Programlama İle İlgili Doğru Bilinen 8 Büyük Yanlış

Programlama hakkında doğru bilinen yanlış bilgiler neler? Bu yazıda yazılıma ilişkin pek çok kişi tarafından doğru bilinen yanlış ifadeleri açıkladık.

Anıl Özünaldım -

Programlama hakkında doğru bilinen yanlış bilgiler, insanların yazılım dünyasına adım atma konusunda kararsız kalmasına ve hatta vazgeçmesine yol açabiliyor. Peki, kodlama hakkında doğru olarak bilinen ama aslında yanlış olan ifadeler neler? Bu yazıda merak edilen soruyu cevaplayacağız.

Programlama sanatını çevreleyen envaitürlü yanılsama ve mit mevcut. İnsanların çoğu, programlama işini sadece çok yetenekli olanların, meraklıların ya da matematiğe eğilimli olanların başarabildiğini ve hatalara asla toleransın gösterilmediğini düşünüyor.

Programlama Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar Neler?

Matematik Alanında Çok İyi Olmak Gerekiyor

Matematik ve programlama arasındaki ilişki, insanların kafasını karıştırıyor. Kodlamaya merakı olan insanlar, programlama ile matematik arasında bir ilişkinin olup olmadığının cevabını verecek “evet” ya da “hayır” kelimelerini duymak istiyor. Matematik ve programlama arasında bir ilişki vardır ama genellikle ihtiyaç duyulmaz.

Bir programcı, zamanının çoğunu matematik formüllerini yazarak değil kod yazarak harcar. Matematik bilgileriniz, programlama becerilerinizle doğrudan orantılı değildir.

Matematiğe ve algoritmaya dayalı problemleri çözme konusunda temel cebire ihtiyacınız var fakat bu gibi problemleri çözmenize yardımcı olmak için doğrudan kodunuza uygulayabileceğiniz eklentilerin olduğunu unutmamalısınız.

Gelişmiş matematiksel hesaplamalar, fizik veya bilgisayar grafikleri gerektiren bir şeyler oluşturmak için kesinlikle bazı matematik bilgilerinize hâkim olmanız gerekir ancak endişelenmenize gerek yok, sektörde tonlarca fizik ve grafik çözümü var.

Deha Olmak Gerekiyor

IQ seviyenizin 160 ya da 90 olması fark etmiyor. Programlama, biyolojik faktörlerle ilişkili değildir. IQ seviyenizi belirlemek için bazı testler yaptıysanız, ne yapmaktan hoşlandığınızı ya da sadece bir test puanına dayanarak ne kadar uzağa gidebileceğinizi öğrenmenin çok düşük bir ihtimal olduğunu bilmeniz gerekir.

Önemli olan büyük işler başarmak değildir. İşlerin tekrar tekrar başarısızlıkla sonuçlanması ve hatalarınızdan ders çıkarmanız önemlidir. Bu aşamalardan hemen her programcı geçer.

Nasıl iletişim kurulacağını bilen her insan programlama öğrenebilir çünkü programlama, kendi dil ve kelime bilgisine sahip bir dildir ve varlığının gayesi, her insana yapıldığı gibi, belli bir amacı ya da eylemi tamamlamak için makine ile iletişim kurmanıza yardımcı olmaktır.

Programlama Öğrenmek İçin Üniversite Okumak Gerekiyor

Kodlama becerisini en üst düzeye çıkarabilmek için üniversite okumak gerektiği söylenir. Programlamaya dair derin bir hevesiniz varsa internet sayesinde üniversite okumadan uzman programcılardan nasıl kodlama yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Codeacademy ya da Udemy gibi platformlarda yer alan çeşitli kurslardan yararlanabilirsiniz. Bir sorununuz var ve doğrudan bir cevap mı istiyorsunuz? Stackexchange, bu sorunları çözmenizde sizin en iyi arkadaşınız olacaktır.

Üniversitelerin size hiçbir bilgi katmadığını söylemiyoruz. Seçtiğiniz yol ne olursa olsun, kendi kendinize öğrenme yeteneğinizi geliştirmeniz en iyisidir çünkü programlama, çoğu endüstriden farklı olarak her zaman çok hızlı bir şekilde gelişyior ve devam edip etmeyeceğinizi sadece siz belirleyebilirsiniz.

Programlama Dillerini Öğrenmek İçin Yetişkin Olmak Gerekiyor

Programlama öğrenmenin bir yaşı yoktur. Öğrenme modelinde çocuklar ile yetişkinler arasında bir fark vardır. Çocukların kodlama becerisini arttırabilmek çeşitli hizmetler bulunuyor. Scratchçocukların programlama öğrenmesi için mükemmel bir seçimdir. Elbette Strach'in dışında çeşitli hizmetler de mevcut.

Sadece En İyi Dili Öğrenmek Gerekiyor

En iyi programlama dili hangisi? Bu biraz yanıltıcıdır çünkü öğrenmeniz için en iyi dil, proje için mevcut amacınıza yönelik en uygun olandır.  Başka bir deyişle, en iyi programlama dili yoktur, önemli olan onunla ne yapmak istediğinizdir.

Yazılım dünyasına giriş yapmak istiyorsanız hangi programlama dilini öğrenmeliyim sorusunu yanıtladığımız yazıya göz atabilirsiniz.

Kısa Sürede Progralama Öğrenilir

Bu efsaneye inanmayın. Bir hevesle programlama serüvenine atılan gençler, kısa bir süre içinde bir programlama öğrenebileceğini zannediyor fakat geçen kısa bir sürenin sonunda,  büyük bir hayal kırıklığı ile programlamayı bırakıyor ve kendilerini yeteneksiz olarak nitelendiriyor.

Programlama öğrenmek için haftalarınızı harcayabilirsiniz fakat programlamada ustalaşmak yıllarınızı alır. Programlama tıpkı çizim gibi ilgi ve sabır gerektirir. Başlangıçta yaptıklarınızın çok azı işinize yarayabilir fakat pes etmeden ilerlerseniz nihayetinde iyi bir programcı olabilirsiniz. Her başarısızlıkta kendinizi çok daha iyi hissetmelisiniz çünkü ilerlemenin tek yolu budur.

Programlama Erkeklerin İşidir

Tarihe baktığınızda büyük ve önemli işlerin aslında ilk olarak kadınlardan çıktığını göreceksiniz. Kadınlar, etkili programcı listelerinde her zaman en üst sıralarda yer aldı. Programlama alanında önemli başarıların altına imza atan bazı isimler şu şekilde:

Kadınların programlama alanındaki etkisi açıktır. Kimsenin düşüncesinin sizi etkilemesine izin vermemeli, ulaşmak istediğiniz hedefe doğrudan ilerlemelisiniz.

Programlama Sıkıcıdır

Yazılım dünyası ile ilgili doğru olarak bilinen yanlışlar arasında programlamanın yanlış olduğu ifadesi de yer alıyor. Büyük ve karmaşık sorunları küçük parçalara ayırarak çözmeyi ve farklı yöntemler uygulayarak yeni bir şeyler inşa etmekten keyif alıyorsanız kodlama sıkıcı değildir.

Oyun

Programlama Öğrenmek İçin En İyi 9 Kodlama Oyunu

Bu yazıda programlama ile ilgili doğru bilinen yanlışlar listesi hazırladık. Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın. Ayrıca yazılımcı olmak için İngilizce bilmenin önemli olup olmadığını merak ediyorsanız yazılım öğrenmek için İngilizce şart mı sorusunu cevapladığımız yazıyı inceleyebilirsiniz.

Benzer İçerikler