PowerPoint ile Mükemmel Sunumlar Hazırlama Rehberi

Dünya genelinde oldukça büyük bir popülerliğe sahip olan slayt programı PowerPoint'te etkileyici sunum hazırlama için hangi yöntemlerin uygulanması gerekiyor?

Yiğit Ekim Demir -

PowerPoint, etkileyici sunum hazırlama imkânı sunan çok popüler bir programdır. Dünya çapında çok fazla sayıda kişi tarafından slayt hazırlarken kullanılan programda profesyonel sunum hazırlamak için uygulamanız gereken bazı yöntemler mevcut. Bu yazıda program üzerinden etkileyici sunumlar hazırlayabilmenize yardımcı olacak yöntemleri açıklayacağız. 

Microsoft Office PowerPoint, uzun yıllardır sunumlar hazırlamak isteyen kullanıcıların favori programları arasında yer alıyor ve her ne kadar bazı alternatifler piyasada olsalar da programın popülerliğinin zarar gördüğünü söylemek zor.

nasıl yapılır

Microsoft Office Ücretsiz Kullanma Nasıl Yapılır?

Neredeyse her bilgisayarda bir Office sürümünün mevcut olması ve kolay sunum hazırlama özellikleri sayesinde daha uzun yıllar kullanılacağına inandığım PowerPoint’te, kullanıcıların işine yarayabilecek ve sunumları daha kolay ve daha güzel hale getirebilecek bazı püf noktaları da mevcut.

Bu noktaları takip ederek izleyici kitlenizi daha memnun etmeniz mümkün ve dilerseniz lafı çok fazla uzatmadan hemen PowerPoint ile mükemmel sunumlar hazırlamak için dikkat etmeniz gerekenlere değinelim.

PowerPoint'te Etkileyici Sunum Hazırlama Yöntemleri Neler?

1. Gömülü Yazı Tipleri Kullanmayı Unutmayın

PowerPoint kullanarak hazırladığınız sunumlarda normalde farklı ve her bilgisayarda olmayan fontlar kullandıysanız, bu fontlar diğer bilgisayarlarda yer almadığı için sunumunuz varsayılan fontlarla değiştiriliyor ve bu nedenle etkileyiciliğini oldukça kaybediyor.

Programda yer alan gömülü yazı tipi kullanma seçeneği sayesinde kullanılan fontu direkt olarak sunum içerisine gömebiliyor, dolayısıyla her bilgisayarda o fontun görünebilmesini sağlayabiliyorsunuz.

Bu işlem için tek yapmanız gereken, sol üst kısımda yer alan “Dosya” menüsünden “Seçenekler” kısmına gelmek ve oradan da “Kaydet” sekmesini seçmek. Bu bölümde yer alan “Yazı tiplerini dosyaya ekle” kısmını aktif hale getirdikten sonra “Tamam” butonuna basarsanız gereken işlemler tamamlanmış olacaktır.

2. Sunucu Görünümü ile Notlarınızı Kimse Görmesin

PowerPoint’te yer alan sunum görünümü, sunum yapan kişilerin ana ekranlarında sunumlara ekledikleri notları görmelerini sağlayan faydalı bir özellik. Eğer siz başka bir ekrana bakarken sunumun kendisi bambaşka bir ekranda yayınlanacaksa bu özellikten faydalanabilir ve sunumlarınıza eklediğiniz notlarla işinizi çok daha kolay bir hale getirebilirsiniz.

Bu işlem için ilk olarak programın üst kısmından “Slayt Gösterisi” kısmına geliyoruz ve bu sekmenin altında yer alan “Sunucu Görünümünü Göster” seçeneğini aktif hale getiriyoruz. Bu sayede artık sunumlarımızı yaparken iki farklı ekrandan bir tanesi sunucuya özel bir görüntü sunacaktır.

Notlarınızı eklemek için tek yapmanız gereken aşağıdaki görselde yer aldığı gibi “Görünüm” menüsü altından “Notlar” sekmesine tıklamak ve daha sonra sunumun altında açılan “Bu bölüme istediğiniz notları kolayca ekleyebilirsiniz.” kısmına istediğiniz tüm notları yazmak.

Artık sunumunuzu yaptığınızda sağ alt bölümde sadece sizin görebileceğiniz notlarınız olacaktır ve bu bölüm diğer izleyicilere görünmeyecektir. Sunucu Görünümü aracı notları okumanıza izin verirken aynı zamanda sahip olduğu diğer lazer, fırça, zoom gibi araçlarla sunumları daha da kolay hale getirecektir.

3. Sunumlarınızı iPhone’unuzdan Kontrol Edin

Sunum yaparken sunumu atlatmaya yarayan özel cihazlar mevcut değilse bu sorunun üstesinden gelmek için iPhone cihazınızı kullanabilirsiniz. Klavyeden sunum yönetmenin pek işlevsel olmadığını dikkate alırsak elinizdeki bir telefondan hem notlarınızı görmek hem de sunumunuzu devam ettirmek oldukça cazip gelecektir.

Android cihazlar için de bazı PowerPoint sunum uygulamaları mevcut ancak bunların içerisinden maalesef tamamen sorunsuzca çalışan bir tanesini bulamadık. Dolayısıyla aşağıdaki MyPoint PowerPoint Remote uygulaması iOS işletim sistemli cihazlarınızdan sunum yapmak için kullanılabiliyor.

Uygulamanın hem telefonunuza hem de sunumu oynatacak olan bilgisayara kurulması gerektiğini unutmamalı ve her iki cihazı da aynı kablosuz ağa bağlamalısınız.

4. Renk Seçimlerinizi Doğru Yapın

PowerPoint sunumlarında genellikle renk seçimlerine pek dikkat edilmez ve bu nedenle hepsi birbirinin aynı pek çok sunum izleyicilerin karşısına en sıkıcı şekilde konulur. Halbuki doğru renk seçiminin izleyici algısını değiştirmekte büyük bir rol oynadığına dair yapılan araştırmalar mevcut. Dolayısıyla doğru algı yönetimi için hangi renkleri nerede kullanacağınızı belirlemeniz gerekiyor.

Aşağıdaki bağlantıyı kullanarak ziyaret edebileceğiniz Color Blender web uygulaması, iki farklı rengin arasında kalan ara renklerin hepsini size sunabiliyor ve böylece sunumunuzdaki renk yönetimini çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz.

Uygulamada birinci ve ikinci renklerinizi sağdaki renk bölümünden seçtikten sonra tek yapmanız gereken “Midpoints” kısmından kaç ara renk çıkarılacağını seçmek ve daha sonra “blend” butonuna basmak. “Format” bölümünden renk kodlarını hangi formatta almak istediğinizi de kolayca seçebilirsiniz.

5. Sunumlarınızı Video Olarak Kaydedin

Eğer gittiğiniz yerdeki bilgisayarlarda PowerPoint’in olmayacağından şüphe ediyorsanız, sunumunuzu video olarak kaydedebilir ve böylece her bilgisayarda sorunsuzca oynatılacağından emin olabilirsiniz.
Bunun için “Dosya” menüsünden “Dışarı Aktar” sekmesine geliyoruz ve daha sonra “Video Oluştur” seçeneğini kullanıyoruz.

Bu bölümde slaytlar arasında bırakılması gereken süreyi ayarlayabildiğimiz gibi videonun kalitesi üzerinde düzenlemeler yapmak da mümkün. Daha sonra “Video Oluştur” butonunu kullandığınızda videonuz hazır hale gelecektir.

Bu yazıda dünya genelinde oldukça büyük bir popülerliğe sahip olan slayt programı üzerinden etkileyici sunumlar hazırlayabilmeniz için dikkat etmeniz gereken hususları açıkladık. Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.

Benzer İçerikler

YORUMLAR