Siber Korsanların Wi-Fi Kullanarak Bilgisayarlara Sızmayı En Çok Sevdiği 7 Yöntem

Wi-Fi işimize yarayan ancak bir o kadar da tehlikelere, tehditlere açık bir çevrimiçi bağlantı sistemi. Peki, nasıl önlemler alabiliriz?

Kaan Ezgimen -

Wi-Fi teknolojisi çok işimize yarayan ancak bir o kadar da tehlikelere, tehditlere açık bir çevrimiçi bağlantı sistemi. Bu kadar yaygın olarak kullanılması, bilinçsizce kurulması gibi durumlar ise siber korsanların ekmeğine yağ sürüyor.

Siber korsanlar ya da nam-ı diğer hackerler Wi-Fi ağlarda buldukları her açığı kaçırmamalarıyla tanınıyorlar. Güvenlik önlemlerini almadığınız her Wi-Fi bağlantı onlar için birer hedef. Siber korsanlar Wi-Fi üzerinden cihazlarımıza sızmak için 7 yöntemi çok kullanıyorlar. Bu 7 zayıf nokta ile ilgili önlemleri almak da bize düşüyor.

Bedava Wi-Fi ortak noktaları

Bu noktalardan artık her yerde var. Kafeler, restoranlar, açık parklar, eğlence yerleri ve konaklama mekanlarında ücretsiz olarak kullanabiliyoruz. Sadece biz kullanmıyoruz tabii, siber korsanlarımız da bu noktaları çok seviyorlar. Bize hiç fark ettirmeden cihazlarımıza sızabiliyorlar. Koklama ya da “sniffing” olarak biline yöntemle bu noktalarda güvenlik önlemi düşük cihazları bulup, şöyle bir yokluyorlar. Onun için bu noktalarda VPN yazılımlarla çevrimiçi dolaşım yapmak daha güvenli.

Çevrimiçi bankacılık işlemleri

Siber korsanların ellerini ovuşturarak, büyük bir keyifle kullandıkları seçeneklerden biri. Yukarıda anlattığım açık alanlardan birinden bankacılık işlemi yaparsanız büyük risk almış oluyorsunuz. Gizli sekme ve VPN gibi araçlar kullanmıyorsanız tüm işlemleriniz gözlemlenebiliyor. Kaspersky Labs geçtiğimiz sene dünya üzerinde 100 banka ile yapılan çevrimiçi işlemlerden 900 milyon dolar para “tırtıklandığını” açıklamış. Onun için güvenli bir alanın arkasına geçmeden bu işlemleri Wi-Fi üzerinden yapmayın.

Wi-Fi bağlantısını sürekli açık tutmak

Elbette bağlantıyı yormaz, ancak tespit edilirse canınızı sıkabilir. Özellikle telefonlarınızda Wi-Fi bağlantısını otomatik olarak açık bırakıp dolaşıyorsanız, bu sıkıntı yaratabiliyor ve kolayca tuzağa düşüyorsunuz. Wi-Fi bağlantınızı lokasyon bazlı yaparak nerelerde Wi-Fi kullanmanızın güvenli olabileceğini cihazlarınıza tanıtabilirseniz, kendinizi biraz daha sağlama almış olursunuz.

Firewall kullanmayanlar yandı

Güvenlik duvarları ya da Firewall kullanıcılar için oldukça elzem yazılımlar. Birçok tehdidi uzakta tutabiliyor ya da bizi bu konuda uyarabiliyorlar. PC ya da akıllı cihazlarınızla çevrimiçi trafiğinizi kontrol altında tutabiliyorlar. Kullanmak gerek. Eğer Firewall yazılımları kullanmıyorsanız siber saldırganların ilk hedefi oluyorsunuz.

Şifrelenmemiş web sitelerini ziyaret etmek

Şunu üzülerek söyleyeyim internet üzerinde bulunan popüler 1 milyon sitenin yüzde 55’i şifreleme yöntemi kullanmıyor. Bu durum sizin internet kullanım alışkanlıklarınızı korsanların masasına meze olarak sundukları anlamına geliyor. Eğer dolaştığınız sitelerin adresinin önünde bir "kilit" simgesi görmüyorsanız çok güvende sayılmazsınız. Böyle sitelerde üyelik bilgileriniz pek de güvence alınmış olmuyorlar.

Güvenlik yazılmalarını güncellememek

Güvenlik yazılımları sırf “aksiyon” olsun diye güncellenmiyorlar. Her gün yeni bir tehlikeye maruz kalmamızı engellemek adına altyapılarını güçlendiriyorlar, yeni tehditleri savuşturmak için cihazları hazır hale getirmeye çalışıyorlar. Bu yüzden güncelleme uyarılarını dikkate almalısınız. Eğer almazsanız eski güvenlik sisteminizi dikkate alacak bir siber korsan çıkabilir.

Ev bağlantınızın güvenliğini sağlamamak

Evimizde olan her şey kapıları kapattığımızda güvende olmaz. Nasıl hırsıza kilit olmazsa aynı şey siber korsanlar içinde geçerli. En kötü fikir de ne biliyor musunuz? “Milyonlarca kullanıcı arasından beni mi seçecekler” yanılgısına düşmek. Evet, her zaman bir olasılık var ve siz de bu denizde ufak bir balıksınız. Her an avlanabilir, oltaya takılabilirsiniz. Ev bağlantılarınızı güvenli hale getirin. 

2015'in En İyi Ücretsiz VPN Programları

Windows 10 WiFi Sorunu Çözümü

iOS 9 WiFi Sorunu Çözümü

Benzer İçerikler

YORUMLAR