Türkiye'deki üniversiteler, öğrencilerine eğitim süreçleri boyunca kullanmaları için edu uzantılıı mail adresi sunuyor. İlk bakışta sadece okul ile etkili iletişim amaçlı görünen bu mail adresi aslında öğrenciler için pek çok fırsat ve avantaja sahip.
Örneğin bu mail sayesinde Microsoft Office uygulamaları gibi normalde ücretli olan pek çok servise bedava erişebilir ve sunulan diğer dijital kaynakları rahatça kullanabilirsiniz.
Biz de bu rehberde öğrencilere birçok avantaj sunan öğrenci mail adresi alma adımlarından bahsedeceğiz.
Öğrenci Maili Nereden Alınır?
Genellikle üniversiteler tarafından öğrencilere e-posta adresi sunuluyor. E-posta adresleri, okul numarası ve öğrenci adından oluşmaktadır. Aynı zamanda mailde kurumun alan adı da yer alır. Mail adresi almak isteyen öğrenciler ilk olarak okullarıyla iletişime geçmelidir. Üniversitelerinden e-posta sistemiyle ilgili bilgi edinmelidir.
Üniversiteler tarafından e-posta hesabıyla ilgili öğrencilere şu bilgiler verilir;
- E-posta hesabını oluşturma,
- E-posta şifre sıfırlama,
- E-posta giriş yapma,
Üniversiteler, öğrencilerine benzersiz e-posta adresi sunarak öğretim üyeleri başta olmak üzere okul yönetimi ve arkadaşlarıyla iletişim kurabilirler.
Öğrenci mail adresi alma işlemi için üniversitenin web sitesine giriş yapılmalıdır. Duyurular kısmından “Öğrenci maili nasıl alınır” şeklinde bir arama yapılır. Ancak her üniversitenin sistemi farklıdır. Bundan dolayı ekrana yansıyan yönergeler takip edilerek mail adresi ve şifre alınmalıdır.
Mail adresi ve şifrenin alınmasından sonra okulun mail sistemine giriş sağlanır. Mail adresi ve şifre girildikten sonra artık maillere ulaşabilirsiniz. Üniversitelerin çoğunluğu Microsoft Outlook kullanıyor.
Öğrenci Mail Adresi Güvenliği
Öğrenci mail adresi alındıktan sonra güvenliğinin de sağlanması gerekiyor. Öğrenci mail adresi güvenliği şu şekillerde sağlanır;
- E-posta şifreleme,
- İki faktörlü kimlik doğrulama,
- Parola koruma,
E-posta şifreleme işlemi, mailin uygun kimlikleri olmayan kişiler tarafından okunması engellenir. Bunun için e-postaki metinler şifreli hale getirilir. Başkası e-posta adresine eriştiğinde dahi içerik kesinlikle okunamaz ve kullanılamaz.
İki faktörlü kimlik doğrulama işlemindeyse kullanıcılar maile giriş sağlarken hem e-posta adresine hem de cep telefonuna gönderilen kodu girmelidir. Bu kod, ek güvenlik katmanıdır. Parola başkası tarafından ele geçirilse dahi yine başkası hesaba erişemez.
Aynı zamanda e-posta sağlayıcıları tarafından sahtecilik ve kötü amaçlı yazılımlarla ilgili de ek güvenlik önlemleri sunuluyor. Belirttiğimiz bu durumlarda hesabı daha güvenli hale getirerek kullanıcı bilgilerini koruma altına alıyor.
Öğrenciler, parola koruması yöntemiyle belirli karışıklıkta parolayı ayarlarlar. Böylelikle doğru kimlik olmadan e-postaya yine giriş yapılamaz.
Öğrenci Mail Adresinin Avantajları
Öğrenci mail adresinin avantajlarını şöyle sıralayabiliriz;
- Ücretsiz-indirimli içeriklerden yararlanabilirsiniz.
- Profesörler, diğer öğrenciler ve öğrenci işleriyle iletişim kurmak kolaylaşır.
- Ders materyalleri, akademisyen e-postaları ve araştırma çalışmalarına kolayca ulaşılır.
- Profesyonel e-posta hesabıyla güvenilirliği öne çıkarır. Öğrencilere staj ve iş başvurularında yardımcı olur.
- Geleneksel e-posta hesaplarına göre daha güvenlidir. Gizli verileri korur ayrıca öğrencilerin okul ve kişisel bilgilerini ayrı tutar.
- Öğrencilere önemli dosyaları ücretsiz depolanma olanağı da sunuyor. Öğrenciler dosyalarını düzenli şekilde e-postada tutabilir. Önemli dosyaları yedekleme, görevleri ve tarihleri izleme olanağı sunuyor.
Ancak öğrenci mail adresi alındığında çok dikkatli kullanılması gerekiyor. Öğrenci mail adresi kesinlikle pazarlama ve reklam faaliyetleri için kullanılmamalıdır.
Çünkü bazı üniversiteler öğrenci mail adreslerinin pazarlama ve reklam faaliyetlerinde kullanılmasına izin vermeyebilir. Öğrenci mail adresi güncel tutularak okul yöneticileri ve hocalardan gelen mesajlar kaçırılmamalıdır.
YORUMLAR