Takla Atmış Araç Alınır mı? Riskleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Takla atan arabalarla ilgili ön yargılar gerçek mi? Neden taklalı araba alınmaz? Aracın takla atıp atmadığı nasıl anlaşılır? Detaylar, bu yazımızda!

İmge Kaplan -

Araba piyasasındaki dudak uçuklatan fiyatlar, birçok kişiyi 2. el araçlara yöneltiyor. Fakat 2. el piyasasında senaryo pek de farklı değil. Bu durum, alıcıları ağır hasarlı araçlara yöneltmeye başladı.

Pert kaydı olan, çekme belgeli araç arayışlarında dikkat edilmesi gereken birçok nokta var. Bunlardan biri de aracın takla atıp atmadığı. Taklalı araçların fiyatı genelde piyasanın çok daha altında oluyor.

Peki, takla atmış araç alınır mı? Bu yazımızda taklalı otomobillerin dezavantajlarından ve dikkat etmeniz gereken kritik noktalardan bahsediyoruz.

Otomobil

Sıfır Araba Fiyatları - Ocak 2025

Taklalı Araç Nedir?

Adından da anlaşılacağı üzere bir kaza sonucu araç takla atmışsa bu şekilde isimlendiriliyor. Bazı kazalarda sadece kaporta hasarı görülürken bazılarında şasi ve direklerde oynama, airbaglerin açılması gibi daha önemli sorunlar oluşabiliyor.

Kaporta hasarlarının giderilmesi kolay. Airbagler değişebiliyor. Şasi ve direkler de mümkün mertebe onarılıyor. Tabi bu araçların onarımında ustanın işçiliği ve kaliteli malzeme kullanımı büyük bir önem taşıyor.

Peki, araç eskisi kadar sağlam ve kullanışlı oluyor mu? Bu sorunun cevabı tartışmaya oldukça açık. Araç ve hasarın boyutuna göre bir değerlendirme yapmak gerekiyor

Taklalı araçlarda otomobilin tavan kısmı büyük oranda hasar görüyor. Tavanda oluşan baskı ve darbeler aracın iskeletini oluşturan kısacası aracı ayakta tutan direklerin yamulmasına hatta kırılmasına neden olabiliyor.

Normal kazalarda aracın önemli kısımlarının ne oranda hasar aldığını tespit etmek biraz daha kolay. Taklalı araçlarda ise, özellikle araç onarıldıktan sonra satışa çıkmışsa, geçmişte neler yaşandığını tam olarak çözmek zor olabiliyor. Ne yazık ki bu konuda bütün satıcılar da dürüst davranmıyor.

Taklalı Araç Neden Alınmaz?

Takla atan araçlar, kullanıcılar için birçok dezavantaj barındırır. En önemli dezavantaj ise aracın dayanıklılığını etkileyen hasarlardır. Takla sonrası direklerde yapılan işlemler, aracın eskisi kadar sağlam olmamasına sebep olabilir.

Bu da sürüş, can ve mal güvenliğinizi etkileyen önemli bir unsur. Bilerek ya da bilmeden taklalı bir araç aldığınızda şunu unutmamalısınız ki bu aracı zamanı geldiğinde başkalarına satmak normal bir ikinci el aracı satmak kadar kolay olmayacaktır.

Taklalı olması aracın değerini düşüren ve müşterilerin gözünü korkutan önemli bir etkendir. Pek kârlı bir yatırım olmayacağını önceden bilmelisiniz.

Takla Atmış Araba Nasıl Anlaşılır?

İkinci el otomobil ilanlarında şu ibareyi sık sık görürsünüz: “Keyfe keder komple boyalıdır.” Aracın komple ya da tavan boyalı olması direkt olarak akla takla atmış olma olasılığını getirir.

Bazı kullanıcılar satmak için değil de binmek için aldıkları aracı gerçekten keyfe keder boyatmış olabilir ancak bu gerekçeyi kullanarak aracın kazasını örtpas etmeye çalışanların sayısı da yadsınamaz.

Eğer ikinci el bir araç almayı düşünüyorsanız takla atıp atmadığını anlamak için:

Yapay Zeka

Mercedes Arabalarda ChatGPT Entegrasyonu

Bu kontrollerin hepsini yapsanız da aracın takla atıp atmadığından %100 emin olmanız mümkün değildir. Nitelikli bir ekspertiz raporu ve tramer kaydı sorgulaması ile daha gerçekçi bilgilere ulaşabilirsiniz.

Benzer İçerikler