Sosyal Kart, maddi açıdan sıkıntı yaşayanlara yardım ve desteklerin kolayca iletilmesini sağlayan bir sistemden oluşuyor. Bu kart sayesinde sosyal yardım ve destekler hem güvenilir hem de hızlı şekilde ihtiyaç sahiplerine iletiliyor. Çünkü bahsedilen kart uygulamasında ihtiyaç sahipleri kayıt altına alınır. Harcamaların detaylı şekilde incelebildiği bu kartta sağlık, gıda, eğitimle ilgili yardımlar yapılıyor. Bunların yanı sıra sosyal kart sahipleri nakit yardımı da alabilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sosyal kart dağıtılır, ödemesi yapılır ve yönetilir. Biz de bu rehberde ihtiyaç sahiplerinin hayatını kolaylaştıracak olan kartın kimlere verildiğinden ve nasıl kullanıldığından bahsedeceğiz. İşte Sosyal Kart nasıl kullanılır ve kimlere verilir sorularının cevapları!
Sosyal Kart Kimlere Verilir?
Sosyal kart, ekonomik anlamda zor durumda olan diğer bir ifadeyle yaşamak için gerekli olan gıda, ısınma vb. ihtiyaçları alamayan kişilere verilir. Sözünü ettiğimiz kart, yardım programı kapsamında ihtiyaç sahiplerine veriliyor.
Sosyal Kart’ın kimlere verileceği ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Aynı zamanda yerel yasal düzenlemelerle hükümet politikaları da kartın kimlere verileceğini belirliyor.
Yalnız tüm dünya geneline bakıldığında Türkiye’de dahil Sosyal Kart şu kişilere veriliyor:
1. Evsizler
Evi yani kalacak yeri olmayanlar sosyal destek programı içerisinde gıda, sağlık, barınma vb. temel ihtiyaçlarıyla ilgili yardım alabilirler.
2. Düşük Gelirli Aileler
Sosyal Destek Programı kapsamında geliri düşük ailelere de kart veriliyor. Yalnız kartın verilebilmesi için ailenin düşük gelirli olduğu belirli kriterlere göre belirlenir. Bu kriterler, yardım programına dair kuralar ve yerel ekonomik koşullardır.
Aynı zamanda işsiz olanlarda Sosyal Kart alabilir. İş arama sürecinde geçici olarak kişilerin temel ihtiyaçlarını karşılamaları için verilir.
3. Yaşlılar
Yaşlı olarak nitelendirdiğimiz gruptaki kişilerin gelir kaynakları ve emeklilik maaşı yoksa kartla yaşam standartları yükseltilmeye çalışılır.
4. Engelliler
Zihinsel ve fiziksel engelli olan kişilerde Sosyal Kart alabilir. Sosyal yardım programları doğrultusunda kişilerin engellilik dereceleriyle ihtiyaçları göz önünde tutulur.
Sosyal Kart, kriz döneminde yaşayanlar ve göçmenlere de verilebiliyor. Kartın verilme kriterlerini yasal düzenlemeler ve sosyal yardım politikaları belirliyor. Sosyal Kart başvurusu ve sosyal yardım politikalarına dahil olmak için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’yla iletişime geçilmelidir.
Sosyal Kart Nasıl Alınır?
Sosyal Kartı alabilmek için şu adımların takip edilmesi gerekiyor;
- İlk olarak bulunulan yerdeki Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’yla iletişime geçilip Sosyal Kart başvurusu yapılmalıdır.
- Başvuru için gerekli tüm belgeler eksiksiz ve doğru şekilde hazırlanmalıdır.
- Bakanlıktaki görevliler tarafından başvurular incelenerek başvurunun uygun olup olmadığı değerlendirilir. Başvuru onaylanırsa kişi Sosyal Kart programından yararlanabilir.
- Başvurunun onaylanmasının ardından kişinin kartına para yatmaya başlar. Paranın yatma tarihi ve yöntemi değişebiliyor. Nakit şekilde özel kart ya da banka havalesiyle ödemeler gerçekleşebilir.
Sosyal Kartı aldıktan sonra tarih başta olmak üzere ödeme miktarları takip edilerek gerektiğinde bilgi ve belgeler güncellenmelidir.
Sosyal Kart için aşağıdaki belgelere ihtiyaç duyulur;
- Gelir durumu belgesi
- Varsa öğrenci belgesi (Başvuran kişinin eğitime devam eden çocukları varsa onlara ait öğrenci belgesi)
- Kimlik belgesi
- Aile fertlerinin eğitim durumları, kimlik bilgileri ve yaşlarının belirtildiği form doldurulmalı
- Başvuran kişinin kendisi ya da ailesinde engelli varsa engellilik durumunun belgelendiği rapor sunulmalı
- İkametgah belgesi
Sosyal Kart’ın ne zamana kadar geçerli olacağı başvuru yapılan sosyal yardım programı kurallarına göre belirlenir. Bakanlıktaki yetkililerden konuyla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
Sosyal Kart Nasıl Kullanılır?
Sosyal Kart başvurusu kabul edildikten sonra kişiye fiziksel olarak bir kart verilir. Fiziksel olarak verilen kartla kişi ödemelerini gerçekleştirebilir. Kişi kartı aldıktan sonra hemen aktifleştirmelidir. Kartın kullanıma hazır hale gelmesi için üzerindeki talimatlar takip edilerek aktive edilir.
Kart aktifleştirildikten sonra kişi alışveriş yapmaya başlayabilir. Ancak bir konuya çok dikkat etmesi gerekiyor. Kart yalnızca temel ihtiyaçların temin edilmesi için kullanılmalıdır. Sosyal Kart, belirli mağaza, market ve süpermarketlerde geçerlidir. Kart, kişiye belirli limitte sunulur. Bu sebeple kartta limitin aşılmamasına çok dikkat edilmelidir. Ayrıca kartın kullanım süresi de yakından takip edilmelidir. Kartı kaybetmemek ve çaldırmamak için çok dikkatli olunuz.
Sosyal Kart bazı nedenlerden dolayı iptal edilir. İptal edilme sebeplerini şöyle sıralayabiliriz;
- Kişinin yurt dışına yerleşmesi,
- Kişinin vefat etmesi,
- Askerlik hizmetinin tamamlanması,
- Kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı bir işe girmesi,
- Kişinin yurt dışına çıkması,
- Kişinin gelirinin asgari ücreti üç kat geçmesi,
- Emeklilik,
YORUMLAR