Oyun Bilgisayarında Olması Gereken Programlar
Oyuncu bilgisayarında olması gereken programlar neler? Bu yazıda oyun bilgisayarında yüklü olması gereken uygulamaları sıraladık. İşte yazılımların detayları!
Oyun bilgisayarında olması gereken programlar neler? Bilgisayarınızı oyun odaklı kullanıyorsanız yüklemeniz gereken bazı uygulamalar bulunuyor. Bu uygulamaların bazıları oyun satın alıp oynayabilmenizi sağlarken bazıları ise oyun deneyimini üst seviyeye çıkarır.
Video oyunlarında yaşanan gelişme ile birlikte oyun odaklı bilgisayarlar ortaya çıktı. Video oyunlarında üst düzey performans elde etmek isteyen oyuncular, oyun bilgisayarlarını tercih ediyor. Böylelikle oyuncular oyunları sorunsuz bir şekilde oynayabiliyor.
Oyuncu bilgisayarına sahipseniz sisteminize kurmanız gereken bazı yazılımlar bulunuyor. Bu yazılımları kullanarak yeni oyunlar satın alabilir, satın aldığınız oyunları oynayabilir ve oyun deneyimini iyileştirebilirsiniz. Peki, oyun bilgisayarında olması gereken programlar neler?
Oyun Bilgisayarında Olması Gereken Programlar Neler?
- Steam
- Epic Games
- Discord
- Razer Cortex: Game Booster
- MSI Afterburner
- OBS Studio
- IObit Uninstaller
- Twitch
- SpeedFan
- NVIDIA GeForce Experience
- BlueStacks
- Gog Galaxy
- Malwarebytes
- Cpu-Z
- EA uygulaması
Yukarıda oyun bilgisayarında yüklü olan gereken programlar listesi bulunuyor. Listede yer alan hizemtlerin detaylarına aşağıdan bakabilirsiniz.
Steam
Valve tarafından 12 Eylül 2003 tarihinde kullanıma sunulan Steam, bir dijital oyun mağazası. Şu anda dünya genelinde oldukça büyük bir popülerliğe sahip olan dijital oyun mağazasında çok fazla sayıda oyun bulunuyor.
Platformda yer alan oyunlara göz atabilir ve satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Her yıl belirli dönemlerde "Kış İndirimleri" ve "Yaz İndirimleri" gibi çeşitli kampanyalar düzenlenir. Bu kampanyalardan yararlanarak çok ucuza oyun satın alabilmeniz mümkün.
Satın aldığınız oyunlar, Steam hesabınızın kütüphanesine eklenir. Bu kütüphanesine Steam istemcisi üzerinden ulaşabilirsiniz. Kütüphaneye eklenen yapımları bilgisayarınıza indirebilirsiniz. İndirme işlemi tamamlandıktan sonra otomatik olarak yükleme işlemi başlar. Yükleme işleminin ardından çok pratik bir şekilde oyun oynayabilirsiniz.
Epic Games
Düzenli olarak ücretsiz oyunlar sunarak oyuncuların gönlünde taht kuran Epic Games, 2018 yılının aralık ayında oyuncuların kullanımına sunuldu. Günümüzde çok popüler bir dijital oyun mağazası haline gelen Epic Games, tıpkı Steam gibi her yıl belirli dönemlerde çeşitli kampanyalar düzenler.
Dijital oyun mağazası üzerinden satın aldığınız oyunları hesabınızın kütüphanesi üzerinden erişebilirsiniz. Aynı durum, ücretsiz olarak sahip olduğunuz yapımlar için de geçerli. Yapmanız gereken oyunu indirmek ve işlemin tamamlanmasını beklemek. İndirme ve yükleme işleminin ardından oyunda zaman geçirebilirsiniz.
Discord
2015 yılının mayıs ayında kullanıma sunulan Discord, günümüzde milyonlarca kullanıcı tarafından kullanılıyor. Kullanıcıların sesli ve yazılı iletişim kurabilmesine olanak tanıyan Discord, özellikle oyuncular tarafından tercih ediliyor.
Programın ağırlıklı olarak oyuncular tarafından tercih edilmesinin sebebi ise çevrim içi odaklı yapımlarda iletişim kurmak istenmesi. Oyuncular, arkadaşları ile birlikte çevrim içi yapıma girdiğinde Discord üzerinden çok pratik bir şekilde sesli iletişim kurabiliyor.
Razer Cortex: Game Booster
Oyun bilgisayarları için en iyi programlar arasında bulunan Razer Game Booster, PC'nin performansını en iyi şekilde optimize eder. Böylelikle oyunlarda daha yüksek performans elde edebilirsiniz. Üstelik optimize işlemi oldukça pratik. Çok başarılı kullanıcı arayüzüne sahip olan program üzerinden çok hızlı bir şekilde işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
MSI Afterburner
Bilgisayarınızda yer alan ekran kartınız hakkında grafik işlemci hızı, bellek hızı ve fan hızları gibi önemli bilgileri takip edebilmenize imkân tanıyan MSI Afterburner, söz konusu donanım bileşeninin performansını arttırmanızı da mümkün hale getiriyor.
Program üzerinden performans konusunda yapacağınız değişikliklerin ekran kartınızı zorlamayacağından emin olmalısınız. Yanlış değişiklikler, donanım bileşeninin zarar görmesine yol açabilir. Dolayısıyla eğer bu konu hakkında bilginiz yoksa programı sadece ekran kartı hakkında bilgi edinme için kullanabilirsiniz.
MSI Afterburner ayrıca video oyunlarında sisteminizin ulaştığı sıcaklık ve FPS gibi değerleri görüntüleyebilmenize olanak tanır. Bu göstergeleri kişiselleştirebilmeniz mümkün. Ayrıca bu göstergeler aktifken video kaydı yapabilirsiniz. Bu, özellikle donanım performans videoları çekmek isteyen kullanıcılar için oldukça kullanışlı.
OBS Studio
OBS Studio, kullanıcıların internete üzerinden canlı yayın yapmasına ve video kaydetmesine olanak tanır. Çok popüler bir program olan OBS Studio’nun kullanımı oldukça basit. Açık kaynak kodlu yazılımında çok başarılı arayüz bulunuyor.
Kullanıcıların ihtiyaç duyabileceği pek çok özelliğe sahip olan program, dünya genelinde çok fazla sayıda kişi tarafından kullanılıyor. Programı ücretsiz olarak bilgisayarınıza indirebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.
IObit Uninstaller
Oyuncu bilgisayarları için kullanılabilecek programlar arasında yer alan IObit Uninstaller, bilgisayarınızda yüklü olan programları ve video oyunlarını kaldırmanızı sağlar. Programda ayrıca kayıt defteri temizleme özelliği de mevcut. Bu sayede kayıt defterinde yer alan gereksiz ögeler de kaldırılıyor.
IObit Uninstaller, kullanıcıların otomatik olarak sistem geri yükleme noktası oluşturabilmesine de imkân tanır. Böylelikle program kaldırma ya da kayıt defteri temizleme esnasında bilgisayarınızda herhangi bir problem meydana gelmesi halinde bu işlev ile sistemi geri yükleyerek problemi ortadan kaldırabilirsiniz.
Twitch
2011 yılının haziran ayında kullanıma sunulan Twitch, bir canlı yayın hizmeti. Tüm dünyada oldukça büyük bir popülerliğe sahip olan platform üzerinden canlı yayın yapabilir ya da diğer kişilerin yaptığı yayınları izleyebilirsiniz. Diğer kullanıcıların yaptığı yayını izlerken yorum yapabilmeniz de mümkün.
SpeedFan
Video oyunları oynarken bilgisayarınızın kaç derece sıcaklığa ulaştığını görmek isteyebilirsiniz çünkü bilgisayarlar özellikle yaz aylarında yüksek sıcaklık değerlerine ulaşabiliyor. SpeedFan sayesinde bilgisayarınızın sıcaklığını anlık olarak görebilirsiniz. Program üzerinden ayrıca fanları kontrol edebilirsiniz.
NVIDIA GeForce Experience
Oyuncuların kullanması gereken programlar arasında bulunan NVIDIA GeForce Experience, oyun içerisinde ekran kaydı alabilmenize ve bu kaydı arkadaşlarınızla paylaşabilmenize imkân tanıyor. Bilgisayarda yüklü olan oyunları optimize eden program ayrıca sürücüleri güncel tutuyor. Programı kullanmak için ekran kartınızın desteklemesi gerekiyor.
BlueStacks
Mobil oyunları bilgisayar üzerinden oynamak isteyen kişiler için harika bir program olan BlueStacks, en iyi Android emülatörleri arasında yer alıyor. Program üzerinden aynı anda birden fazla uygulama veya oyun oynayabilmeniz mümkün.
Gog Galaxy
Piyasaya sürdüğü video oyunlarıyla birlikte tüm dünyada büyük bir popülerlik elde eden CD Project RED, 2008 yılında Gog isimli dijital oyun mağazasını sundu. Gog Galaxy, popüler dijital oyun mağazası üzerinden satın aldığınız yapımları oynayabilmenize imkân tanıyor.
Malwarebytes
Bilgisayar kullanırken zaman içerisinde sisteme kötü amaçlı yazılım bulaşabilir. Antivirüs programları ise PC'de zararlı yazılım olup olmadığını tespit eder ve bulduğu kötü amaçlı yazılımları temizler. Piyasada Malwarebytes dahil olmak üzere pek çok güvenlik yazılımı bulunuyor.
Cpu-Z
Oyun bilgisayarları için en iyi programlar arasında bulunan Cpu-Z işlemci, RAM ve anakart hakkında çeşitli bilgiler sunuyor. Çok kolay bir kullanıma sahip olan program ayrıca işlemciye dair model ve sıcaklık gibi bilgilere de erişebilirsiniz. Kullanıcı dostu arayüze sahip olan programın kullanımı da oldukça basit.
EA Uygulaması
Origin'in yerini alan EA uygulaması modern arazüyüle dikkat çekiyor. Arkadaş listesinde hangi kullanıcıların çevrim içi olduğunu kolayca görebildiğiniz programda kütüphanedeki oyunlara da basit bir şekilde erişebiliyorsunuz.
Bu yazıda oyun bilgisayarında olması gereken programlar listesi hazırladık. Peki, sizce en başarılı program hangisi? Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.