Resmi İşlemlerde Yaşadığınız Problemleri BİMER ile Çözmenin Yolları!

BİMER kullanımı ile ilgili önemli noktaları sizler için derledik.

Murat UZUN -

2006 yılında Başbakanlık Genelgesiyle hizmete giren Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) vatandaşların sorunlarını çözme noktasında büyük kolaylık sağlıyor. Bilgisayardan ve mobil cihazlardan rahatlıkla kullanıbilen BİMER ile ilgili önemli noktaları yazımızda sizler için derledik.

1982 Anayasası ile birlikte yürürlüğe giren 3071 sayılı Dilekçe Hakkı Kanunu ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ile vatandaşların kamu kurum ve kuruşlarından bilgi-belge isteme, çeşitli konularla ilgili talepte bulunma hakkı anılan bu yasalarla güvence altına alındı. 2006 yılında hizmete açılan BİMER ile Dilekçe Hakkı Kanunu ve Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamındaki başvuruların internet ortamında yapılabilmesi sağlanarak bilgi toplumu olma ve çağa ayak uydurma noktasında önemli bir atılım yapılmış oldu.

BİMER'i Kimler Kullanabilir? Kullanmak için Nelere İhtiyacımız Var?

Artık e-Devlet kapısıyla entegre bir biçimde çalışan BİMER'i tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kullanabiliyor. e-Devlet ile entegre olması sebebiyle bir e-Devlet şifremizin olması gerekiyor. e-Devlet şifremiz yoksa veya unuttuysanız PTT'ye gitmeden e-Devlet şifresinin nasıl edinileceğini önceki yazılarımızda sizlerle paylaşmıştık.

Bizlere tanınan ve yasalarla da güvence altına alınan bu hakkımızın kapsamını ve sınırlarını anlayabilmek adına 3071 sayılı ve 4982 sayılı kanun metinlerini okumakta fayda var.

BİMER'i Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar!

Konuyu mümkün olduğunca kısa ve sade bir biçimde yazmak BİMER başvurularının olmazsa olmazıdır. Uçsuz bucaksız detaylara girip destan yazmaya hiç gerek yok. Ne kadar sade ve anlaşılır olursanız çözüme ulaşmanız bir o kadar mümkün olur. Öte yandan bir devlet kurumuna yazdığınızın bilincinde olmalı ve Facebook, Whatsapp aksanıyla yazmaktan kaçınmamalısınız. Yerli yersiz kullanılan üç noktalar (...), uzayıp giden ünlem ve soru işaretleri (!!!!, ??? gibi) talebinizin resmiyetine ve olması gereken ciddiyetine gölge düşürür.

Telefon numaranızı (ara bilgilendirmeler çoğu zaman telefon yoluyla yapılır), E-Posta kısmına aktif olarak kullandığınız bir mail adresi yazmanız cevabi yazı için kağıt israfının önüne geçecektir. Yenilenen arayüzle beraber aktif olan ek iliştirme kısmı ise talebinize binaen çeşitli matbu evrakları tarayıp yükleyebilmenize olanak sağlıyor.

Öte yandan adli ve hukuki bir yanı olan İhbar ve Şikayet kısmını kullanırken çok dikkatli olmalısınız. Bu bağlamda yapıların başvurular gerekli görüldüğü takdirde Cumhuriyet Başsavcılıklarına intikal ettirebilmekte ve soruşturma başlatılabilmektedir. Nesnel bir dayanağı olmayan ihbar ve şikayet başvuruları "iftira" olarak değerlendirileceğini ve muhatabına tazminat cezası olarak geri döneceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Dilekçemin Durumunu Nasıl Öğrenebilirim?

Sistem yapılan her başvuruya otomatik olarak bir sayı vermektedir. Dilekçenin sayı numarasıyla Başvuru Sorgula kısmından talebinizin hangi aşamada olduğunu gözlemleyebilirsiniz.

BİMER'den Yazdığım Dilekçeme Ne Zaman ve Nasıl Cevap Gelir?

Kanunda yer alan ifade 30 gündür. Başvurunuzun ilave soruşturma ve tahkikatlara sebebiyet vermesi, resmi tatiller, postadaki gecikmeler ve sair durumları da göz önüne aldığımız zaman bu sürenin uzayabileceğini unutmamak gerekiyor. Özellikle de PTT'nin çoğu taşra biriminde kurumsallıktan uzak içler acısı bir halin yaşanması ve gönderilerde anormal gecikmelerin yaşandığını da unutmamak gerekiyor. Kanuna aykırı bir talep içermedikği sürece BİMER yoluyla yapıan tüm talepler olumlu/olumsuz sonuçlandırılarak muhatabına cevabi yazı gönderilir veya telefonla şifahi bir bilgi verilir.

Öğrenci Belgenizi e-Devlet'ten Nasıl Alırsınız?

Benzer İçerikler

YORUMLAR