Sosyal Medya Hesaplarınızın Yedeklerini Nasıl Alırsınız?
Facebook, Twitter, lnstagram, LinkedIn ve Google hesaplarınızın yedek arşivlerini kolayca alın!
Sosyal medyada sahip olduğumuz hesapları genellikle uzun yıllardır kullandığımız için bu hesaplardan paylaştığımız şeylerin artık binlerce, hatta on binlerce farklı öğeden oluştuğunu söyleyebilirim. Dolayısıyla bunların hepsini bir şekilde bilgisayarlarımıza indirmek ve yedeklemek, özellikle de herhangi bir sebepten dolayı kaybolmalarını engellemek için çok önemli. Tabii ki hesaplarını kapatmak isteyen kullanıcılar da kapatmadan önce sosyal medya aktivitelerini bir kenara yedeklemek isteyebilirler.
Sizler için en sık kullanılan sosyal medya servislerinin yedekleme imkanlarından biraz bahsederek işinizi daha kolay hale getirmeye çalışacağız. Dilerseniz ilk servisimizle başlayalım ve böylece değerli bilgilerinizin kaybolmalarını engelleyelim.
Twitter Hesabının Yedeğini Alma
Twitter'ın kendi yedek alma sistemi olduğu için işimiz çok da zor değil. İlk olarak Twitter'a giriş yapıyor ve sağ üstte yer alan kendi resmimize tıkladıktan sonra “Ayarlar” butonuna basarak devam ediyoruz.
Ayarlar bölümüne geldiğimizde hali hazırda “Hesap” adlı kısımda olacağız. Ancak burada değilseniz de sol taraftan tıklayarak açmanız gerekiyor.
Hesap bölümünün en altına doğru “Arşivini iste” butonunu göreceksiniz. Bu butona basarak devam ediyoruz.
Butona bastığınızda en kısa sürede arşivinize dair bilgilendirme e-postasının geleceğini belirten bir mesaj karşınıza çıkacaktır. Tüm hesabın yedeğini almak biraz uzun sürebildiği için bu aşamada tek yapmanız gereken Twitter'dan gelecek indirme e-postasını beklemek.
Facebook Hesabının Yedeğini Alma
Facebook hesabımızın yedeğini alarak mesajlarımızı, fotoğraflarımızı ve diğer paylaşılan öğelerimizi bilgisayara indirmek oldukça kolay. İlk olarak sağ üst köşede yer alan minik üçgene basıyor ve açılan menüden “Ayarlar” butonuna basıyoruz.
Ayarlar bölümü açıldığında karşınıza küçük bir “Facebook verilerinin kopyasını indir” butonu çıkacaktır. Bu linke tıklayarak devam ediyoruz.
Bir sonraki ekranda “Arşivimi Başlat” adlı yeşil bir tuş var. Buna da tıklıyoruz.
Güvenlik sebebiyle Facebook bizden şifremizi bir kere daha talep edecek. Şifremizi girdikten sonra “Gönder” butonuna basıyoruz.
Artık “Arşivimi Başlat” butonuna basarak işlemleri başlatabiliriz.
Facebook'un açılır pencerelerinin sonuna geldik. Arşiviniz hazır olduğunda artık e-postanıza gerekli indirme linki gönderilecektir. Bu pencereyi de “Tamam”a basarak kapattıktan sonra tek yapmamız gereken beklemek.
Instagram Hesabının Yedeğini Alma
Instagram hesabımızın yedeğini maalesef direkt olarak Instagram içerisinden elde edemiyoruz. Bu iş için Instaport.me adlı bir servisi kullanacağız. Aşağıdaki bağlantıyı kullanarak servisi ziyaret edebilirsiniz.
Web servisi açıldığında karşınıza gelen sitede “Sign in with Instagram” butonuna basmanız gerekiyor.
Bu aşamada servis sizden Instagram hesabınızla giriş yapmanızı talep edecek. “Authorize” butonuna basarak devam ediyoruz.
Giriş yaptıktan sonra karşımıza seçenekler gelecek. Bu seçeneklerden birincisi ile tüm fotoğraflarınızı indirebilir, ikincisi ile en son kaç tanesinin indirileceğini seçebilir, sonuncusuyla da belli bir tarih aralığı belirleyebilirsiniz. Biz hepsini seçerek devam edelim ve “Start Export” butonuna basalım.
Butona bastığınızda tüm fotoğraflarınızın toplanması için belli bir süre geçecektir. Bu aşamada beklemekten başka çaremiz yok.
Yüklemeniz hazır olduğunda ekranda indirme bağlantısı belirecektir. “Download only” linkine tıklayarak artık tüm fotoğraflarımızı bilgisayarımıza indirebiliriz.
İşlem tamamlandığında web tarayıcınızın indirilenler bölümünde tüm indirilmiş olan fotoğraflarınıza bir ZIP dosyası içerisinde ulaşabilirsiniz. ZIP dosyalarını açmak için aşağıdaki bağlantıdan WinRAR programını kullanabilirsiniz.
LinkedIn Hesabının Yedeğini Alma
LinkedIn de yedek almak için kendi içerisinde imkan sunan servisler arasında. Bu olanaktan faydalanmak için tek yapmanız gereken ilk olarak sağ üstteki küçük fotoğrafınızın üzerine gelmek ve oradan da “Gizlilik ve Ayarlar” yazısının yanındaki “Yönet” butonuna basmak.
Ayarlar bölümünün hemen sol kısmında “Hesap” seçeneğini göreceksiniz. Buna da tıklayarak devam ediyoruz.
Hesap bölümünün de sağ alt kısmında “Verilerinizin arşivini talep edin” linki mevcut. Bu linke de tıklıyoruz.
Artık “Arşiv talep edin” butonuna basarak yedek arşivimizin oluşturulmasını isteyebiliriz.
LinkedIn artık karşınıza 72 saat içerisinde bir indirme linkinin e-posta adresinize gönderileceğini belirten bir uyarı çıkaracaktır. Bu uyarıda dediği gibi e-postamızı gözlemeye başlayabiliriz.
Google Hesabının Yedeğini Alma
Google kullanıcılara yedek alma konusunda diğer servislere nazaran çok daha gelişmiş bir yapı sunuyor. Zira hangi hesabın neyini yedekleyeceğinizi teker teker seçebiliyor ve kişiselleştirebiliyorsunuz.
Bunun için Google.com'a giriyor ve sağ üstteki profil fotoğrafımıza tıklayarak orada yer alan “Hesabım” butonuna basıyoruz.
Hesabım ekranı biraz karışık gelebilir ancak bu sayfadaki “Kişisel biilgiler ve gizlilik” başlığına tıklayarak hemen devam edelim.
Bu ekranın en altına kadar geliyoruz ve aşağılara çok yakın bir konumda “Verilerinizi indirin” bölümünü buluyoruz. Burada yer alan “Arşiv Oluştur” butonunu kullanarak devam ediyoruz.
Arşiv oluşturma ekranında çok sayıda farklı Google servisini göreceksiniz. Bunlardan hangilerini yedeklemek istiyorsanız onları seçmeniz gerekiyor. Karar veremediyseniz hepsini seçin.
Seçimlerinizi yaptıktan sonra sayfanın en altındaki “Sonraki” butonuna basabilirsiniz.
Bir sonraki ekranda yedeğin hangi formatta ve nereye gönderileceğini seçiyoruz. Eğer özel bir fikriniz yoksa dokunmadan bırakmanızı öneriyorum. Tüm ayarları yaptıktan sonra “Arşiv oluştur” butonuna basabilirsiniz.
Arşiviniz hazırlanmaya başlayacak ancak bunun günler sürebileceğini ve işlem tamamlandığında e-posta ile size bilgilendirme geleceğini belirtelim.
Genel olarak en sık kullandığımız servislerin yedeklenmelerine değindik. Eğer diğer servislere dair bildikleriniz varsa onları da bizimle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.