Bu Sıcakta PC ve Dizüstünüzü Serin Tutmak İçin 12 Altın Öğüt
Pratik önlemlerle PC ve dizüstü bilgisayarların ısınmalarını önleyebiliriz. PC ve dizüstü bilgisayarlarımızı aşırı sıcaklardan korumak ve bu sıcak yazı sağlıklı atlatmalarını sağlamak için uygulanabilecek bazı yöntemleri sıralıyoruz.
Meteorolojinin yaz ayları için verdiği tahminler, hava sıcaklıklarının hızla artacağına işaret ediyor. Yaz tatilinde büyük olasılıkla bilgisayarlarımız tek eğlencemiz olacak. Ancak bu sıcakta cihazların zarar görmemesini de sağlamak zorundayız. Türkiye genelinde sıcaklıkların 30 ile 35 derece ortalamayla seyrettiğini düşünürsek, bilgisayarlarımız için önlem almanın zamanının geldiğini söyleyebiliriz.
Pratik önlemlerle PC ve dizüstü bilgisayarların ısınmalarını önleyebiliriz. Normal şartlarda kendi başlarına da ısınan bu cihazların dış etkenlerle daha da ısınması ve zarar görmesi kaçınılmaz. Özellikle termometreler 35-40 derece santigrat sıcaklıkları gösterirken. PC ve dizüstü bilgisayarlarımızı aşırı sıcaklardan korumak ve bu sıcak yazı sağlıklı atlatmalarını sağlamak için uygulanabilecek bazı yöntemleri sıralıyoruz.
Mümkün olan en serin yere konuşlanın
Evinizin ya da işyerinizin en serin bölgesini tespit edin. Mümkünse bir klimaya ya da vantilatöre yakın bir yer olabilir. Eğer bu şansınız yoksa, bu bölgenin güneşten çok fazla etkilenmeyen ve dışarının ısısını içeri yansıtmayan bir yer olmasına dikkat edin. Böylelikle cihazları sürekli gölgede tutarak serinlemelerine katkıda bulunabilirsiniz. Kesinlikle doğrudan güneş alan cephelere ve pencere kenarlarına cihazınızı yerleştirmeyin.
Cihazlarınızı doğru yerleştirin
Kasalarınızın yerde durmamasına ve havalandırma ızgaralarının etrafının kapalı olmamasına dikkat edin. Yerde duran, etrafı kapalı dolaplar içinde bulunan ve havalandırma kanallarının rahat sirkülasyon sağlayamayacağı şekilde yerleştirilmiş kasalar sıkıntı yaşayacaklardır. Kasalarınızı etrafını hava alacakları şekilde ve yerden yüksek yerleştirin. Özellikle halı, kilim, marley ve plastik zeminler sıcak havayı hızla yukarı yansıttıkları için kasanızı bu tip zeminlere yakın tutmamalısınız.
Hava kanallarını ve pervaneleri temizleyin
Kasada biriken statik elektrik ve ısı tozun havalandırma kanallarında birikmesine ve buraya yapışmasına neden oluyor. Aşırı ısınmayı önlemek için hava kanallarının sıkıntısız havayı kasa içerisinde döndürmesi gerekiyor. Ancak tozlu kasalarda bu gerçekleşemiyor. Aşırı sıcaklarda havalandırmanın ne kadar önemli olduğunu unutmayın ve tüm havalandırma kanallarını ve çekirdek üzerindeki soğutma aparatlarını mutlaka temizleyin.
Dizüstü bilgisayarların altından da hava geçebilsin
Dizüstü bilgisayarların plastik pabuçları cihazın altından hava akımı sağlayacak şekilde zemin ile cihaz arasına bir mesafe koyar. Bu mesafeyi biraz artırabilirsiniz. Ya da vantilatörleri olan bir dizüstü bilgisayar sehpası kullanabilirsiniz.
Pilleri çıkarın ve bir kenara koyun
Dizüstü bilgisayarları enerji kaynağına bağlı kullanıyorsanız bataryaları cihazda tutmayın, çıkarın. İhtiyacınız olunca takarsınız. Bataryaların devamlı enerji kaynağına bağlı durması zaten tavsiye edilen bir durum değil. Üstelik bataryalar çok ısınıyorlar.
Tozdan sürekli koruyun
Her ne kadar temizliğinizi yapsanız da PC ve dizüstü cihazlar hızla toz toplarlar. Bu yüzden bu temizliği sıklıkla yapmalısınız. Bunun için daha önce sizlerle paylaştığımız makalelerden ve videolardan da faydalanabilirsiniz.
Bilgisayar başında sigara içmeyin
Bilgisayar başında içilen sigaranın dumanı doğrudan kasanın havalandırma sistemiyle cihazın içine girer. Bu da isli ve yapışkan bir toz kitlasi oluşmasına yol açar. Özellikle GPU ce CPU soğutma ızgaralarının tıkanmasına yol açan bu durumu sigara içmeyerek engellemeniz mümkün.
Kullanmadığınız zaman cihazları kapalı tutun
Cihazları boşuna saatlerce çalışır halde tutmayın. Günlerce açık kalan cihazların bu sıcaklarda ne hale geleceğini hayal edebiliyor musunuz? Cihazlarınıza bağlı olan çevre birimlerini de kapatın. Yazıcılar, monitörler ve benzeri cihazlarınızda kapalı olsun. Hatta elektrikten bile çekmeniz son derece mantıklı olabilir. Birbirine yakın çalışan çevre birimleri, aşırı ısınırlar ve birbirlerini etkileyebilirler. Gerekli olmadıkları zamanlarda çevre birimlerini hiç çalıştırmayın.
Gerekmiyorsa aşırtma yapmayın
Özellikle yaz aylarında iyi bir soğutma sisteminiz yoksa “overclock” yapmayın. 22 derecenin üzerindeki oda sıcaklıklarında yeterince soğutulmayan kasalar için overclock hiç tavsiye edilmiyor. Overclock esnasında tüm bilgisayar parçaları daha fazla voltaj tüketiyor ve böylelikle kasa ve donanım parçaları normalin üzerinde ısınıyorlar.
Dizüstü bilgisayarlarınız kapatmadan çantaya koymayın
Genellikle dizüstü bilgisayarları kapakları kapatılıp çantasına yerleştirilerek bir yerden bir yere taşınan cihazlardır. Ancak dışarısı 40 dereceyken bunu yapmak çok da mantıklı değil. Hava kanalları bir çantanın içerisinde randımanlı çalışmayacağı için bu alışkanlıktan vazgeçmek gerekiyor.
Cihazların etrafında hava akımı oluşturun
Ufak ve sessiz ekstra ev tipi fanlarla kasaların veya dizüstü cihazların etrafında kasaların içinde dolaşacak şekilde hava akımları yaratabilirsiniz. Bir klimanız varsa cihazınızı klimaya yakın da konuşlandırmanız faydalı olabilir.
Cihazı serinletmek için kasa kapaklarını açık tutmayın
Bu her ne kadar pratik bir çözüm gibi görünse de o kapağın orada olmasının bir sebebi var. Kasa kapaklarını açık tutarak cihazları serin tutmaya çalışmak, temiz bir hava akımı sağlayabilen havalandırma sistemine sahip olmaktan çok daha iyi bir yöntem değil. Üstelik açık kapaklardan girebilmesi muhtemel yabancı maddelerden bahsetmeye de gerek bile yok.
Detaylı Kasa Temizliği - Bölüm 1
Termal Macun Nasıl Sürülür? - Detaylı Kasa Temizliği - Bölüm 2
Bilgisayar Kasası Nasıl Düzenli Toplanır? - Detaylı Kasa Temizliği - Bölüm 3
Bilgisayar Başında Doğru Oturuş Şekilleri