Bildiğiniz üzere günümüzde internet tarayıcısı denildiğinde aklımıza sadece birkaç isim geliyor. Bu isimlerden biri olan Mozilla Firefox uzun yıllardır bize hizmet veren bir internet tarayıcısı. Peki, Firefox özelleştirme seçenekleri neler? Bu rehberde merak edilen soruyu cevaplayacağız.
90'lı yıllarda ve 2000'li yılların başında yaygın olarak kullanılan Netscape tarayıcısının mirasını devralan Firefox bu alanda istikrarlı bir şekilde konumunu korudu ve güçlü rakipleri karşısında piyasada tutunmayı başardı.
Mozilla firması, son dönemlerde Firefox için yayınladığı güncellemelerle Auralis adlı tamamen yeni bir tasarımı ve kullanışlı ek özellikleri kullanıcıların hizmetine sundu. Biz de bu yazımızda bu ek özelliklere ve arayüz ile ilgili kişiselleştirme seçeneklerine yer vereceğiz.
Firefox Özelleştirme Seçenekleri Neler?
- Firefox ana menüsünü kişiselleştirme
- Araç çubuğu ekleyip çıkarma ve yerlerini değiştirme
- Arama çubuğunu Klavye Komutlarıyla Yönetme
- Adres Çubuğu üzerinde internet gezinti geçmişini temizleme
- Yer imlerine etiketler ekleme
- Tarayıcınıza özel vekil sunucu (proxy) ayarları kullanma
1. Firefox Ana Menüsünü Kişiselleştirme
Auralis tasarımıyla birlikte Firefox'ta değiştirilen en büyük şeylerden biri Firefox menüsüydü. Bu ana menü için yeni tasarımla birlikte bize yeni bir görünüm sunuluyor ve bu görünümü de kişiselleştirebilmemize imkan veriliyor. Bu işi yapmak için öncelikle Firefox ana penceresinde sağ üstten menüyü açıyoruz ve menü açıldıktan sonra alt taraftaki "Özelleştir" tuşuna tıklıyoruz:
Özelleştirme seçenekleri açıldığında buradaki ek araçları ve özellikleri menü üzerine sürükleyip bırakarak menüde gösterilmelerini sağlayabiliyoruz. Benzer şekilde menüde halihazırda yer alan kısayolları Ek araçlar ve özellikler bölümünün üzerine sürükleyip bırakarak bu kısayolları menüden kaldırabiliyoruz. Bunun yanında menü üzerinde yer alan kısayolların yerlerini de değiştirebilirsiniz:
2. Araç Çubuğu Ekleyip Çıkarma ve Yerlerini Değiştirme
Bu iş için yine bir önceki adımda yaptığımız gibi menüyü açarak "Özelleştir" tuşuna tıklıyoruz. Özelleştirme penceresi açıldığında burada yer alan Ek araçlar ve özellikleri Firefox adres çubuğunun olduğu bölüme sürükleyip bırakabiliyor ve yeni kısayollar ekleyebiliyoruz.
Bunun yanında bu bölümde yer alan kısayolları ters yönde sürükleyerek onları kaldırabiliyoruz. Mevcut araç çubuklarının yerini değiştirebilmemiz e mümkün:
3. Arama Çubuğunu Klavye Komutlarıyla Yönetme
- Yukarı ok tuşu: Önceden ziyaret ettiğiniz sayfalara göz atma
- * tuşu: Yer imleriniz arasında arama yapma
- + tuşu: Etiketlendiğiniz sayfalar arasında arama yapma
- % tuşu: Açık sekmelerinizi adres çubuğunda listeleme
- # tuşu: Sayfa başlıkları arasında arama yapma
- @ tuşu: URL anahtarlar kelimeleri arasında arama yapma
Firefox'ta yer alan arama çubuğu için kullanışlı klavye kısayolları düşünülmüş. Popüler internet tarayıcısını kullanırken büyük bir kolaylık sağlayan klavye kısayollarına yukarıda yer alıyor.
Bu kısayol tuşları Firefox üzerinde daha hızlı internet gezintisi yapmanıza yardımcı olmakta. Örneğin yıldız tuşunu (*) kullanarak kayıtlı yer imleriniz arasındaki belli yer imlerini arayabiliyorsunuz. Adres çubuğunuza "tamindir *" yazdığınızda önceden kaydettiğiniz Tamindir üzerindeki yer imleri listelenecektir:
4. Adres Çubuğu Üzerinde İnternet Gezinti Geçmişini Temizleme
Bir önceki başlık altında yukarı ok tuşunu kullanarak Firefox üzerinde gezinti geçmişinizi görüntüleyebileceğinizden bahsetmiştik. Bunun yanında adres çubuğuna herhangi birşey yazdığınızda otomatik tamamlama özelliği önceden ziyaret ettiğiniz benzer URL'leri de listeleyebiliyor.
Bu tür sonuçların istenmeyen durumlar oluşturmasını engellemek için kullanıcılara bu sonuçlardan istediklerini silme seçeneği de veriliyor. Bu iş için çıkan sonuçlar arasında silmek istediğinizin üzerine giderek klavyedeki delete tuşuna basmanız yeterli:
Eğer adres çubuğundaki sonuçlarda internet gezinti geçmişinizin tümüyle devre dışı bırakılmasını isterseniz bunu için Firefox ayarlarına gitmeniz gerekli. Bu iş için Firefox menüsünü açın ve "Seçenekler" kısayoluna tıklayın.
Açılan pencerede üst taraftan "Gizlilik" sekmesine tıklayın ve sonrasında en altta yer alan "Konum Çubuğu" bölümündeki açılır menüyü kullanarak "hiçbir şeyi" seçeneğini seçin:
5. Yer İmlerine Etiketler Ekleme
Firefox kullandığınız yer imlerinize etiketler eklemenize ve bu etiketler sayesinde yer imlerinize adres çubuğunuz üzerinden daha hızlı erişmenize imkan veriyor. Özellikle çok sayıda yer imi kullanıyorsanız bu özellik oldukça hoşunuza gidecektir.
Örneğin sıkça kullandığınız bir hava durumu tahmini sayfasını yer imlerinize ekledikten sonra "tahmin" etiketini bu yer imine iliştirdiğinizde adres çubuğunuza her tahmin yazışınızda bu yer imi listelenecektir.
Bu işi gerçekleştirmek için önceden kaydettiğiniz bir yer imi tarayıcımızda açıkken sağ üstte aktif olan mavi yıldızın üzerine tıklamamız gerekiyor. Açılan menüde alt kısımda etiketleri girebiliyoruz.
Dilerseniz mevcut etiketlerinizi sonradan düzenleyebiliyorsunuz. Bu iş için yer imleri menüsünü açarak "Tüm yer imlerini göster" başlığına tıklayabilir ve açılan pencerede düzenleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz:
6. Tarayıcınıza Özel Vekil Sunucu (Proxy) Ayarları Kullanma
Firefox'un içerisinde yer alan ayarlar internete bir vekil sunucu kullanarak bağlanmanıza izin veriyor. Aslında bu özellik diğer tarayıcılarda da bulunmakta; fakat bu tarayıcılar sadece sistem ayarlarınızı kullanarak proxy üzerinden internete bağlanabiliyor.
Firefox'ta ise sistem ayarlarını değiştirmeden sadece Firefox'un bir vekil sunucu üzerinden internete bağlanmasını sağlayabilirsiniz. Bu iş için Firefox menüsünü açarak "Seçenekler" kısayoluna tıklayın, yukarıdaki sekmeler arasından "Gelişmiş" sekmesini açın.
Sekme açıldıktan sonra bir altta yer alan "Ağ" sekmesini açarak bağlantı ayarlarını açın. Bağlantı ayarlarında "Vekil sunucuyu elle ayarla" seçeneğini seçtiğinizde proxy ayarlarınızı girebilir ve Firefox'un bu vekil sunucu üzerinden internete bağlanmasını sağlayabilirsiniz:
Bu özellikleri kullanarak Firefox'u size özel bir tarayıcı haline dönüştürmeniz mümkün. Umarız yazımızdaki bilgiler işinize yarar, bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, hoşçakalın.
YORUMLAR