Ransomware, sistemimizi ve verilerimizi şifreleyerek arkasında bulunan siber suçlulara bir fidye bedeli ödemeden bu verilere ulaşmamızı engelleyen bir çeşit zararlı yazılım. Kısaca fidye yazılımıyla verilerimiz siber suçlular tarafından rehin tutuluyor ve serbest bırakmaları için bizim belirlenen fidye bedelini ödememiz gerekiyor. Uzmanlar son yıllarda siber suçların arttığına dikkat çekiyor. O halde soru(n) şu: Siber saldırılara karşı tam olarak ne yapmalıyız?
Akıllı telefonlarımızdan bilgisayarlarımıza kadar her şeye kilit koyuyoruz. Çünkü özel hayatımızın deşifre olmasından çok korkuyoruz. Bu yüzden kullandığımız her akıllı cihazı şifrelemeye çok hevesliyiz. Fotoğraflarımız, videolarımız ya da mesajlarımızı koyduğumuz şifrelerle bir yere kadar koruyabiliyoruz. Peki ya bunlar dışındaki verilerimiz? Akıllı cihazlarımıza koyduğumuz şifreler ne yazık ki bizi siber suçlara karşı korumaya yetmiyor.
Ransomware Nedir?
Uzmanlar son zamanlarda Ransomware türü fidye yazılımlarının yeniden harekete geçtiğine dikkat çekiyorlar. Hem de önceki sürümlerinden çok daha tehlikeli olduğunu ve bilgisayarımızı ele geçiren bir Ransoware yazılımının çok ciddi sorunlara yol açacağını belirtiyorlar. Ransomware’nin tam olarak ne olduğunu açıklamak gerekirse; sistemimizi ve verilerimizi şifreleyerek arkasında bulunan siber suçlulara bir fidye bedeli ödemeden bu verilere ulaşmamızı engelleyen bir çeşit zararlı yazılım. Kısaca verilerimiz siber suçlular tarafından rehin tutuluyor ve serbest bırakmaları için bizim belirlenen fidye bedelini ödememiz gerekiyor. Ransomware türü fidye yazılımlarla çeşitli şekillerde karşılaşabiliriz.
Ransomware , kullanıcılar farkında olmadan kötü niyetli veya saldırgan web sitelerini ziyaret ettiğinde sistemlere kontrol dışı bir şekilde indirilebilir. Ayrıca yüklediğiniz bir uygulamanın içine gizlenmiş şekilde de bilgisayarınıza yüklenebilir. Bunların yanında mail kutunuza gelen spam e-postaların eklentisi olarak bilgisayarınıza yüklenip, verilerinizi ele geçirebilir.
Ransoware başlangıçta Rusya ile sınırlıydı. Ancak siber suçlular arasında popülerliği artınca Avrupa’da faaliyet göstermeye başladı. Ransomware’in bazı türleri polis tarafından gönderilmiş gibi gözükürken, ödemeniz gereken fidye ceza gibi sunulabiliyor. Daha gelişmiş sürümlerde kullanıcının ana dili bile kullanılabiliyor.
Ransomware'den Korunmak için Neler Yapmalı?
Ransomware her zaman dikkat edilmesi gereken zararlı bir yazılım. Bunun için en başta yapmanız gereken şey kullandığınız cihaza bulaşmasını engellemeniz. Zararlı kodlardan korunmak için sisteminizi mutlaka güncel tutmalı, kapsamlı bir güvenlik yazılımı kullanmalı ve açtığınız eposta eklerine çok dikkat etmelisiniz. Girdiğiniz sitelerin güvenlik sertifikalarının olmasına ve indirdiğiniz dosyayı açmadan önce virüs programınızda kontrol etmeye özen göstermelisiniz.
Ransomware (Fidye Yazılımları) ile Şifrelenen Dosyalar Nasıl Kurtarılır?
Fidye Yazılımlarından Korunmak için Kullanabileceğiniz 12 Araç