Web tarayıcısında siteler arasında gezinirken karşılaştığımız yavaşlama ve diğer sorunların sebeplerinden biri Domain Name Server’lar, yani kısaca DNS’lerdir.
DNS adreslerini daha iyileriyle değiştirmek, çoğu zaman sorunları tamamen çözüyor ve sitelerin açılmasını hızlandırıyor. Ayrıca, erişimin yasak olduğu adresleri de kullanıma açıyor. Google’ın, Google Public DNS hizmeti farklı DNS kullanımıyla daha hızlı ve güvenli internet sunuyor. En büyük rakiplerinden biri de, pek çok kişinin bildiği OpenDNS.
İnternette, bu iki DNS adresi dışında birçok DNS adresi bulunuyor. Çoğu kişinin merak ettiği soru, hangisinin daha hızlı olduğu. Bu soru, bulunduğunuz bölgeye göre değişebiliyor. Cevabını öğrenmek için hızını ölçmek gerekiyor.
YouTube’un yasaklı olduğu zamanlar, ya da Twitter’ın yasaklandığı sıralarda DNS kaynaklı internet bağlantısı sorunu yaşayan kullanıcılar, en iyi DNS adreslerinin hangisi olduğu konusunu araştırıyorlardı. Biz de, hangi DNS adresinin daha hızlı olduğunu başkasından öğrenmek yerine, kendiniz öğrenmeniz için DNS hızını ölçen NameBench uygulamasını sizlere tanıtıyoruz.
NameBench, Windows, Mac ve Linux platformlarında çalışan, kurulum gerektirmeyen taşınabilir (Portable) bir uygulamadır. Bu yazılım, standart testler ve tarayıcı geçmişinizi kullanarak yapılan testler olarak iki farklı şekilde çalışıyor. Tarayıcı geçmişini kullanarak yapılan test, en sık kullandığınız siteleri teste dahil ederek, sizin kullandığınız DNS’ten alabileceğiniz performansı gösterdiği için çok faydalı bir seçenek sunmakta.
Yazılımı çalıştırmadan önce, internet kullanan tüm yazılımları kapatmalısınız. Çünkü, arkaplanda çalışan ve interneti kullanan bir yazılım test sonuçları üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
Programı çalıştırdığınızda, en üstte kullandığınız DNS sunucularını göreceksiniz. Seçenekleri değiştirerek farklı sonuçları gözlemleyebilirsiniz, ancak varsayılan ayarların gayet başarılı olduğunu söyleyelim. Start Benchmark butonuna tıklayarak testi başlatıyorsunuz, test uzun bir süre boyunca devam edecektir.
Sağ tarafta yer alan tabloda ise, sizin için en uygun ve hızlı DNS hizmetini görebilirsiniz. Bu şekilde tercih yapmanız kolaylaşacaktır, farklı DNS aramaktan da kurtulmuş olursunuz. Farklı zaman aralıklarında, testi tekrarlamanız sizin için çok yararlı olacaktır. Çünkü, çoğu zaman en iyi DNS’ler bile yavaş çalışabiliyor.