PDF dosyaları genellikle iş dünyasında kullanılan dosya ve belge formatları arasında yer alıyor ancak son senelerde eğitim hayatından tutun da özel verilere kadar pek çok bilgiyi kullanıcılar PDF olarak saklamaya başladılar. Dolayısıyla bu dosya formatına dair tüm bilmeniz gerekenlerden sizlere bir kaç adımda bahsederek işinizi kolaylaştırmaya, PDF'leri daha verimli kullanmanızı sağlamaya çalışacağız.
PDF dünyasının oldukça geniş ve neredeyse sınırsız olanaklara sahip olması nedeniyle en işlevsel özelliklere değinmemizin yeterli olacağına inanıyorum. Dilerseniz hemen ara başlıklarımızla devam edelim.
Web Sitelerini PDF Olarak Kaydetme
Google Chrome kullanıcılarının sahip oldukları en büyük avantajlardan bir tanesi, gezdikleri web sitelerini PDF haline getirme şansı. Böylece internetsiz kalacağınızı düşündüğünüz zamanlarda okumak istediğiniz blogları birer PDF haline getirebiliyor, o sayfanın ekran görüntüsünü PDF kalitesinde alabiliyorsunuz.
Bunun için ilk yapmanız gereken tabii ki Google Chrome'u edinmek. Aşağıdaki bağlantıyı popüler web tarayıcısını indirmek için kullanabilirsiniz.
Google Chrome'u kurduktan ve kaydetmek istediğiniz web sitesini açtıktan sonra Windows kullanıcısıysanız CTRL+P kombinasyonu, Mac kullanıyorsanız Cmd+P kombinasyonunu tuşlayabilirsiniz. Karşınıza çıkan yazdırma ekranında yer alan “Hedef” kısmının yanındaki “Değiştir...” seçeneğine tıklayarak devam ediyoruz.
Hedef seçme menüsünde hemen alt sıralarda “PDF olarak kaydet” seçeneği dikkatinizi çekecektir. Bu seçeneğe tıklayarak devam ediyoruz.
Artık seçimimizi de yaptığımıza göre “Kaydet” butonuna basarak görüntülenen web sitemizi PDF formatında kaydedebiliriz.
Google Çeviri ile PDF Tercüme Etme
Google Çeviri ya da diğer adıyla Google Translate servisi, direkt olarak yazdığınız yazıları ya da web sitelerini tercüme edebiliyor. Ancak bu servisin az bilinen özelliklerinden bir tanesi ise dokümanları tercüme edebilmesi.
PDF dosyalarımızdaki yazıları başka dillere tercüme edebilmek için tek yapmamız gereken buraya tıklayarak Google Çeviri'ye ulaşmak ve daha sonra karşınıza çıkan sayfadaki “bir dokümanı çevirin” linkini tıklamak.
Dosya seçme menüsünde ise tabii ki kullanacağımız PDF dosyasını seçerek devam ediyoruz. Bu esnada yukarıdaki bölümden dil seçimlerini de yapmayı sakın unutmayın.
Seçimlerimizi yaptıktan sonra artık sağ üst bölümde yer alan “Tercüme et” butonuna tıklayabilir ve tercüme edilmiş belgemizi alabiliriz.
Fakat bu özelliğin bol grafikli PDF dosyalarından ziyade bütünü yazı olan PDF'ler için hazırlandığını unutmayın. Dilerseniz tabii ki Word dosyalarını da bu özellikten faydalanarak tercüme edebilirsiniz.
PDF Dosyalarını Tek Belgede Birleştirme
Bazen beğendiğimiz bilgiler birden fazla PDF dosyasında yer alabiliyorlar ve bu verileri bir araya getirmek için iki veya daha fazla sayıda PDF'i birleştirmek gerekebiliyor. Bu iş için kullanabileceğiniz uygulamalara aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
PDF Dosyaları Nasıl Düzenlenir?
PDF'ler üzerinde değişiklik yapmanın pek çok kullanıcı için biraz zorlayıcı olması muhtemel. Zira bu dosya formatının düzenlenme yapısı pek çok diğer formattan farklı ve bu işi layığıyla yapabilen sadece bir kaç tane araç var. Bu araçlara göz atmak isteyenler aşağıdaki bağlantıları kullanabilirler.
Çok Sayıda Belgeyi PDF'e Dönüştürmek İçin Ne Yapmalı?
Eğer elinizdeki farklı formatlardaki belge ve dosyaları PDF olarak kaydetmek istiyorsanız, bu iş için kullanabileceğiniz bazı toplu format dönüştürme programları mevcut. Bu programları kullanarak dosyalarınızı tek tek dönüştürmenize gerek kalmıyor ve bir seferde onlarcasını PDF olarak kaydetmeyi başarabiliyorsunuz. Bu programlara aşağıdaki bağlantılardan erişmeniz mümkün.
PDF Belgelerini Word Belgesi Haline Getirme
PDF dosyalarından sıkılanlar tabii ki bu belgeleri kolayca Word dosyası haline de getirebiliyor, böylelikle daha kolay düzenleme ve inceleme fırsatı yakalayabiliyorlar. Bu iş için kullanılabilecek programlardan bir kaç tanesini aşağıdaki bağlantılardan indirebilir ve deneyebilirsiniz.
Taranmış PDF Dosyalarındaki Yazıları Seçme
Geçmişte taranmış bazı PDF belgelerinizin gerçek basılı belgelerden hazırlanmış olmaları halinde adeta bir fotoğraf gibi durduklarını ve içlerinden seçim yapmanın imkansız olduğunu siz de farketmişsinizdir. OCR programları olmadan yapılan taramalar maalesef bu sonucu veriyorlar ancak bunu aşabilmek için tek yapmanız gereken PDF dosyanızı Google Drive'a yüklemek.
Google Drive'a yüklenen yazılı belgeler otomatik olarak OCR işleminden geçiriliyorlar ve içlerindeki yazılar seçilebilir, hatta kopyalanabilir oluyorlar. Bu iş için http://drive.google.com adresine girdikten sonra hesabınızla giriş yapmalı, ardından aşağıdaki ekran görüntüsünde yer alan seçenekleri kullanmalısınız.
PDF Dosya Boyutunu Daha Fazla Azaltma
PDF dosyaları oluşturulurken zaten belli bir sıkıştırma formatı kullanılır ve bu format olabildiğince az boyutta bir dosya yaratır. Ancak dosya kalitesini düşürmeden bu belgeleri daha fazla sıkıştırmak mümkün olmadığı için bu noktada yardımımıza dosya sıkıştırma programları koşuyor. Aşağıdaki alternatifler sayesinde PDF dosyalarınızı olabildiğince yüksek bir oranda sıkıştırarak boyutlarını biraz daha azaltabilirsiniz.
PDF dosyalarının belki de kullanabileceğiniz onlarca farklı gelişmiş özelliği daha mevcut ancak bunların hepsinden bahsetmek ya da çok fazla detaylara inmek tabii ki mümkün değil. Elbette siz de bildiklerinizi yorumlar bölümünden hem bizlerle hem de diğer takipçilerimizle paylaşabilirsiniz.