Senenin yine o zamanındayız, yapraklar yeşilden turuncuya kayarken uluslararası zamanda da futbol oyunlarının çıkışı geldi çattı ancak bu sene, diğerlerinden farklı olarak iki büyük futbol simülasyonu FIFA ve Pro Evolution Soccer (PES) arasındaki amansız savaşın galibiyetini belirleyecek. Peki, FIFA 16 mı, PES 2016 mı daha iyi?
FIFA 16 yeni bir sahada gerçek futbolun ufkunu yansıtmaya çalışırken PES de son iki senenin oyunlarından sonra kendini geliştirerek büyük bir potansiyel sunuyor. İkisini de denemiş biri olarak PES 2016 ve FIFA 16 karşılaştırması adına söyleceklerim var.
Karşılaştırmaya tam olarak başlamadan önce FIFA 16 ve PES 2016 indirerek, oyunları kendiniz de test edebilir, size göre birbirlerine karşı olan iyi ve kötü yanlarını bizimle paylaşabilirsiniz.
FIFA 16 mı, PES 2016 mı Daha İyi?
Neredeyse 20 senedir EA Sports tarafından çıkan FIFA, resmi olarak lisanslı bir futbol serisi oldu. Çıktığı her platformda dünya çapından milyonlarca oyuncuyu etkisi altına aldı ve bu durum hala değişmedi diyebiliriz ancak son senelere bakacak olursak seri, spor oyunlarının Michael Bay'i haline gelmiş gibi - ne olacağı tahmin edilebilir, tekrara dayalı ve yavaş gelişme kateden.
Senelik süregelen bu tekrar yapım aşamasında da büyük izler bırakıyor gibi, sadece ufak şeyler gelişim gösterirken serinin bel kemiği mekanikler elden geçiriliyor ve çok büyük bir değişimmiş gibi lanse ediliyor.
PES ise uzun süredir çırpınan balık gibi. FIFA'nın takım ve lig lisans özellikleri tarafından sakat bırakılmış, ancak güzel düşünülmüş düzenleme modlarıyla daha kemik bir kitleye sahip. PlayStation 2 dönemine geri dönecek olursak PES, EA'nin kalite artırışını dikkate alarak hala çoğu kişi tarafından kabul edileceği üzere tüm zamanların en iyi futbol oyunlarını bize sunmuştu: PES 4 ve PES 5.
FIFA zamanını para ve şahsiyet adına harcarken PES elini taşın altına koyup hayranların favorisi olabilecek ve gerçek anlamda "iyi" bir futbol oyununun nasıl olacağını kanıtladı. Sonrasında ise EA'nin PS2 döneminde yaptığını PES de PS3 döneminde yaptı, yeni teknoloji uğruna çırpındı ve o zamanların büyüsünü kaybetti. Bu durum hâlâ devam ediyor.
Bu seneye dönecek olursak her iki seri de çeşitli özellik yenilenmeleri, lisans geliştirmeleri ve birden inanılmaz derecede popüler olan kart modelleri üzerine odaklanıyor. Ama önce senenin "kelime anlamıyla" yeniliği ve FIFA'dan gelen kadın futboluna bir göz atalım.
FIFA'nın bir organizasyon olarak en başarılı hikayelerinden biri kadınların Dünya Şampiyonası olmuştu. Kadın futbolu dünyada da gittikçe popüler hale geliyor ve bu sene içerisinde Kanada'da gösteriken inanılmaz yeteneklerin ardından EA bunu FIFA 16'ya taşımak istedi.
İki senelik planlama sürecinin ardından gerçek oyuncuların hareket yakalama teknolojisiyle geliştirilen animasyonları, FIFA için bir nevi "bakın kopyala-yapıştır yapmıyoruz," oldu. Bu tarafta gerçekten önemli bir adım atan oyunun ne yazık ki konuşulacak tek yanı bu olabilir.
Elbette bu FIFA 16'nın kötü olmadığı anlamına gelmiyor, FIFA 16 iyi, hala iyi. Ancak seri için son 3 senenin en büyük problemi hala devam ediyor; ne oynanışta ne de grafikler kapsamında önemli sayılabilecek bir gelişme yok.
FIFA'nın daha ön plana çıkmasının belirli kolaylıkları var ve bunlardan biri şüphesiz oynanışının daha kolay olması. Futbol hakkında herhangi bir bilgisi veya deneyimi olmayan, yaş fark etmeksizin kolu alacak herkes FIFA'yı oynayabiliyor.
Bu anlamda seri kendini güvenli bölgede tutmayı iyi biliyor, ne de olsa ne kadar geniş kitleye hitap edersen o kadar iyi. Diğer yandan serinin sağ kolu sayılabilecek Ultimate Team modu bu sene "draft" isimli bir özellikle yenilenmiş. Bu da hali hazırda en çok tercih edilen moda taze kan sağlıyor.
FUT Draft, Ultimate Team'e bir ek olarak getirilmiş, iyi özelliklere sahip oyuncuları rastgele pozisyonlara yerleştirerek takım seçmenize izin veren sistemde online olarak yapacağınız mücadelerden çeşitli ödüller kazanıyor ve bu şekilde kendinizi de geliştirebiliyorsunuz.
Genel anlamıyla FUT şu sıralar oldukça popüler, hatta oyunun odak noktası oldu bile diyebiliriz. Bunun dışında oyunda gelişmiş animasyonlar, daha tepkisel davranan bir yapay zeka ve yeni antrenman sistemiyle Fizan'a giden şutlarınızı geliştirme fırsatı var.
PES ise bu yarışta yavaştan arayı kapatıyor gibi. Son yıllarda çıldıran ve seriyi takip etmeyi bile bırakan hayranların ardından PES 2016, EA'nin deviyle alt edebilecek duruma gelmiş diyebiliriz. Futbola olan bakış açısıyşa eski elektriğini yakalayacak gibi görünen PES 2016'da FIFA'nın aksine dalgalanmalar var.
Yeni başlayacaklar için Konami'nin lisans işini geliştirdiğini söylemek gerekli. Uefa'nın üst sırasından Avrupa Ligi'ne, Şampiyonlar Ligi'nden yeni Euro 2016 karşılaşmasına kadar birçok yeni lisans var. Ayrıca kulüp lisanslarıyla beraber özel ligler de artık PES'in kadrosunda.
Nostaljik havasını korumak isteyen PES, eskiden olduğu gibi düzenleme modundaki imkanları da artırmış. Artık düzgün isimler, ekipmanlar ve kulüpler için arkadaşlarınızla Memory Card değişmenize gerek kalmadan kendi işinizi ortaya koyabileceksiniz.
Master Lig de gelişerek menajerlik elementlerine daha bir RPG havası katmış. Transferler, menajerlik seçenekleri ve gözlemler daha bir derin sistemde sizleri bekliyor. FIFA'nın Ultimate Team'ine benzer, ancak bir deste oluşturmayla oyuncularınızı geliştirdiğiniz myClub modu da dikkat çekenler arasında. Bu anlamda PES her ne kadar yeniliğe gitmiş olsa da elbette FIFA'nın kozunun önüne geçememiş.
Sonuç
Aralarındaki en büyük fark ise şüphesiz nasıl çalıştıkları. Konami'nin Metal Gear Solid 5'ini güçlendiren The Fox isimli oyun motoru PES'in animasyonlarında harikalar yaratmış ve oyunun akışına da büyük geliştirmede bulunmuş.
Takım arkadaşınızın yapay zekası olması gerektiği gibi işliyor, siz ne yaparsanız ona göre tepki veriyor. Bu sayede kendinizi karambolün içinde bulmuyorsunuz. Aslında PES için oldukça iyi anlamda daha bir ağırlaşmış diyebiliriz.
FIFA 16 ile karşılaştırıldığında PES 2016'nın komple saha olarak bile daha kontrollü bir oyuna izin verdiği, tüm oyuncuların ne yaptığınızı okumanıza olanak sağladığı açık. Bu tabii ki Ronaldo'yu alıp dümdüz zafere doğru koşacağınız anlamına gelmiyor, ancak her şeyi düşünerek ve görerek kullanmanızın ödülünü ciddi anlamda hissetmiş oluyorsunuz.
Sahada vereceğiniz mücadele son derece tatmin edici duruyor. Yine başka bir karşılaştırma yapacak olursak PES 2016'nın daha çok takım oyunu olduğunu görüyoruz, oyuncuların hareketlerinden oyun esnasındaki dinamik atmosfer de bunu yansıtıyor. Oyuncuların kendi gücü, boyu ve stili var ve bu özellikler gerçekten çok iyi aktarılmışlar.
Farklı takımlarla oynadığınız her oyunda bunu anlıyor daha önemlisi hissediyorsunuz. Kısaca PES 2016, PES 5'ten bu yana çıkmış en iyi futbol oynanışı olabilir.
Tabii her zamanki gibi büyük parayı FIFA alacak. Kitlesi oldukça fazla ve bu sefer de FIFA 16'yı tercih edecekler. Ancak eğer farklı bir şey arıyorsanız veya EA'nin Ultimate Team'e yönelişinden sıkıldıysanız PES 2016'ya mutlaka şans vermelisiniz. Pro Evolution Soccer 2016 futbol oyunlarına yeniden aşık olmanızı sağlayabilecek kadar güzel.