Samsung Galaxy S8'inizi Hızlandırmak İçin 10 Yol
Galaxy S8'inizden beklediğiniz performansı bir türlü alamıyorsanız blogumuzdaki çözümleri deneyin.
Samsung'un şu an için telefon kategorisindeki en hızlı ve en güncel cihazı Galaxy S8. Ama elbette uzun kullanım sonucunda işletim sisteminde, uygulamalarda ve diğer şeylerde bazı ufak yıpranmalar olabilir ve bunlar da istediğiniz performansı elde etmenize engel olur. Telefonunuzda herhangi bir sorun olduğunu düşünmüyorsanız da daha fazla performas isteyebilirsiniz ya da daha fazla performansa ihtiyaç duyabilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan Galaxy S8'inizi performans canavarına dönüştürmeniz için 10 yöntemi sizlerle paylaşalım.
Performans Modunu Değiştirin
Galaxy S8 zaten çok güçlü bir cihaz ancak Samsung normal moddaki performansın her kullanıcıya yetmeyeceğini düşünmüş olmalı ki ayarlara performans modlarını eklemiş. Buradan size veya o andaki ihtiyacınıza en uygun modu seçebilirsiniz. Fakat unutmayın ki yüksek performans demek düşük batarya süresi demektir.
Ekran Çözünürlüğünü Değiştirin
Galaxy S8, 2K çözünürlüğünde bir ekrana sahip. Bu bir akıllı telefon için gerçekten çok güzel bir ekran çözünürlüğü ancak bu da performansı aşağıya çeken nedenlerden biri. "Ayarlar>Ekran>Ekran çözünürlüğü" sekmesi altından ekran çözünürlüğünüzü 2K, Full HD ve HD olarak değiştirebilirsiniz. Ekran çözünürlüğü ne kadar düşük olursa işlemci ve grafik işlemci üzerine binen yük o kadar azalır ve telefonunuzun performansında artış meydana gelir.
Kullanmadığınız Uygulamaları Kaldırın
Galaxy S8'inizde kullanmadığınız uygulamalar da telefonunuzun performansını etkiler. Birçok uygulama sadece yüklü olmasının getirdiği ağırlığın yanında arka planda da çalışmaya devam eder ve hem performans hem de batarya süresinde kayıp yaşarsınız. Ayrıca Samsung'un ya da operatörünüzün ön yüklü olarak sizlere verdiği ancak kullanmadığınız uygulamaları da silebilirsiniz. "Ayarlar>Uygulama yöneticisi" sekmesi altından kullanmadığınız uygulamaları silebilirsiniz. Silinemeyen uygulamaları ise devre dışı bırakarak en azından çalışmasını önleyebilirsiniz.
Önbelleği Temizleyin
Önbelleği temizlemenin doğru olup olmadığ konusunda hala tartışmalar var. Ancak önbelleği belirli aralıklarla temizlemenin yararlı olduğunu düşünüyorum. Samsung bunun için de sizlere Galaxy S8'de yardımcı bir uygulama yerleştirmiş. Çalıştırmak için "Ayarlar>Cihaz bakımı" kısmına girin ve "Optimize et." tuşuna basın. Önbellekle birlikte birkaç şey daha o an için optimize edilecek. Önbellek temizlendikten sonra çok kısa bir süre yavaşlık yaşayabilirsiniz, bunu sorun etmeyin.
İndirme Yükselticiyi Aktif Hale Getirin
Ülkemizdeki internet hızlarının çok iyi olmadığını biliyoruz. İndirme işlemi yavaş gerçekleşiyorsa, bunun nedeni telefonunuzda değil internet bağlantınızdadır. Ancak Galaxy S8, hem kablosuz ağları hem de mobil veriyi aynı anda kullanma konusunda sizlere izin verebiliyor. İnternet paketiniz bu konuda sorun yaratmayacaksa, Galaxy S8 kablosuz ağ ve mobil verinin gücünü birleştirip sizlere çok daha yüksek indirme hızları sunabilir. Bunu yapmak için ayarlara girin ve bağlantılara tıklayın. Diğer ayarlar sekmesinden indirme yardımcısını aktif hale getirin ve yüksek hızda indirmenin keyfini çıkarın.
Widgetları Kaldırın
Ana ekranımızda bulunan Wigdetlar çok yardımcı olabiliyor ancak performans ve batarya süresi bakımından tam olarak düşmanlarımız olduklarını unutuyoruz. Düzenli olarak veri kullandıkları için (hava durumu widgetları gibi) internet paketinizden de sizin kontrolünüz dışında kullanım yapıyorlar. Yani hem performans hem batarya hem de mobil veri kullanımı için widgetlar birer korkulu rüya. Çok önemli olduğunu düşünmediğiniz widgetları hemen ana ekranınızdan kaldırın. Uzun kullanımlarda farkı göreceksiniz.
Geliştirici Seçenekleri
Bundan sonraki tavsiyelerimizi uygulayabilmeniz için geliştirici seçeneklerini aktif hale getirmeniz gerekiyor. Olabilecek her türlü sorunda sorumluluğun size ait olduğunu unutmayın. Tamindir olarak herhangi bir sorumluluk kabul etmiyoruz.
Sorumluluğu kabul ettiğinizi varsayarak geliştirici seçeneklerini nasıl aktif hale getireceğinizi anlatıyorum: Ayarlara girin ve telefon hakkında kısmına giriş yapın. Yazılım bilgileri sekmesinin altında yapı numarası yazısına art arda 7 kez dokunun. Bunu yaptıktan sonra "Geliştirici seçenekleri aktif" yazısını göreceksiniz. Artık ayarlara girdiğinizde alt kısımlarda geliştirici seçeneklerini görebilirsiniz.
Arka Plan İşlemlerini Sınırlandırın
Siz isteseniz de istemeseniz de telefonunuz arka planda bazı işlemleri belirli aralıklarla yeniler. Bunu geliştirici seçenekleri ile sınırlamanız ise mümkün. Bunun için geliştirici seçeneklerine girin ve arka plan işlem limitine dokunun. Buradan ihtiyacınız olduğu kadar sınırlama yapabilirsiniz. Ayarı onayladıktan sonra telefonunuzu yeniden başlatın. Ancak unutmayın ki düzenli olarak arka planda yenilenmesini istediğiniz uygulamalar bu ayardan sonra arka planda yenileme işlemini yapmayabilir.
Animasyonları Azaltın
Animasyonlar telefonları kullanırken menüler arası geçişler gibi şeylerin daha efektif olarak bizlere hoş görünmesini sağlarlar ancak performans ve batarya süresini azaltma konusunda önemli bir paya sahiptirler. Geliştirici seçeneklerinden animasyon ayarlarını dilediğiniz seviyeye indirebilirsiniz. Benim tavsiyem 0.5x olması yönünde.
Etkinlikleri Sonlandırın
Android'in en temel özelliklerinden birisi aynı anda birden çok uygulama çalıştırabilmesidir. Ancak aynı anda birden fazla uygulama çalıştırıldığında RAM kullanımı oldukça artar. Bunun için yine geliştirici ayarlarına girerek "Etkinlikleri sürdür" yazısının başındaki tiki kaldırın ve telefonunuzu yeniden başlatın.
Hiçbiri İşe Yaramadı Mı?
Telefonunuzda donanımsal bir sorun olmadığına eminseniz ve yukarıda saydığımız 9 çözümü de denediyseniz ama yine de beklediğiniz sonuca ulaşamadıysanız geriye tek çözüm olarak telefonu sıfırlamak kalıyor. "Ayarlar>Genel>Sıfırla>Fabrika ayarlarına döndür" yoluna gidin ve telefonunuzu sıfırlayın. Ancak unutmayın telefonunuz ilk aldığınız günkü hale gelecek. Yani içinde herhangi bir veri kalmayacak. Önemli olabilecek verilerinizi yedekleyip daha sonra sıfırlama işlemini gerçekleştirin.
Samsung Galaxy S8 Sorunları ve Çözümleri
Samsung Galaxy S8 ve S8 Plus Kameraları Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey