Teknolojinin yaygın olarak kullanılmaya başlandığı alanlardan birisi de eğitim alanı. Artık hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin mobil cihazlarında kullanabilecekleri pek çok faydalı uygulama var. Bu uygulamalar hem zamanı daha verimli kullanmamızı hem de kendi eğitimimizden daha yüksek performans almamızı sağlıyorlar. Bu yüzden belki de teknolojinin gelişmesinin en çok faydasının dokunduğu alanlardan biri olarak kabul edebiliriz.
Bildiğiniz gibi daha önce öğrenciler için en iyi Android uygulamalarını derlemiştik. Fakat mobil geliştiriciler yalnızca öğrencileri düşünmüyorlar, aynı zamanda öğretmenlerin de faydalanabileceği ve bu sayede çok daha organize ve rahat bir eğitim yılı geçirmelerini sağlayacak pek çok uygulama da mevcut.
Bu hafta okulların da açılmasıyla birlikte hem öğrenciler hem de öğretmenler için zorlu bir dönem yeniden başladı. Biz de bu vesileyle Tamindir ekibi olarak öğretmenlerin kullanabilecekleri en iyi Android uygulamalarını derledik. Bütün öğrencilerimize ve öğretmenlerimize iyi bir eğitim öğretim yılı geçirmelerini diliyoruz.
Aldiko Book Reader
Aldiko Book Reader, Android cihazlarınızda kullanabileceğiniz bir e-kitap okuma uygulaması. Her ne kadar ben henüz sayfaların yerini dijital ekranlara bırakma konusunda hazır olmasam da, teknolojiden sonuna kadar faydalanan öğretmenler bu uygulamayı çok faydalı bulacaklardır.
İster lise ister üniversitede öğretmen olun, zaman zaman tablet veya telefonunuzdan bir şeyler okuma ve öğrencilerinize okutma ihtiyacı hissedebilirsiniz. İşte bu amaçla kullanabileceğiniz en iyi uygulamalardan birisi Aldiko Book Reader.
Hem PDF hem de ePub uzantılı kitapları açabileceğiniz bu uygulama, kullanıcılara en iyi kitap okuma deneyimini sunmayı amaçlıyor.
CamScanner
CamScanner, öğretmenlerin gerçekten çok işine yarayacağını düşündüğüm bir uygulama. Özellikle okutacakları materyal çok fazla olan veya ders boyunca öğretecekleri konuları tek tek kendisi seçen öğretmenler bu uygulamayı çok faydalı bulacaklar.
CamScanner ile bir dökümanın fotoğrafını çekerek onu kolayca düzenleyebilir ve ardından PDF formatına çevirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken istediğiniz dökümanın fotoğrafını çekmek, ardından uygulama sizi adım adım yönlendirecektir.
Diyelim ki derste tahtaya yazarak anlattığınız konuların kaydını tutmak istiyorsunuz. Tek yapmanız gereken tahtanın fotoğrafını çekmek.
Edmodo
Edmodo uygulaması özel olarak öğretmenler için geliştirilmiş yine çok faydalı bir uygulama. Bu uygulama ile öğrencilerinizle çok daha rahat bir şekilde iletişim kurabilir ve onlarla ders materyallerini paylaşabilirsiniz.
Edmodo ile sınıfınızın yönetimini ve organizasyonunu çok daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Uygulamada kurduğunuz sınıfları şifre ile koruyabilir, sınıf üyeleri haricinde ulaşmak isteyenleri engelleyebilirsiniz.
Uygulama ile öğrencilerinizin performanslarını takip edebilir, öğrencilerinizin notlarını saklayabilir, görevler ve anketler oluşturabilirsiniz.
EduPort
EduPort, aslında özel olarak öğretmenlere yönelik geliştirilmemiş olsa da, kendini geliştirmek ve alanında ilerlemek isteyen öğretmenlerin beğenerek kullanacağını düşündüğüm bir çevrimiçi eğitim platformudur.
Hayat boyu öğrenme sürecinin devam ettiğini düşünen herkes için olan bu uygulama, yerinde saymak istemeyen öğretmenlerin de çok işine yarayacak. Dünyanın en iyi 9 YouTube eğitim kanalını bir araya getiren uygulama ile eğitim videolarını izleyerek kendinizi geliştirebilirsiniz.
Uygulamada Khan Academy, NPTEL, Google Talks, MIT OCW, TED Talks, Stanford Universitesi, Berkeley Universitesi, Periodic Videos ve The New Boston kanallarını bulabilirsiniz. İsterseniz videoları indirip offline izleme şansına da sahipsiniz.
Evernote
Artık Evernote uygulamasını duymayan ve bilmeyen yoktur diye düşünüyorum. Sadece öğretmenler için geliştirilmemiş olsa da bu uygulama, öğretmenlerin de çok işine yarayacaktır.
Evernote bildiğiniz gibi bir not alma uygulaması. Fakat şu anda en çok kullanılan ve en iyi not alma uygulamalarından bir tanesi. Sesli not alma, yapılacaklar listesi oluşturma, fotoğraf ile not alma gibi pek çok farklı özelliğe sahip.
Öğretmenler de dersleri için aldıkları notları, hazırlamaları gereken ödevleri, sınavları, öğrencilere verdikleri notları tutmak için ve hatta sesli ders notu tutmak için kullanabilirler.
GradeDroid
GradeDroid, aslında öğrencilere yönelik olarak geliştirilmiş ve aldıkları ders notlarını tutmalarını sağlayacak bir uygulama olmasına rağmen, öğretmenlerin de işine yarayacağını düşündüğüm özelliklere sahip.
Öncelikli amacı alınan notları tutmak ve bu sayede ortalama hesaplamak olan uygulama ile öğretmenler de öğrencilerine verdikleri notların ortalamalarını alabilirler.
Ayrıca bu uygulama ile çalışma kağıtları ve sınav soruları hazırlama şansına da sahipsiniz. Böylece nerede olursanız olun aklınıza gelen bir sınav sorusunu asla unutmazsınız.
Moon+ Reader
Moon+ Reader, yukarıda bahsettiğim Aldiko Reader benzeri bir e-kitap okuma uygulamasıdır. En iyi kitap okuma uygulamalarından bir tanesi olan Moon+ Reader da öğretmenlerin çok işine yarayacaktır.
Uygulama içindeki ücretsiz kitaplara da ulaşabilir, kendi e-kitaplarınızı telefonunuza yükleyerek okuyabilir, diyelim ki dersiniz için kitabın belli bir noktasını işaretlemek istiyorsunuz, bunu uygulama ile kolayca yapabilirsiniz.
Uygulamanın desteklediği e-kitap formatlarını ise txt, html, epub, umd, fb2, chm, zip ve OPDS şeklinde sıralayabiliriz.
My Class Schedule
My Class Schedule adından da anlaşılacağı gibi, Android cihazlarınıza ücretsiz olarak indirip kullanabileceğiniz bir ders programı tutma uygulamasıdır. Aslında öğrencilere yönelik geliştirilmiş olan bu uygulama öğretmenlerin de işine yarayacaktır.
Ilkokul, ortaokul, lise, üniversite nerede öğretmen olursanız olun siz de bu uygulamayı kullanarak ders programızın takibini yapabilirsiniz. Hangi dersi saat kaçta ve hangi derslikte vereceğinizin kaydını bu uygulama ile tutabilirsiniz.
Uygulamanın renk kodlaması ile bunu çok daha kolay bir şekilde yapabilir, ana ekran widget'ı sayesinde uygulamayı açmak zorunda bile kalmazsınız.
Random Student Picker
Random Student Picker, çok basit olmasına rağmen çok kullanışlı ve öğretmenlere rahat bir nefes aldıracak uygulamalardan bir tanesi. Karmaşık özellikleri olmasa da bazen çok basit bir uygulamanın bile sizi ne kadar rahatlattığını kanıtlayan bir uygulama.
Bu uygulamanın amacı sözlüye kaldıracağınız veya soru sormak istediğiniz öğrencileri sizin yerinize rastgele bir şekilde seçmek. Tek yapmanız gereken sınıf listenizi isimlerle birlikte uygulamaya girmek.
Birden fazla sınıf ekleyebildiğiniz uygulamadaki renk kodlama sistemine göre öğrencilerin tamamı yeşil, daha önceden seçilmiş olanlar mavi ve o gün derste olmayanlar gri renkte gösteriliyor.
Skitch
Skitch uygulaması Evernote takımı tarafından geliştirilmiş ve görsellere çeşitli şekiller eklemenizi sağlayan bir uygulamadır. Bu uygulama ile hazırladığınız ders notlarına veya sunumlara ok, şekil, metin ve çok daha fazlasını ekleyebilirsiniz.
Örneğin öğrencileriniz için bir sunum veya ders notu hazırlıyorsunuz. Fakat altını çizmek veya üzerini çizmek istediğiniz yerler var. İşte bunun için uygulamadaki fosforlu kalemi kullanabilirsiniz.
Veya benzer şekilde belli bir noktayı yuvarlak içine almak ve vurgulamak istiyorsunuz. Bu uygulama ile bu tür şeyleri kolayca yapabilirsiniz. İsterseniz de daha sonra direk mail aracılığıyla öğrencilerinizle paylaşabilirsiniz.
Tape-a-Talk
Tape-a-Talk, adından da anlayabileceğiniz gibi çok başarılı bir ses kaydetme uygulaması. Gerçekten yüksek kalite bir şekilde sesleri kaydeden uygulama ile ister kendi derste anlattıklarınızı ister öğrencilerinizin konuştuklarını kaydedin.
Uygulama ile kaydettiğiniz ses dosyalarını kolayca yönetebilir, ileri ve geri alabilir, yeniden adlandırabilir, mail aracılığıyla paylaşabilirsiniz. Ayrıca uygulamanın bir de ana ekran widgetı bulunmakta.
Ayrıca ses kayıtlarını kesip kırpabileceğiniz bu uygulama ile öğretim hayatınızın çok kolaylaşacağına inanıyorum.
Tapucate
Tapucate, özel olarak öğretmenler için geliştirilmiş bir nevi asistan uygulamasıdır. Öğretmenlerin her türlü işlerine yardımcı olacak bu uygulama biraz pahalı gibi görünse de bir kerelik verdiğiniz paranın karşılığını alacaksınız.
Uygulama ile sınıflarınızı, öğrencilerinizi, öğrencilerinize verdiğiniz notları ve daha pek çok farklı bilgiyi takip ve kontrol edebileceksiniz. Böylece zamanınızı daha verimli bir şekilde kullanabileceksiniz.
Dersleri kategorilendirme, öğrencileri fotoğrafları ile kaydetme, yoklama takibi yapma, yapılacaklar listesi hazırlama, şifreli koruma gibi pek çok özelliğe sahip olan bu uygulama gerçekten denemeye değer.
Teacher Aide 2
Teacher Aide, Tapucate gibi bir öğretmen asistanı uygulaması. Bu uygulamanın iki farklı versiyonu olduğunu belirtmek gerek. Uygulamanın paralı olan Pro versiyonunu indirmek için bir miktar ücret ödemeniz gerekiyor. Aslında çok gibi görünse de bu uygulamaya değer.
Fakat eğer direk ücretli versiyonu indirmek istemiyorsanız demo versiyonu öncelikle indirip deneyebilir ve daha sonra karar verebilirsiniz. Demo versiyondaki kısıtlama ise 30 öğrencili tek bir sınıf yaratmanıza ve 15 adet yoklama ve görev yaratmanıza izin vermesi.
Orijinal uygulamada ise bir sınıf için 225 öğrenci, bir dönem için 30 sınıf ve bir yıl için 10 farklı dönem yaratabiliyorsunuz. Ayrıca yoklama takibi tutabiliyor, öğrencileriniz okula gelmediğinde velilere bildirimde bile bulunabiliyorsunuz.
WPS Office
WPS Office şu anda Android cihazlarınızda kullanabileceğiniz ücretsiz en iyi ofis uygulaması diyebilirim. Kullanıcı dostu arayüzü, kolay kullanımı ve barındırdığı pek çok özellikle her tür işinizi görecektir.
Ofis uygulaması, öğretmenlerin en çok ihtiyacı olan ve en büyük yardımcısı olan araçlardan bir tanesi. WPS ile de nerede olursanız olsun rahat ve sorunsuz bir şekilde dökümanlar oluşturabilirsiniz.
Uygulama ile Doc, Docx, Xls, Xlsx, Ppt, Pptx, Txt, Pdf formatında dökümanlar yaratabilir, hazır dökümanları açabilir ve düzenleyebilirsiniz.