Patinaj Nedir? Nasıl Önlenir?

Araç kullanırken karşılaşılabilecek tehlikeli durumlar arasında yer alan patinaj nedir ve nasıl önlenir? İşte patinaja dair detaylar!

Ayşin Demirer -

Patinaj; araç seyir halindeyken, kalkarken ve dururken aracın tekerleklerinin kayması ya da boşa dönmesi durumudur. Diğer bir ifadeyle de araç tekerlekleri döndüğü halde araçta hareket olmamasıdır. Bahsedilen bu durumlar küçük çaplı olduğunda sorun olmaz. Ancak bazen de patinajdan dolayı ağır kazalar meydana gelebilir. Patinaj aracın arızalanmasına da yol açar.

Otomobil

Elektrikli SUV Otomobil: VinFast VF3 Özellikleri ve Fiyatı

Araçlar Neden Patinaj Yapar?

Patinaj nedenleri şöyle sıralanabilir;

Patinaj Nasıl Önlenir?

Patinaj önleme yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

1. Çekiş Kontrol Sistemi Kullanılmalı

Günümüzde araçların yüksek teknolojiyle üretilmesinden dolayı genellikle çekiş kontrol sistemleri bulunur. Çekiş kontrol sistemi sayesinde araçlar, zorlu yol koşullarında kaybettikleri çekiş gücüne ulaşırlar. Çekiş kontrol sistemi, sürücülere güvenli sürüş deneyimi sunar.

2. Lastikler Kontrol Edilmeli

Araç lastikleri, aracın sorunsuzca sürülmesini sağlayan unsurların başında geliyor. Dolayısıyla düzenli olarak kontrol edilip aşındıysa mutlaka değiştirilmelidir. Araç modeline göre lastiklerin hava basıncı da uygun düzeyde olmalıdır. Aynı zamanda lastiklerin içinde bulunulan mevsime uygun olup olmasına da bakılmalıdır.

3. Hıza Dikkat Edilmeli

Patinajı engellemek için yüksek hızda araç sürülmemelidir. Sürücüler, yasal hız sınırlarına uygun olarak araçları sürmelidir.

4. Hava Durumu Dikkate Alınmalı

Patinajı önlemek için hava durumu da dikkate alınmalıdır. Araç sürülürken hava durumu ser, yağmurlu ve karlıysa hız mutlaka düşürülmelidir. Ani manevra kesinlikle yapılmamalıdır.

5. Fren Sistemi Kontrol Edilmeli

Araçların düzenli olarak fren sistemi kontrol edilmelidir. Mekanik aksamlar ve fren sistemlerine düzenli bakım yapıldığında araçlar daha güvenli sürülür.

Direksiyon kontrolünün zor olduğu yollarda patinaj yapmamak için direksiyon düz tutulmalıdır. Direksiyon düz tutulmadığı takdirde araç farklı farklı yönlere giderek tehlikeli durumların ortaya çıkmasına neden olur.

Viraj dönüşlerinde patinajı engellemek için kesinlikle gaz ve frene basılmamalıdır. Frene basıldığında lastikler kilitlenerek aracın kaymasına neden olur.

Benzer İçerikler

YORUMLAR