikçe büyüyen bir sektör, bu sektörde yer almak adına herkesin bir fikri bir çalışması oluyor ve elbette olmaya da devam edecek. OnLive bulut bilişim oyun sistemini hatırlayacaksınız, dilediğiniz oyunu bilgisayarınıza kurmadan çok akıc

Mehmet Karakaya -

Oyun sektörü gün geçtikçe büyüyen bir sektör, bu sektörde yer almak adına herkesin bir fikri bir çalışması oluyor ve elbette olmaya da devam edecek. OnLive bulut bilişim oyun sistemini hatırlayacaksınız, dilediğiniz oyunu bilgisayarınıza kurmadan çok akıcı bir şekilde hem de sisteminizin özelliklerini ne olursa olsun en yüksek grafik özelliklerinde akıcı bir şekilde oynama imkanına sahiptiniz. Aynı şeyi Gaikai de sizlere sunuyor ancak biraz daha değiştirilmiş bir formatla bulut bilgisayarda oyun keyfini oyun severlere sunmayı amaçlıyor.

Gaikai nedir?

Bir bulut bilgisayardır, uzak sunucularda yer alan PC oyunlarını sizin bilgisayarınıza taşır, ancak sadece oyunun görüntülerini taşır. Siz oyunu kendi bilgisayarınız üzerinden oynarsınız ancak sizin sisteminiz sadece bir köprü görevi üstlenir, aslında oyunları Gaikai’nin sunucularında oynuyor olursunuz. OnLive programı ile aynı mantıkta çalışan Gaikai’nin OnLive’dan ayırt edici en büyük farkı ise sisteminize herhangi bir uygulama kurup çalıştırmanıza gerek kalmaması ve direkt olarak kullandığınız internet tarayıcısı üzerinden oyunları oynamanızı sağlaması.

Gaikai de OnLive gibi ücretsiz bir uygulama ancak sadece kullanması ücretsiz oyunların kısa bir demosunu denemenize şans tanıyan Gaikai, belli bir zaman sonra oyunun full sürümünü satın almanızı talep etmekte. OnLive sisteminde de aynı şey söz konusu idi, Gaikai henüz yeni bir uygulama olduğu için OnLive gibi geniş bir oyun arşivine sahip değil ama sınırlı sayıda oyuna sahip olan Gaikai’de bulunan oyunları küçümsememek gerekiyor. Gaikai bünyesinde FIFA 12, Crysis 2, The Witcher 2: Assassins of Kings, Battlefield: Bad Company 2, Sniper: Ghost Warrior, Dead Rising 2, Dead Space 2, Dragon Age 2, Mass Effect 2 gibi oyunlar yer alıyor, tam oyun listesine göz atmak için tıklayınız.
Oyunlar ile ilgili bir şey dikkatinizi çekecektir, oyunların çoğu EA Games’e ait olan yapımlar, neden Origin gibi bir platforma sahip olan EA Games Gaikai’de oyunlarının yayınlanmasına izin veriyor? Gaikai’yi destekleyen bir çok oyun yapımcısı ve firma bulunuyor, bunlardan birisi de dünya oyun devi EA Games. Önemli partnerlerine bakacak olursak, EA Games, Adobe, Capcom, EuroGamer, Intel, Nvidia, Origin, Paradox, SEGA, Ubisoft gibi toplamda 24 partnere sahip.

Gaikai’yi özel kılan internet tarayıcınız üzerinden oyunları oynamanızı sağlıyor olması. Peki Gaikai bizden özel bir tarayıcı istiyor mu? Yoksa herhangi bir internet tarayıcısı da işimizi görür mü? Hızlı bir internet bağlantısının yanı sıra Java ve Flash yüklü bir internet tarayıcısına sahip olmanız yeterli, Google Chrome çok iyi bir tercih olacaktır. Eğer Java’da bir sorun yaşarsanız en son kararlı sürümünü sisteminize kurmanız sorunu çözecektir.


Gaikai aslında bu yönü ile yani internet tarayıcısı üzerinden çalışması ile iyi bir sonuç doğurmakta, Gaikai’yi sahip olduğunuz internet tarayıcınız üzerinden tıpkı bir eklentiymişçesine kullanabilirsiniz. Tek tık ile dilediğiniz oyuna erişebilirsiniz, sadece Flash ve Java uygulamalarından faydalanan Gaikai yüksek sistem gereksinimlerine ihtiyaç duyan PC oyunlarını internet tarayıcısına taşıyor. Multi Platform olma açısından Gaikai geniş bir kullanım alanı sunuyor. Akıllı telefonlar, tablet PC’ler ve hatta ilerde Xbox 360 ve Playstation 3 için de kullanıma sunulacak, ancak bunun ne zaman veya nasıl olacağı ise tamamen meçhul, çünkü oyunları nasıl bir ortam üzerinde hafızaya alacakları yani oyunlardaki kayıt dosyalarınızın nereye gideceği bir sorun. Konsollarda başarılı bir sistem olmayı hedefleyen Gaikai bu hedefinde başarılı olursa alanında en iyi olabilir. OnLive gibi bir konsolu bulunmayan Gaikai belki de bu alandaki boşluğunu bu şekilde doldurmak istiyor.
Youtube ve Facebook ile de anlaşmaları bulunan Gaikai Facebook üzerinden belli başlı oyunları demo olarak Facebook kullanıcılarına sunmayı amaçlıyor. Günümüzde oldukça fazlalaşmaya başlayan Facebook oyunlarına farklı bir boyut kazandırmayı amaçlayan Gaikai Facebook’u da bir oyun platformu olarak görmekte. Son olarak Facebook üzerinden World of Warcraft gibi dünyanın en büyük MMORPG oyununu oynatmayı başaran Gaikai gelişme aşamasında olan bu özelliğini de geçtiğimiz E3 2011 fuarında oyun severlere göstermişti ve herkesi şaşkına çevirmişti. Facebook üzerinden oyun oynama konusuna da yakından ilgi gösteren Gaikai her geçen gün gelişiyor.

Gaikai sadece oyun oynamakla kalmıyor, aynı zamanda bünyesinde yer alan özel programları da bulut bilgisayar ile kullanmanızı sağlıyor. Örneğin Adobe’un programlarını Photoshop, Dreamweaver, Illustrator vb.

Gaikai ile OnLive’ı karşılaştıracak olursak;

Gördüğünüz gibi henüz Gaikai için erken demek mümkün, piyasaya hakim olabilmesi için en azından tam anlamıyla kullanıma hazır hale gelebilmesi için biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Bulut bilgisayar sistemi adına şu an için dünyanın en iyisi OnLive demek mümkün. Gaikai ise daha yeni bir yüz olmasına rağmen edindiği ortaklar, yaptığı çalışmalar ve anlaşmalar ile ilerleyen yıllarda Bulut bilgisayar sistemi adına en iyisi olabilme yolunda ilerliyor.

Gaikai’nin en büyük sorunu ise kapsama alanının en büyük rakibi OnLive’a göre düşük olması ama ülkemizde Gaikai’yi deneme şansına sahibiz.

Arkasına EA Games gibi bir markayı almayı başaran Gaikai’nin en kararlı hale gelebilmesi için üzerinden biraz daha zaman geçmesi gerekiyor. Gaikai’yi bizim için yani Türkiye’de yaşayan kullanıcılar için sorun haline getiren tek şey ise henüz ülkemize yakın bir sunucusunun bulunmayışı. Ancak bu sorun ilerleyen zamanlarda halledilecek gibi görünüyor. Gaikai’yi denemek için yapmanız gereken tek şey orjinal sitesi olan www.gaikai.com'u ziyaret ederek, listede bulunan oyunlardan herhangi birini seçtikten sonra Play Now butonuna basmak olacak. İyi oyunlar…

Benzer İçerikler