Nvidia GeForce GTX 1060 Mini İncelemesi

Zotac Nvidia GTX 1060 Mini incelemesinde benchmark, oyun testleri, teknik özellikler, ısınma değerlerine değindik ve fiyat değerlendirmesi yaptık

Can Erdil Şentürk -

Merhaba, bildiğiniz üzere Nvidia geçtiğimiz aylarda yeni Pascal mimarisini ve bu mimariyi kullanan yeni ekran kartlarını tanıtmıştı. İlk aşamada GTX 1080 ve 1070 modelleri tanıtılmış, kısa bir süre sonra da GTX 1060 tanıtılmıştı. GTX 1060 aslında Nvidia için yeni bir hamleydi; çünkü daha önceden oyunlarda makul performans sunan Nvidia ekran kartları üst segmentte yer alıyor, buna bağlı olarak da yüksek fiyatlarla karşımıza çıkıyordu. Fakat GTX 1060 bu durumu değiştirmek, fiyat - performans segmentinde AMD'nin işini güçleştirmek üzere tasarlanmıştı. Peki GTX 1060 bu işi başarabiliyor mu? İşte bu incelememizde bu soruyu cevaplayacağız.

Bu incelememizde GTX 1060'ın referans versiyonunun yerine sonradan piyasaya sürülen ve referans versiyonundan farklı bir tasarıma sahip olan GTX 1060 Mini'yi inceleyeceğiz. Elimizdeki Zotac GTX 1060 Mini'nin ya da kısaca küçük eniştemizin ilk aşamada teknik özelliklerini listeleyip tasarımına göz atacağız. Sonrasında ise oyun  benchmarklarına geçecek, minimum, ortalama ve maksimum FPS değerlerini listeleyecek, ısınma miktarını ölçeceğiz. Dilerseniz Zotac GeForce GTX 1060 Mini'nin teknik özellikleriyle incelemeye başlayalım:

Zotac GTX 1060 Mini Teknik Özellikleri

Zotac GTX 1060 Mini
Mimari
16 nm Pascal
Çekirdek Hızı

1506 MHz
Boost ile 1708 MHz

Video Bellek Türü

GDDR5

Video Bellek Miktarı
6 GB
Video Bellek Hızı

8.0 GBPS

Bellek Veriyolu

192 bit

Bellek Bant Genişliği (GB/s)

192

Hesaplama Gücü (TFLOP)
3.8
Güç Tüketimi
120 W
Güç Bağlantısı
1 x 6 pin
CUDA çekirdeği
1280

Zotac GTX 1060 Mini'nin sonundaki Mini eklentisi ilk bakışta bu kartın standart GTX 1060'ın özelliklerinin kırpılmış bir versiyonu olduğu izlenimi yaratıyor. Fakat kağıt üzerindeki özellikler bunun aksini kanıtlamakta. Zotac GTX 1060 Mini'nin referans tasarıma sahip GTX 1060'dan teknik olarak hiçbir farkı yok. Her iki kart da aynı çekirdek hızına, bellek frekansına, veriyoluna ve miktarına, CUDA çekirdeği sayısına sahip. Yani Zotac GTX 1060 Mini'nin boyu küçük olsa da işlevsel bir kaybı yok. Referans GTX 1060 ile Zotac GTX 1060 Mini arasındaki tek fark kart tasarımında yatıyor.

Zotac GTX 1060 Mini Tasarımı

Zotac GTX 1060 Mini tek fan ile birlikte geliyor. Bunun yanında ekran kartı boyutu referans tasarıma göre neredeyse yarı yarıya kısalmış. Yukarıdaki resimde elimizdeki çift fanlı Radeon R9 280X'i Zotac GTX 1060 Mini ile karşılaştırdık.

Zotac GTX 1060 Mini'nin küçük bir kart olmasını sağlayan şey gelişen üretim teknolojisi. Pascal ailesiyle 16 nm'ye geçen Nvidia bu sayede aynı alana daha çok transistör sığdırabiliyor. Bu da enerji tüketimi açısından daha verimli, daha az ısınan ve daha az yer kaplayan ekran kartları anlamına geliyor.

Zotac GTX 1060 Mini'nin küçük bir kart olması ve tek fana sahip olması eğer sessiz ve az yer kaplayan bir HTPC toplamak isterseniz hoşunuza gidebilecek bir özellik. Bu sayede televizyonunuzun yanında konumlandırabileceğiniz şık ve küçük bir kasayla hem ev sinema sisteminizi oluşturabilir, hem de bilgisayarınızı oyun konsolu gibi kullanabilirsiniz.

Zotac GTX 1060 Mini, düşen güç tüketimine bağlı olarak 6 pinlik tek bir güç bağlantısıyla çalışabiliyor:

Bu 6 pinlik güç bağlantı noktası ekran kartının en uç noktasında konumlandırılmış. Zotac GTX 1060 Mini'de dikkat çeken bir diğer nokta da 2 yuva kaplayan kart üzerinde DVI çıkışına da yer verilmiş olması. Yeni nesil AMD ve Nvidia ekran kartlarının referans tasarımlarında DVI çıkışının yer almadığına tanık olmuştuk:

Eski monitör kullanan, HDMI dönüştürücüye sahip olmayan kullanıcılar için DVI çıkışı iyi düşünülmüş bir özellik.

Zotac GTX 1060 Mini'nin ekonomik bir kart olmasına ve fiyat - performans segmentinde agresif bir oyuncu olmasına bağlı olarak kutu içeriği de bir hayli zayıf. Zotac GTX 1060 Mini'yi satın alırsanız içinden herhangi bir sürücü CD'si veya dönüştürücü aparat çıkmazsa şok olmayın. Maliyeti düşürebilmek adına bütün ek içerikler çıkarılmış. Zotac GTX 1060 Mini'nin kutusundan sadece kullanma kılavuzu ve Zotac ürünlerinin tanıtıldığı bir kart çıkıyor. Bu nedenle ekran kartının sürücülerini internet üzerinden indirmeniz gerekiyor. Neyse ki bu iş için Nvidia'nın yayınlamış olduğu GeForce Experience yazılımını kullanabiliyoruz. GeForce Experience ekran kartınızla uyumlu sürücüleri otomatik olarak buluyor ve indiriyor. Ayrıca bu yazılım oyun videoları kaydetmenize, oyunların grafik ayarlarını en iyi şekilde optimize etmenize de yardımcı oluyor. GeForce Experience indirmek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz:

Peki tek fana ve küçük boyuta sahip Zotac GTX 1060 Mini ne kadar ısınıyor ve nasıl bir performans sergiliyor? Dilerseniz yaptığımız oyun testlerinde bu noktalara göz atalım. 

Test Sistemi

Zotac GTX 1060 Mini'nin performansını ölçmek için şu özelliklere sahip bir bilgisayar kullandık:

İşlemci
Intel Core i7 6700K @4.0 GHZ
İşlemci Soğutucu
Zalman CNPS5X Performa
Anakart
Asus H170 Pro Gaming LGA 1151
RAM
8 GB Corsair Vengeance LPX 2400 MHZ CL14 RAM (@2133 MHZ)
Kasa
Thermaltake Element G

Testte kullandığımız kasanın iyi bir soğutma sunduğunu söyleyebiliriz:

Kasanın standart egzoz fanının yanısıra yan kapağındaki, üst bölümündeki ve ön tarafındaki büyük çaplı fanlar kasanın içindeki sıcaklığı etkili bir şekilde dışarı atabiliyorlar. Bu da ekran kartının ve işlemcinin aşırı ısınmasını engelliyor. Eğer kasa tercihiniz daha az soğutma seçeneğine sahip bir kasadan yanaysa bu noktayı dikkate almanızı tavsiye ediyoruz. Elde edeceğiniz ısınma değerleri bizim testte elde ettiğimiz ısınma değerlerinden birkaç derece yüksek olabilir.

Testlerimizi yaptığımız ortamda klima bulunmadığını belirtmekte fayda var. İzmir gibi sıcak bir memlekette yaşadığımız için de yaz ayları ortasında oda sıcaklığı bir hayli yükseliyor. Bu da bilgisayarınızın normalin üzerinde ısınması anlamına geliyor.

Zotac GTX 1060 Mini Oyun Testleri

Zotac GTX 1060 Mini'yi test ederken ekran kartını zorlayacak birçok farklı güncel oyunu seçtik. Testlerde 1920x1080 (1080p) çözünürlükte minimum, maksimum ve ortalama FPS değerlerini not ederken ekran kartının çıktığı en yüksek sıcaklığı ölçtük.

Dilerseniz testlerdeki verilere göz atalım:

GTA 5

GTA 5 testimizde DirectX 11'i seçerken standart grafik ayarlarını Ultra seviyeye çektik. FXAA açık ve MSAA'yı 2X'te kullandık. Advanced Settings kısmında oynama yapmadık ve bu ayarları varsayılan değerlerinde bıraktık. Elde ettiğimiz sonuçlar şöyle:

Minium FPS Maximum FPS Ortalama FPS Maksimum Sıcaklık (°C)
56 84 68.3 69

Rise of the Tomb Raider

Rise of the Tomb Raider'da bütün ayarları Very High seviyesine çekerken SMAA'yı açtık. DirectX 11 ve DirectX 12 için aldığımız sonuçlar şu şekilde:

DirectX 11:

DrectX 12:

DirectX 11 ile yaptığımız benchmarkta maksimum 72, DirectX 12 ile yaptığımız testte maksimum 73 °C ısıyı gördük.

DOOM Demo

DOOM serisinin son oyunu performans değerlendirmeleri için önemli bir yere sahip; çünkü DOOM'un güncellenen demosu OpenGL 4.5'in yanısıra Vulkan desteğine de sahip. Oyunun sahip olduğu bu altyapı nedeniyle oyunun performansını geleneksel benchmark araçlarıyla ölçmek mümkün olmuyor. Neyse ki id Software oyun içerisine performans ölçüm göstergelerine yer veriyor.

DOOM'un demo versiyonunda bütün ayarları olabilecek en yüksek seviyeye çektik, Vulkan ve OpenGL 4.5'i ayrı ayrı test ettik: 

DOOM OpenGL 4.5
Minimum FPS Maksimum FPS Ortalama FPS Maksimum Sıcaklık (°C)
84 132 105 75

Vulkan altyapısı üzerinde yaptığımız testte de şu sonuçları aldık:

DOOM Vulkan
Minimum FPS Maksimum FPS Ortalama FPS Maksimum Sıcaklık (°C)
92 143 111 75

The Witcher 3: Wild Hunt

Açık dünyası ve göz alıcı grafikleriyle ekran kartlarına zorlu bir test sunan Witcher 3'ü Ultra ayar seviyesinde, Nvidia Hairworks kapalı bir şekilde çalıştırdık. Aldığımız sonuçlar şu şekilde:

Minium FPS Maximum FPS Ortalama FPS Maksimum Sıcaklık (°C)
46 75 59.7 75

Fallout 4

Açık dünya anlamında sözü geçen oyunlardan olan Fallout 4'te bütün grafik ayarlarını ve Anti-Aliasing seviyesini en üste çektik, binaların sık olduğu şehir içerisinde dolaştık. Elde ettiğimiz sonuçlar şu şekilde:

Minium FPS Maximum FPS Ortalama FPS Maksimum Sıcaklık (°C)
54 92 72.1 74

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Test için bütün grafik ayarlarını en üst seviyeye çektiğimiz, Fox Engine'in yetenekleriyle sayesinde yüksek kaliteli grafikleri tatmin edici bir performansla birleştirebilen Metal Gear Solid V: The Phantom Pain'in test sonuçları şu şekilde:

Minium FPS Maximum FPS Ortalama FPS Maksimum Sıcaklık (°C)
80 110 97.2 73

Mad Max

Uçsuz bucaksız açık dünyaya sahip bir başka oyun olan Mad Max'te grafik ayarları en yüksek seviyedeyken şu sonuçları aldık:

Minium FPS Maximum FPS Ortalama FPS Maksimum Sıcaklık (°C)
114 187 162.3 72

World of Warcraft

GTX 1060 Mini incelememizde bir MMORPG oyununa yer vermek amacıyla World of Warcraft'ı seçtik. Oyundaki bütün grafik ayarlarını en üst seviyeye çektik ve oyundaki en kalabalık bölge olan Ogrimmar'da şehrin kapısından içeri girerek etrafı turladık. Elde ettiğimiz sonuçlar şu şekilde:

Minium FPS Maximum FPS Ortalama FPS Maksimum Sıcaklık (°C)
44 82 57.7 76

GTX 1060 Mini Isınma Değerleri

Zotac GTX 1060 Mini sadece tek fana sahip olmasına rağmen ısı değerleri makul seviyedeydi. Testlerde sistemi ciddi derecede tehlikeye sokacak sıcaklık değerleri almadık. Maksimum sıcaklık 75 °C civarındaydı. Fakat tekrar belirtmekte fayda var; testte soğutma açısından başarılı bir kasa kulandık. Daha küçük bir bilgisayar kasası veya daha az fana sahip bir sistem sahibiyseniz 80 °C üzerindeki sıcaklıklar görmeniz normal. Bu sıcaklık seviyesi bile bu performanstaki bir kart için gayet normal seviyede. Daha eski nesil Nvidia ve AMD kartların 95 °C civarındaki sıcaklıklarda çalışmaları AMD ve Nvidia tarafından normal seviye olarak tanımlanıyordu. Nvidia'nın Pascal mimarisiyle ısınma anlamında iyi iş yaptığını söyleyebiliriz.

GTX 1060 Mini Performans

GTX 1060 Mini'nin 1080p için oldukça başarılı bir kart olduğunu söyleyebiliriz. Zotac GTX 1060 Mini en yüksek ayarlarda nadiren ortalama 60 FPS'nin altına düşüyor. Bu düşüş de çok küçük boyutlarda; en düşük ortalama FPS değerimiz 57 FPS civarındaydı. 60 FPS akıcı bir şekilde oyun oynamanızı garanti ediyor ve Zotac GTX 1060 Mini bu iş için gereken donanımsal gücü sunuyor.

GTX 1060 Mini Fiyatı

Zotac GTX 1060 Mini ülkemizde 1100 TL fiyat etiketiyle piyasaya giriş yaptı. Hatırlanacağı üzere AMD'nin RX 480'inin 8 GB'lık modelleri de ilk çıktıklarında aynı fiyata sahipti; şu an için 1000 TL'ye yakın fiyatlarla 8 GB RX 480 ekran kartları temin edebilmeniz mümkün. Daha önceden GTX 1060'ı ve RX 480'i karşılaştırmıştık:

AMD Radeon RX 480, Nvidia GTX 1060 ve GTX 970 Karşılaştırması

GeForce GTX 1060 Mini, 8 GB RX 480'e göre bir miktar daha yüksek performans sunuyor; buna rağmen 6 GB belleğe sahip. Fakat RX 480'in 4 GB belleğe sahip modelleri daha düşük fiyat etiketine sahip olacaklar. Ülkemizde stoklara girdiğinde 4 GB RX 480 modellerini değerlendirmeyi düşünebilirsiniz. Eğer kısııtlı bütçeye sahipseniz 4 GB'lık RX 480 farklı bir alternatif olabilir. 

GTX 1060 Mini ödeyeceğiniz parayı hakeden bir kart. Yüksek bir fiyat - performans değeri yakalayan GTX 1060 Mini daha üst segmentte yer alan bir önceki nesil GTX 970'den daha iyi performans vermekle kalmıyor, aynı zamanda daha düşük bir çıkış fiyatıyla piyasalara giriyor.

Önümüzdeki günlerde AMD Radeon RX 480'i de detaylı olarak incelemeyi düşünüyoruz. Umarız incelememiz işinize yaramıştır, bir sonraki incelememizde görüşmek üzere.

AMD Radeon RX 470 ve 460 Özellikleri ve Çıkış Tarihi, R7 370 ve R7 360 Karşılaştırması

Benzer İçerikler