Şimdi Kaç Para Kazanıyorsunuz? Peki, Apple’da Hangi İşi Yaparak Kaç para Kazanabilirdiniz?

Pek çok teknolojik kuruluşun kendine örnek aldığı Apple’da çalışsanız kaç para kazanırdınız?

Kaan Ezgimen -

Apple’da çalışmak için CV’nizin biraz zengin görünmesi gerekiyor. Bu büyük şirketin en alt kademesinden, üst kademelerine kadar çalışanların aldığı ücretler sosyal medyanın, gazetelerin ve İnsan Kaynakları yayınlarının dilinden düşmüyor. Pek çok teknolojik kuruluşun kendine örnek aldığı Apple’da, örnek almakta zorlanılacak tek şey maaş politikası olabilir. Apple’ın verdiği maaşları vermek her yiğidin harcı değil gibi görünüyor. 

Aşağıda Apple’da yer alan bazı kariyer etiketlerinin ne kadar maaş alığını bulabilirsiniz. Ancak dediğimiz gibi bu departmanlara girmek için CV’nizin biraz kalın olması gerekiyor.

Maaşları hesaplarken dolar kurunu sabit tuttuk, Tamindir olarak kurumuz 2.7 TL. Bu arada önemli bir detay daha verelim, aşağıdaki rakamlar Türkiye rakamları değil ve standart Avrupa ve ABD maaşları ortalamaları brüt olarak hesaplandı. Bu maaşlardan sigorta, gelir vergisi kesintileri eksiltilmedi. Bu oranlar yüzde 20'lere kadar ulaşabiliyor. 

Satış sorumluları

Apple’da çalışmaya bir yerden başlamak gerek diye düşünüyorsanız, ilk basamak Apple Shop’larda satış temsilcisi olmak. Bu kariyer için en az üç yıl işle ilgili deneyim aranıyor. Bu deneyim bir elektronik mağazasını da kapsıyorsa iş sizin olabilir. Mac Genius adı verilen bu elemanlar ayda 10 bin TL kazanabiliyorlar. (Türkiye’de bu rakam 2.500 TL olarak açıklanmıştı)

Mağaza Müdürü

Apple Shop’larda mağaza müdürü olmak, yönetici kademesinde kariyer yapmanın en alt basamağı anlamına geliyor. Mağaza müdürü olabilmek için en az 5 yıl perakende mağazacılık tecrübesi aranıyor. Bunun yanı sıra son derece akıcı İngilizce ve bir de yanına bir dil daha bilmek (ana diliniz hariç) avantaj kabul ediliyor. Diyelim ki, Apple Shop’a müdür oldunuz, o zaman tebrikler maaşınız aylık 19.360 TL olacak. (Türkiye’de bu rakam 3.200 TL olarak açıklanmıştı)

Test mühendisleri

Apple ürünleri piyasa çıkmadan önce onu iyice evirip çeviren, son kontrollerini yapan test mühendisleri de Apple’da teknolojik kariyerin en alt noktasında yer alıyorlar. Tüm ürünlerde piyasaya çıktıktan sonra bir hata saptanırsa sorumlusu bu insanlar oluyorlar. En çok işten çıkarılmanın bu departmanda olduğunu da söyleyelim. Test mühendisleri ayda 25 bin TL maaş alıyorlar.

Türkiye’de bir Apple üretim merkezi olmadığı için bu iş şimdilik biraz hayal gibi. Zaten ABD şartlarında bir maaş da beklemenin bir alemi yok, en azından Apple Shop’lardaki maaş uçurumunu gördükten sonra.

Usta Başı

Test mühendisleri belli bir tecrübeyi doldurduklarında grupları yönetmeye başlıyorlar. Buna biz Türkiye’de Usta Başı diyoruz ama Apple’da bu kariyer basamağının adı Kıdemli Donanım Mühendisi olarak belirlenmiş. Kesinlikle daha “cool” ya da son derece "Applevari". Test mühendisliğinden bu kademeye atlamayı başaranlar 26 bin 775 TL’yi her ay hak ediyorlar. Her hangi bir Türkiye karşılaştırması yapmayacağım.

Ürün tasarım mühendisi

Ürün test etmenin bir üst basamağı ise tasarım mühendisliği. Türkiye’de bu departman da yok. Ancak bu durum, aklına koyanın gidip Cupertino’da Apple Karargahında çalışamayacağı anlamına elbette gelmiyor. CV’nizde en az ODTÜ yazması gerekiyor, endüstriyel tasarım, mekanik tasarım ve elektronik tasarım bilmeniz gerekiyor. Bu kadar donanımlı biriyseniz ve İngilizceniz ’de iyiyse denemekten bir şey kaybetmezsiniz. Bu kariyer basamağının ücreti aylık 28 bin 350 TL.

Normal şartlarda Apple’ın yaptığı üretimi yapan bir Türk üreticisi olmadığı için bu kariyer aşamasını değerlendirebilecek bir referansımız yok. Ancak 2014 yılı genel İK (insan kaynakları) raporlarına göre Türkiye’de bir tasarım mühendisinin aldığı maaş 3.500 ile 6.000 TL arasında değişiyor. Bu fark tamamen kurumsal yapılaşmaya bağlı olarak oluşabiliyor.  

Proje müdürü

Bu arada önemli bir ara kademeyi de atlamayalım istiyoruz. Apple’ın dahiyane projelerine destek veren ve tüm bu birimler arasındaki koordinasyonu sağlayan Proje müdürleri var. Bu birim laboratuvarlarda olan bitenin sürekliliğini, bunun üst birimlere devrini ve takibini yapıyor. Bir iş proje müdürünün belirlediği zaman çizelgesinde gelişiyor. Ancak bu zaman çizelgesi tabii ki yukarıda saydığımız birimlerin zaman çizelgelerine göre hesaplanıyor. Bunu da proje müdürleri yapıyorlar. Proje müdürleri birimler arası angarya işleri takip ediyorlar gibi görünseler de ayda 24 bin 300 TL kazanıyorlar.

Muhasebe ve finans

Elbette her şirketin olduğu gibi Apple’ın de bir finans departmanına ihtiyacı var. Üstelik böyle dev bir şirketin finansal sorumluluğunu almaya cesaret etmek için de biraz yürek gerek. Bu departmanda çalışan finansal analistler Apple’da ayda 21 bin 375 TL kazanıyorlar. Üniversiteden yeni mezun olmuş bir ön muhasebe elemanı ise ilk başladığında bile 10 bin TL maaş alıyor. Tıpkı Apple Shoplar’da çalışan satış elemanları gibi.

Son söz

Gelişmiş bir ülke olmakla, üretemeyen, sadece başkasının ürettiklerini satan bir ülke olmanın farkı bu noktada öne çıkıyor zannımca. Ucuz işçilik ve eğitimli işsizler ordusuna sahip bir ülke, gelişmiş, üreten, eğitime önem veren ve bunu doğru kariyer basamaklarında değerlendirebilen bir ülkenin yıllarca gerisinde kalabiliyor. Türkiye’nin en büyük sorunu geçim sıkıntısını aşabilmek adına eğitimli ya da eğitimsiz her bireyin, ucuz şartlarda çalışmayı kabul etmek zorunda olmasından kaynaklanıyor olabilir mi sizce?

Teknolojik anlamda küreselleşmiş Apple’ın maaş ve işçi değerlendirme politikalarının Türkiye’ye gelebilmesi için daha çok beklememiz gerekebilir gibi görünüyor. 

Apple Çalışanlarının Sayısı Şaşırtıyor

Apple Store Çalışanları Moda Eğitimi Alıyor

Benzer İçerikler

YORUMLAR