Fizik dünyasının en büyük bilim insanları tarafında yer alan Stephen Hawking, birçok defa bilim camiası tarafından ödüllendirilmiş, bilime büyük katkılarda bulunmuştur. Belki de Einstein'dan sonra dünyaya gelen en büyük ikinci fizikçi Stephen Hawking kimdir? Hayatı nasıl geçmiştir ve hastalığı neydi? detaylı bir şekilde anlatıyor olacağız.
Stephen Hawking Kimdir?
Ünlü fizikçi, 2. dünya savaşının hızla devam ettiği sürede 1942 yılının Ocak ayının 8. gününde İngiltere'de dünyaya geldi. Tam adı Stephen William Hawking, ayrıca kozmolog, teorisyen ve yazardı. 8 Yaşındayken Londradan 20 mil uzaklıktaki St. Albans'a gitti.
Stephen Hawking'in Bazı Kitapları
- Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere
- Kara Delikler ve Bebek Evrenler
- Ceviz Kabuğundaki Evren
- Devlerin Omuzları Üzerinde
- Zamanın Daha Kısa Tarihi
Stephen Hawking Hayatı
11 Yaşında St. Albans okuluna kayıt oldu, buradan mezun olduktan sonra babasınında eski okulu olan Oxford Üniversitesinde fizik eğitimi almaya başladı. Çünkü istediği bölüm olan matematik Oxford Üniversitesinde yoktu. Stephen Hawking'in ailesi aslında onun tıp okumasını istiyordu ancak o matematiği olan ilgisinin farkındaydı. Daha sonraları kendisi kozmoloji çalışmak için Cambridge Üniversitesine gitti. Buradan doktorasını aldıktan sonra araştırma asistanı sonrasında doçent oldu.
Stephen Hawking hayatında evreni keşfetmekte meraklıydı. Einsten'nın Genel Görelilik kuramı ve Binbang teorileri üzerine çalışmalar yaptı. Kendisi evrenin karadelikler ile son bulduğu kuramını ortaya koydu. Hawking Genel Görelilik kuramı ile Kuantım Mekaniğinin birleşmesinin gerekli olduğu ortaya koydu. Bilim camiası 20. yüzyılın en büyük buluşlarından birini yaşıyordu. Stephen Hawking kara delik ve kuantum fiziğiyle ilgili yazdığı teorilerle bilim camiasının çok tanınan bir bilim insanı, kitapları 40'dan fazla dile çevrilmiştir.
Stephen Hawking Hastalığı
Genç yaşta hastalığa kapılan Stephen Hawking yaşı ilerledikçe hastalığın etkisine kapıldı. Kendisi Amyotrofik lateral skleroz yani kısaca ALS hastasıydı. 21 yaşından ALS tehşisi konulan Stephen Hawking 1963 yılında hayatının yeni bir dönümüne girmişti. Doktorlar Hawking için 2 yıl ömür tanımıştı hastalık onun fiziksel hareketlerinin yüzde 80'ini etkisiz hale getirecek ancak beyin faliyetlerine dokunmayacaktı. Tehşisden 7 yıl sonra konuşma yetisini büyük oranda kayıp edip tekerlekli sandalyeye mağdur olmuştu. Stephen Hawking'in hayatı artık gittikçe zorlanmaktaydı öyle ki yakınları dışında konuştuğunu nerdeyse kimse anlayamıyordu. Ancak tehşisinin üstünden 22 yıl geçtikten sonra gelecek olan yeni hastalığından haberdar değildi, yıl 1985'i gösterdiğinde Hawking zatürre olmuştu ve soluk borusundan bir delik açılması gerekti artık Hawking'in sesi tamamıyla kaybolmuştu. Kendisi ancak tekerlekli sandalyesinde bilgisayar üzerinden iletişim kurabiliyordu hastalık daha da ilerliyor 2005 yılında el kaslarının yetisini kaybetti ve artık yanağındaki kasları kullanarak iletişim kurması gerekiyordu.
Stephen Hawking'in Ölümü
14 Mart 2018 yılında sabah saatlerinde Hawking evinde ölü bulunmuştu. Ailesi Stephen Hawking'in ölümü üzerine "Huzur içinde öldü" sözlerini kullandı. Ölüm nedeni 21 yaşında konulan ASL hastalığıydı. 76 yaşında hayata gözlerini yuman Hawking bilim camiasına katkılarından dolayı her yıl anılmakta.
Stephen Hawking'in Kişisel Görüşü
İnsanların 100 yıl içerisinde dünyayı terk etmesini ve başka gezegenlere gidip koloniler kurmasını, aksi takdirde koloni kurmazlar ise insanlar hayatta kalamayacaktır.