Sene 2015 Oldu Ancak Hala 4 Milyar İnsan İnternete Giremiyor
Sizin belki internetiz olabilir ama bu durum dünyada 4 milyar insanın internetsiz yaşadığı gerçeğini değiştirmiyor.
Yapılan bir araştırma gezegenimizde hala milyarlarca insanın teknolojiden ve bilgiden çok uzak yaşadığını kanıtlıyor. UN (Birleşmiş Milletler) Geniş Bant Komisyonu’nun araştırması 2015 yılının sonunda bile 4 milyar insanın çevrimiçi olamayacağını gösteriyor.
Aslında dünyada hala 1 milyar insan açlıkla boğuşurken, teknolojinin 4 milyar insana ulaşamamış olmasını tartışıyor olmak son derece yersiz olabilir. Ama bu iki durum birbiriyle bazı noktalarda kesişiyor.
Fakirlik ve teknoloji
Dünyada zenginler ve fakirler arasındaki uçurum endişe verici bir şekilde büyüyor. Afrika’da yaşayanların yarısından fazlası günde 1,25 dolardan daha az bir parayla geçiniyor. 2005 yılı Dünya Bankasının raporuna göre dünya genelinde 1 milyar 350 milyon kişi günde 1 dolardan daha az bir parayla geçinmeye çalışıyor. Aynı araştırmaya göre, Dünyadaki en zengin 85 insan, gezegen üzerindeki 3,5 milyar insanın toplam gelirine sahip. Bu rakam neredeyse dünyadaki nüfusun yarısı. Durum bu olduğu zaman teknolojinin bu kesime ulaşması mümkün olmuyor.
Elektrik sorunsalı
Yapılan istatistiklere göre, dünya üzerinde her 4 kişiden biri elektriksiz yaşıyor. Özellikle az gelişmiş yoksul ülkelerde elektrik üretimi oldukça az ve yetersiz. Bu durum teknolojinin de kullanılmasını baltalıyor. Elektrik kullanamayan yoğun nüfusun çevrimiçi olabilmek için gereken teknolojiye sahip olamaması elbette üzücü ancak kaçınılmaz bir durum teşkil ediyor.
Çevrimdışı dünyanın gerçekleri
2005 yılında 1 milyar civarlarında olan internet kullanıcı sayısının aradan geçen 10 yılda 3 milyarı geçtiğini görmek etkileyici olabilir. Ancak gerçekçi olalım, 10 yıl içerisinde 2 milyar insanın daha çevrimiçi olabilmesi düşündürücü. Geride kalan yaklaşık 4 milyar insanın hala internet kavramından habersiz olması ise dehşet verici değil mi sizce?
Küresel internet kullanıcılarının yüzde 41'i Asya ülkelerinden gelirken bunu yüzde 26 ile Avrupa ve yüzde 14 ile Kuzey Amerika kıtası takip ediyor.
Dünya üzerinde yaşayan 7 milyarı aşkın nüfusun yarısının çevrimiçi teknolojilerle tanışamamış olması teknolojik yatırımların ülkelerinde neredeyse hiç olmamasından kaynaklanıyor. Küresel operatörler mobil cihazlarda dünyanın yüzde 60’ına hizmet verebiliyorlar. Geri kalan yüzde 40’lık dilime 2021 yılından önce ulaşılabileceği de mümkün görünmüyor.
Bu ve benzeri bilgiler ışığında yapılan araştırmalar dünya nüfusunun yüzde 57’sinin hala çevrimdışı olduğunu işaret ediyor. Bu da yaklaşık olarak 4 milyar insana denk geliyor.
Dev şirketler iş başında
Facebook’un internet.org ya da Google’ın Loon projeleri bu bölgelere internet götürmek için yapılan dev girişimler. Ancak çevrimiçi olmak için internet sinyalinden başka şeyler de gerekiyor. Çevrimdışı nüfusun bu sinyalleri değerlendirmek için cihazlara ve bunları çalıştırmak için elektriği de ihtiyacı var.
Dev üreticilerin ucuz mobil telefon destekleri ve ülkelerin enerji altyapılarının da desteklenmesi gerekiyor.
Dünyada 2014 İnternet Kullanımına Dair İstatistikler Yayınlandı