Dünyanın en popüler oyunlarının ortak noktası nedir diye sorsak? Aklınıza gelenleri sıraladığınızda “bedava olmaları” kaçıncı sıraya yerleşir? Peki, hiç kendi kendinize sordunuz mu, bu oyunlar nasıl oluyor da bu kadar cirolar elde edebiliyorlar? Birden fazla soru işaretiyle dolu olan ilk paragrafı geride bırakıp bu sistemin nasıl işlediğine bir göz atalım.
Pokémon GO bu soruyu tekrar akıllara getiren oyunlardan biri oldu. Ancak elbette tek örneği değil. Ancak bir haftadan kısa bir süre içerisinde Apple ve Google uygulama marketlerinde rekor düzeyde indirilerek, neredeyse Free2Play denen bu oyunların hemen hepsinden fazla ciro yapınca, insan elini çenesine koyup bir düşünmeden edemiyor. Bir haftadan kısa bir süre içinde sadece iki ülkede yayınlanan Pokémon GO, 14 milyon dolar ciro yaptığında artık bu “nasıl?” sorusuna net bir cevap aramanın da zamanı gelmişti.
Free2Play ya da Ücretsiz Oyun Nedir?
Para vermeden indirebildiğimiz ve sıkıntısız bir şekilde, elimiz cebimize gitmeden kurup oynayabildiğimiz tüm oyunlar Free2Play yani ücretsiz olarak tanımlanır. Tiryakisi olunan o kadar çok beleş oyun var ki, buraya tek tek yazmaya kalksak canımız sıkılırdı. Ancak çoğumuzun bildiği MMORPG ve FPS oyun bu listede var merak etmeyin.
Bedava Oyunlar Nasıl Para Kazanıyorlar?
Tamam, Free2Play beleş olmasına beleş ama oyun içinde cüzdanımızı kaşındıran birçok özelliğe de sahip. Bu sisteme de “oyun içi satın alma” seçeneği deniyor. Maalesef bir Free2Play bir oyuna sahipseniz bir çok önemli can alıcı hamleyi de para vererek yapmak zorunda kalabiliyorsunuz. Yani aslında “bedava dediniz ama benden para istiyor” durumuna herkes gibi eninde sonunda siz de düşüyor ve neye uğradığınızı kredi kartı ekstresi geldiğinde kavrayabiliyorsunuz.
Bedava Oyun İçi Ekonomisi Nasıl Çalışıyor?
Oyunlar ister paralı, ister parasız olsun bir oyun içi ekonomik altyapıya sahiptir. Bir şekilde bazı araç gereç ve yardımcı unsurları oyun içinde, bir şekilde kazandığınız parayla satın alabilir, satabilir, değiş tokuş yapabilirsiniz. Kutusuna para vererek aldığınız ve yükleyip oynadığınız oyunlarda bu ekonomi kapalıdır, oyundan dışarıda bir başka bir kaynaktan para kazanmanız mümkün değildir. Ancak Free2Play ekonomisi oyun içinde kısıtlı miktarda para kazanmanıza olanak sağlarken, gereken her türlü oyun eşyasını da bu parayla almanıza çok da izin vermiyor. Ancak gereken her şeyi alabilmek için elmas ve benzeri oyun için geçerli birimlerle sahip olmanız gerekiyor.
Ama bu birimleri asla yeteri kadar kazanmanız da mümkün olamıyor. Oyun içinde harcayacağınız parayı kazanmak için para harcamanız gerekiyor ya da kısaca oyun içinde harcanacak birim miktarlar kullanıcılara parayla arz ediliyor. Her bütçeye göre özenle düzenlenmiş bu oyun içi eşya satın alabilmenize yarayan alışveriş paketleri, doğal olarak çok işe yaradıklarından hemen her oyuncu tarafından satın alınıyorlar.
Oyuncu Psikolojisi ile Oynamak
Aslında biz oyun oynarken, ücretsiz oyunlarda bizimle oynuyor. Günlük hayatta kullanılan para biriminden biz uzaklaştırarak oyun içindeki ekonomiye başarıyla yönlendiren bu taktik, gerekli parayı harcarken gerçek para birimini düşünmemizi engelliyor. Öte yandan oyun içinde satın alınan paketlerin bedelleri o kadar cüzi tutuluyor ki, para harcarken ne harcadığımızı fark etmiyoruz bile. Diğer yandan kendi bütçenizi yapmanıza da olanak tanımıyor. Mesela 50 kuruşa 50 elmas aldığınızda 1 TL’ye 100 elmas alırım mantığı işlemiyor. Ödenecek bedel katlanarak artarken, oyunun geçerli birimi buna doğru orantılı artış göstermiyor.
Gelin şöyle bir örnek vereyim; Pokémon GO oynarken kullanılan Incense etrafınıza 30 dakika Pokémon yağdıran bir cihaz. Oyun içi satın almayla sahip olabilmeniz mümkün. Bir adet Incense 50 PokéCoin, 550 PokéCoin almak için 4.99 dolar satın alma yapmanız lazım, peki o zaman bu pakete göre bir Incence gerçek parayla kaç dolar yapıyor?
Bazı oyunlarda bir bölüm sonu canavarıyla karşılaştığınızda kaybederseniz, o ana kadar kazandığınız her şeyi kaybedebiliyorsunuz. Ama üzülmeyin belli alışveriş paketlerinden birini seçip birkaç elmas ya da değerli taş alırsanız, bu durumu zararsız atlatabilmeniz mümkün kılınmış. Bu yüzden siz de her şeyi kaybetmek yerine birkaç kuruş harcamayı tercih edebiliyorsunuz. Zaten kim kaybetmeyi ister ki?
İzlemeniz gereken video: Bedava Oyunlar Bu Kadar Parayı Nasıl Kazanıyorlar?
Bedava Oyunlar Parayı Nasıl Tahsil Ediyor?
Free2Play için bu hiçbir zaman sorun olmadı. Günümüzde F2P oyunlarda ödemeler çeşitli şekillerde yapılabiliyor. Kredi kartları ve mobil ödeme seçenekleri, telefon faturası ile tahsilat gibi birden fazla seçenek bu beleş (!) oyunların kullandığı tahsilat yöntemlerinden sadece bir kaç tanesi. Zaten her hangi bir paketi satın almanız saniyeler sürüyor çünkü uygulama marketleri zaten kredi kartınızın detaylarını biliyor. Bu yüzden oyundan da soğumuyorsunuz. Ödeme de acısız ve net bir şekilde gerçekleşebiliyor.
Google Play Bedava Oyunlardan Kazanıyor
Hala Oynanan Dünyanın En Acayip 9 Bedava Çevrimiçi Rol Yapma Oyunu