Birçok teknolojide olduğu gibi bilgisayarlarda da sanallaştırma teknolojisi mevcut. Birçok avantajı ve faydalı özellikleri bulunan sanal makineyi pek çok iş için kullanabilmeniz mümkün. İşte sanal makine kullanmaya başlamak için 7 neden.
Bilgisayarınızı birçok sanal sisteme bölebilmeniz mümkün. Bunu yapabilmenin en kolay yolu, VirtualBox isimli uygulamayı kullanmaktan geçiyor.
1. Yeni İşletim Sistemlerini Deneyin
Bilgisayar kullanmaya başladığınız günden beri sadece Windows işletim sistemini kullandıysanız, artık diğer işletim sistemlerini de deneme vaktiniz gelmiş demektir. İnternet üzerinden edinebileceğiniz Linux dağıtımlarının ISO dosyalarını indirdikten sonra VirtualBox’tan yeni bir sanal makine oluşturabilirsiniz.
Sanal makinede yaptığınız işlemlerin hiçbiri bilgisayarınızı olumsuz yönde etkilemeyecektir. Bu nedenle gönül rahatlığıyla işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz
2. Eski ve Uyumsuz Yazılımları Çalıştırın
Eski yazılımların birçoğunu artık yeni işletim sistemlerinde kullanmamız mümkün olmuyor. Bu tür bir yazılıma ihtiyaç duyduğunuzda yapmanız gereken şey, bu yazılımın uyumlu olduğu işletim sistemini veya sürümünü yüklemek olacaktır. Böylece rahatlıkla yazılımı kullanabilir ve kendi bilgisayarınızın sistemini değiştirmenize gerek duymazsınız.
3. Şüpheli Dosyaları Test Edin
Sanal bir makine kullandığınızda, güvenlik konusunda daha rahat olabilirsiniz. Normalde istenmeyen e-posta eklerini asla açmamanız gerekir, çünkü bu e-postalar zararlı yazılımlara sahip olabilirler. Ancak sanal bir makine, şüpheli dosyaların kötü amaçlı yazılım olup olmadığını test etmeniz açısından harika bir yol diyebilirim.
4. Sisteminizi Parçalayın
Sanal makineler, sisteminizi keşfetmenize ve çeşitli denemelerinize imkan veren harika platformlar diyebilirim. Normal şartlarda, bilgisayarınıza zarar vereceğini düşündüğünüz bir işlemi yapmaktan kaçınıyor olabilirsiniz. Ancak, sanal makine kullandığınızda sistemin derinlerine kadar inip istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Yani kısaca, sanal makineyi bir test ortamına dönüştürebilirsiniz.
5. Yedekleme Görüntüsü Oluşturun
Sanal makineler, isteğe bağlı olarak anında geri yüklenebilen ve sistem düzeyinde yedekleme görüntüsü oluşturma becerisine sahipler. Bir şeyler ters gittiğinde, yedekleme görüntüsünü anında geri yükleyebilir ve hiçbir şey olmamış gibi devam edebilirsiniz. Bu yedekleme görüntülerini, daha kapsamlı bir Sistem Geri Yükleme gibi düşünebilirsiniz. Ve ayrıca, yedekleme görüntüsünü taşınabilir ya da sabit bir diske tek bir dosya olarak da kaydedebilirsiniz.
6. Sistemi Başka Bir Makineye Kopyalayın
Kendi sanal makinenizi başka bir bilgisayarda çalıştırarak, sisteminizi yanınızda taşımak ister miydiniz? VirtualBox ile bu mümkün. VirtualBox’ta oluşturduğunuz sanal makineniz VDI dosya formatı olarak saklayabilirsiniz. Bu VDI dosyasını kopyalayıp, VirtualBox çalıştıran başka bir bilgisayara yükleyerek sisteminizi çok basit bir şekilde kopyalayabilirsiniz.
7. Diğer Platformlar için Yazılım Geliştirin
Sanal makine kullanmanın bir diğer avantajı da, diğer platformlar üzerinde çalışarak yazılım geliştirme imkanı sunması. Örneğin, masaüstü bilgisayarlarda ve mobil cihazlarda oynanabilecek bir oyun üzerinde çalışıyorsunuz diyelim. Bilgisayarınızdaki çeşitli yürütülebilir dosyaları test etmek için Samsung, HTC vb. cihazların sanal sürümlerini kullanabilirsiniz.
Sanal makine kullanmaya başlamadan önce, iyi bir performans alabilmeniz için bilgisayarınızın yeni nesil bir işlemcisi, en az 8 GB RAM’i ve büyük bir sabit disk sürücüsünün olması gerektiğini unutmayın.