Netflix kuruluş tarihi nedir, nasıl kullanılır, avantajları neler? Bu soruların yanıtını merak eden internet kullanıcıları için oldukça detaylı bir rehber hazırladık. Hazırladığımız rehbere göz atarak popüler dijital yayın hizmeti Netflix hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
29 Ağustos 1997’de ABD’de Kaliforniya'da bir girişim, internet üzerinden talep üzerine DVD kiralamaya başladı. Bu küçük girişim daha sonra bu filmlerin telif haklarını da alarak kendi veri tabanı üzerinde dev bir arşiv oluşturmaya başladı. 2009 yılında Netflix'in koleksiyonunda 10 bin film ve televizyon şovu oluşmuştu bile.
2011 yılında ABD'de 23 milyon aktif kullanıcıya ulaşan Netflix' in aynı yıl dünya çapında da 26 milyon üyesi bulunuyordu. Peki, neydi bu Netflix? Neden bu kadar hızlı artan bir talebi hiç sıkıntısız karşılayabiliyordu? Çevrim içi kullanıcılar Netflix'de ne bulmuşlar ve sıkı sıkı sarılmışlardı bu servise?
Netflix Kuruluş Tarihi Nedir?
İnternet üzerinde kullanıcıların eğlenceye olan talebi artarken Netflix'in “talep üzerine” eğlence servisi film ve televizyon şovlarını kullanıcılarına açmasıyla başka bir şekle büründü. Netflix 1997 yılında kurucusu Marc Randolph ve Reed Hastings'in sahip oldukları Pure Software şirketinin bir yan hizmeti olarak servise başladı.
1998 yılında açılan Netflix web sitesi aslında ilk önceleri posta yoluyla DVD kiralayan 30 kişilik küçük bir şirketti.
Film ve dizi seyretmeyen kalmasın. Evet, aslında bu cümle, Netflix'in postayla DVD kiralama işinden çevrim içi film seyretme taleplerini karşılama hizmeti vermesine kadar uzanan ve inanılmaz talep gören hizmetin ana fikrini oluşturuyor.
Bu mantık, 2007 yılında 1 milyara yakın DVD kiralayan Netflix'in bu hizmetini, oluşturduğu veri tabanını kullanıcılara açmasıyla daha da farklı bir eğlence servisi konumuna gelmesiyle de pekiştiriyor. Netflix 18 yıllık farklı yayın girişimleriyle web üzerinde en başarılı ".com" oluşumlarından biri olarak gösteriliyor.
Posta ile DVD kiralama servisinden sonra çevrim içi video izleme servisini de hizmete sokan Netflix, kendi kütüphanesinde yasal olarak telif hakları ödenmiş film ve şovlar yayınlamaya başladığında elbette büyük yankı uyandırmıştı.
2008 yılında bu servis her ne kadar kısıtlı olsa da bugün Netflix kendi prodüksiyonu olan dizi ve filmleri de kullanıcılara sunan dev bir eğlence kanalı olmayı başardı.
Netflix Nasıl Kullanılır?
Netflix abonelik sistemi yaklaşık 30 saniye süren bir işlem. Popüler dijital yayın platformuna aylık belirli bir ücret karşılığında abone olarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Netflix kullanıcı arayüzü de oldukça kolay ve anlaşılır olarak düzenlenmiş.
Netflix üyelik bedelleri kullanıcıların taleplerine göre farklılık gösteriyor. Bu fiyat farkı seçeceğiniz hizmetin bir cihaz, 2 cihaz ve HD yayın ya da 4 cihaz HD ve UHD seçenekleri için farklı sabitleniyor.
Kontrol panelinden ödeme programını değiştirmeniz mümkün olabiliyor. Netflix dizlerini ve filmlerini PC veya Mac'te internet tarayıcısı üzerinden izleyebileceğiniz gibi iOS, Android, Apple TV uygulamaları aracılığıyla izlemek de mümkün olabiliyor.
Netflix'e üye olmak kadar üyelikten çıkmak ya da ödeme sistemini değiştirmekte çok kolay. Üyelik arayüzünün sağ üst kısmında yer alan basit menü tüm kontrolleri sağlıyor. Buradaki seçeneklerden “Your Account” yani “hesabınız” kısmı bu tür değişiklikleri yapmanıza olanak veriyor.
Aşağıdaki menü ise üyeliğinizle ilgili tüm detayları nasıl kontrol edebileceğinizi kısaca özetleyebiliyor.
Netflix film seyretme arayüzü tanıdık kontrollerden oluşuyor. Ekranın altındaki oynatma çubuğu her medya gösterim aracında bulunanlardan farklı değil. Çubuğun sağ tarafında ise sırayla bölüm atlayıcı, sezon seçenekleri, altyazı seçenekleri ve tam ekran tuşu yer alıyor.
Netflix Avantajları Neler?
Netflix'in yayına geçmesi bize ne kazandıracak kısaca bahsetmekte fayda var. Netflix kendine özgü yapımlarıyla pek çok TV kanalından daha kaliteli dizilere imza atıyor. Bu yapımları seyretme ayrıcalığı oldukça keyifli. Kaliteli görüntü ve ses son derece ön plana çıkıyor.
Kaliteli yapımların öne çıktığı Netflix kütüphanesinde son derece fazla seçenek mevcut. Üstelik vizyon filmleri de yakalamak mümkün olabiliyor. Üstelik torrent peşinde koşup hem korsan durumuna düşmekten, hem de virüs riskinden kurtuluyoruz.
Öte yandan “torrent varken buna ne gerek var” diyenler de olacaktır ancak artık korsana rağbet azalıyor. Günümüzde sağ duyulu kullanıcılar paralarının hakkını alacak üyeliklerle hem hayat kalitelerini, hem de güvenliklerini ön plana koyuyorlar.
Netflix Üyelik Ücreti Ne Kadar?
- Temel Üyelik Fiyatı: 37,99 TL / Ay
- Standart Üyelik Fiyatı: 57,99 TL / Ay
- Aile Üyeliği Fiyatı: 77,99 TL / Ay
Popüler dijital yayın hizmetinde Temel, Standart ve Aile olmak üzere üç farklı üyelik planı bulunuyor. Temel üyelik 37,99 TL, Standart üyelik 57,99 TL ve Aile üyeliği ise 77,99 TL fiyat etiketine sahip. Bu ücretlerin aylık olduğunu belirtelim.
Üyelik paketler arasında çeşitli farklılıklar mevcut. Temel planda aynı anda tek cihazdan izleme imkânı mevcutken Standart planda ise bu sayı ikiye çıkıyor. Aile üyeliğinde ise içerikler aynı anda dört cihazdan izlenebiliyor. Aile planında ayrıca Ultra HD desteği mevcut.
Bu yazıda dünya genelinde çok büyük bir popülerliğe sahip olan dijital yayın hizmeti ile ilgili merak edilen "Netflix kuruluş tarihi nedir, nasıl kullanılır, avantajları neler" sorularını detaylı bir şekilde cevapladık. Milyonlarca kişi tarafından kullanılan dijital yayın platformu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.