Stellantis Sanal Kokpit Platformu Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Stellantis'in dünyada bir ilke imza atan inovatif girişimi otomobil sektörünü kasıp kavuracak. İşte, Stellantis sanal kokpit platformu ve özellikleri!
Mobilite sektörünün liderlerinden Stellantis, Blackberry ile bir iş birliğine imza attı. Firmanın yeni geliştirdiği proje otomotiv dünyasını yerinden oynatacak gibi gözüküyor.
Dünyada bir ilk olarak yapılan yenilikçi çalışmanın adı ‘Stellantis Sanal Kokpit Platformu’. Peki, bu platform tam olarak nedir? Ne işe yarıyor? Otomotiv sektörüne ne gibi faydalar sağlayabilir? İşte, detaylar!
Stellantis Sanal Kokpit Platformu Nedir?
Stellantis, multimedya ve dijital gösterge ekranlarında devrim niteliğinde bir geliştirmeye gidiyor. Bu geliştirme sayesinde artık üretim sürecinde araçların bazı kısımlarına ait prototiplerin üretilmesine gerek bile kalmayabilir.
Firmanın kullandığı güçlü yazılımlar, Blackberry desteği ile yararlanılan QNX Hypervisor ve Amazon’un bulut tabanlı alt yapısı (AWS) sayesinde gerçekçi özelliklere sahip sanal kokpitler oluşturulabilecek.
Kullanıcılar aracın özelliklerini sanal ortamda deneyimledikten sonra markaya çeşitli geri bildirimlerde bulunabilecek. Böylece otomobiller kullanıcı odaklı bir bakış açısıyla daha hızlı bir biçimde geliştirilebiliyor olacak.
Sanal kokpitler, fiziksel prototipler ile kıyaslandığında daha az masraf gerektirdiği için maliyet açısından da markalara işlevsellik sağlayacak bir proje olduğunu söyleyebiliriz.
Stellantis Sanal Kokpit Platformunun Özellikleri
2024 CES fuarında duyurulan Stellantis, Blackberry ve Amazon iş birliği kapsamındaki bu projenin temel amacı kullanıcılarla daha yakın bir bağ kurmak ve onların ihtiyaçlarına direkt olarak yanıt üretebilmek olarak tanımlanıyor.
Hem otomobil üretiminde hem de ilgili yan kollarda bu teknolojiden yararlanılması, sektörde devrim niteliğinde bir etki yaratabilir. Stellantis sanal kokpit platformunun sunacağı bu deneyimi düşündüğümüzde şüphesiz aklımıza gelen ilk konulardan birisi yapay zekâ desteği oluyor.
Sanal kokpitlerde çeşitli yazılımların birebir gerçek hayattaki gibi deneyimlenebilmesi için yapay zekâ desteğinden yararlanıldığını tahmin etmek zor değil. Bu inovatif girişim markanın Dare Forward 2030 isimli planının bir parçası olarak lanse ediliyor.
Uygulama ve eğlence yazılımlarının geliştirilmesinde geri bildirim döngülerini hızlandıracak olan bu proje, sektör için önemli bir devrimin kapılarını aralayacak. Sanal kokpit platformu sayesinde otomotiv sektöründe kartlar yeniden dağıtılabilir. Kullanıcı odaklı yeni standartların oluşturulması ve çok daha kısa sürede çok daha gelişmiş yazılımların üretilmesi an meselesi diyebiliriz.
Siz bu inovasyon hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bizimle paylaşın!