Sanal Makinada Windows 10 Kurulumu ve Kullanımı

Sanal makineye Windows 10 yükleme adımları neler? Bu yazıda Virtualbox kullanarak nasıl Windows 10 sanal makinası yaratabileceğinizi resimli olarak anlatacağız.

Can Erdil Şentürk -

Bildiğiniz üzere Microsoft yeni işletim sistemi Windows 10'u kısa bir süre önce duyurdu. Bu duyurunun hemen ardından ise resmi Windows 10 önizleme sürümü yayınlandı. Windows 10 Teknik Önizleme adıyla yayınlanan bu önizleme sürümünü kullanıcılar ücretsiz olarak bilgisayarlarına yükleyebiliyor. Peki, sanal makineya Windows 10 yükleme nasıl yapılır?

Windows 10 önizleme sürümünü bilgisayarınızda deneyebilmeniz için birkaç farklı yol bulunmakta. Bu yollardan ilki ve en kullanışsız olanı mevcut işletim sisteminizin yerine Windows 10 önizleme sürümünü yüklemek.

İkinci yol ise biraz daha mantıklı bir seçenek olan Windows 7 veya Windows 8 işletim sistemine sahip bilgisayarınıza ikinci işletim sistemi olarak Windows 10 yüklemek.

nasıl yapılır

Android Uygulamaları Windows'a Nasıl Yüklenir?

Windows 10 önizleme sürümünü bilgisayarınıza yüklemenin ve çalıştırmanın alternatif ve daha kullanışlı olan bir yolu daha bulunmakta. Bu yöntem ile kullandığınız işletim sistemi üzerinde açılan sıradan bir pencere şeklinde Windows 10 kullanabilirsiniz. Bu iş için Virtualbox adlı sanal makina sistemini kullanacağız. Virtualbox ile 32 Bit Windows 10 önizleme sürümünü sanal makina olarak bilgisayarınızda çalıştırabilirsiniz.


Bu yazılımları indirdikten sonra bilgisayarınızda minimum 25-30 GB civarında boş depolama alanı olduğundan emin olun. Artık sanal makinaya Windows 10 yükleme işlemlerine başlayabiliriz.

Sanal Makineye Windows 10 Yükleme Adımları Neler?

Sanal makineye Windows 10 isimli işletim sistemini yükleyebilmek için yukarıda yer alan adımları uygulayabilirsiniz. Bu adımların nasıl uygulanacağını merak ediyorsanız, aşağıda yer alan görsellere ve açıklamalara göz atabilirsiniz.

Virtualbox yazılımını indirdikten sonra çalıştırıyoruz ve yeni bir sanal makina oluşturuyoruz. Bu iş için program ana penceresindeki "Yeni" tuşuna tıklıyoruz.

"Yeni" tuşuna tıkladığınızda açılan pencerede sanal makinanıza bir isim veriyorsunuz. "Türü" bölümünü "Microsoft Windows" olarak bırakabilirsiniz. "Sürüm" bölümünde ise değişiklik yapmamız gerekiyor. Buradaki açılır menüden Windows 8.1 seçeneğini seçebilirsiniz ve "İleri" tuşuna tıklayabilirsiniz.

Bir sonraki adımda Windows 10 Teknik Önizleme için oluşturacağınız sanal makina için ayrılacak RAM miktarını belirlemektesiniz. Bu bölümde sanal makinanız için ne kadar çok RAM ayırırsanız sanal makinanızın performansı o kadar yüksek olacaktır.

Ayrılacak RAM miktarını belirlerken kırmızı alanlara geçmemeye özen gösterin; yoksa sisteminiz kararsız çalışabilir ve kilitlenebilir.

Bir sonraki adımda sanal makinamız için ayrılacak sanal disk alanını belirliyoruz. Varsayılan ayarlarda herhangi bir değişiklik yapmadan "Oluştur" tuşuna tıklamanız yeterli olacaktır.

25 GB depolama alanı Windows 10 kurulumu ve çalıştırılması için yeterli seviyede, dilerseniz bu alanı sonradan değiştirebilmeniz ve artırabilmneniz de mümkün. Bir sonraki adımda da herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek yok. VDI varsayılan seçenek olarak kalabilir, sonrasında "İleri" tuşuna tıklıyoruz:

Bir sonraki pencerede de herhangi bir şeyi değiştirmeden "İleri" tuşuna tıklayabilirsiniz:

Sıradaki pencerede sanal sabit disk kalıbımızın boyutunu değiştirebiliyoruz. Windows 10 Teknik Önizleme için 25 GB üzerinde disk alanı ayırmak isterseniz kaydırma çubuğu ile oynayabilirsiniz.

Bu pencerede yapabileceğimiz bir diğer farklı iş ise sanal sabit disk kalıp dosyasının kaydedileceği dosya konumunu belirlemek. Eğer birden fazla sabit disk bölümüne sahipseniz yeşil ile işaretlenmiş bu alanı kullanabilirsiniz. İşlemler tamamlanınca alt taraftaki "Oluştur" tuşuna tıklıyoruz.

İşlem tamamlanınca Virtualbox ana penceresine geri döneceğiz. Artık Virtualbox ana penceresinin sol tarafında oluşturduğumuz sanal makinayı görebiliriz. Bu sanal makinayı seçerek yukarıdaki "Başlat" tuşuna tıklıyoruz ve sanal makinamızı çalıştırıyoruz.

Sanal makinayı başlattığınızda karşınıza gelen pencerede Windows 10 kurulumu için kullanacağınız iSO kalıp dosyasını belirleyeceksiniz. Bu iş için yeşil ile işaretli olan alana tıklamanız ve iSO kalıbının dosya konumunu açarak kalıp dosyasını seçmeniz gerekiyor.

Sanal makina için kullanacağınız 32 Bit (x86) iSO kalıbını seçtikten sonra Windows 10 kurulum işlemleri başlayacaktır. Bu işlemleri bilgisayarlara yeni bir Windows 10 önizleme sürümü yükler gibi tamamlayabilirsiniz.

Not:

Eğer aşağıdaki hata mesajı ile karşılaşıyorsanız bilgisayarınızın BIOS ayarlarından "System Virtualization" özelliğini etkinleştirmeniz ve sanal makina ayarlarınızdan VT-x/AMD-V özelliğini aktifleştirmeniz gerekmektedir: 

System Virtualization özelliği BIOS ayarlarında "System Configuration" veya "System Security" menüleri altında yer alabilmektedir. Bu özelliğin "Enabled" olarak ayarlı olduğundan emin olduktan sonra sanal makina ayarlarına gitmeniz gerekiyor. Sanal makina ayarlarına Virtualbox ana penceresinde sanal makinanızın üzerine sağ tuşla tıklayarak erişebilirsiniz: 

Ayarlar bölümü açıldığında sol taraftan "Sistem" başlığına tıklayın ve sağ tarafta yer alan sekmelerden "Hızlandırma" sekmesinin üzerine tıklayın. Bu bölümde altta yer alan her iki seçeneğin seçili olduğundan emin olun. Artık Windows 10 Önizleme sürümünü yükleyebilirsiniz:

Bu yazıda sanal makineye Windows 10 kurma adımlarını anlattık. Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.

Benzer İçerikler

YORUMLAR