Yaklaşık 4.5 milyar yaşında olan gezegenimiz, bu süre boyunca pek çok canlıya eb sahipliği yaptı. Her ne kadar günümüzde bunların önemli bir kısmı hala varlığını sürdürse de zaman içerisinde çeşitli nedenlerden dolayı nesli tükenen birçok canlı oldu. Peki nesli tükenen hayvanlar hangileri? Bu canlılar hakkında gerçekte ne kadar şey biliyrouz? Gelin, nesli tükenen hayvanlara yakından bakalım!
Nesli Tükenen Hayvanlar
- Dinozorlar
- Kuzey pasifik balinaları
- Javan gergedanı
- Tüylü mamut
- Altın kurbağa
- Megalania
- Smilodon
- İrlanda Geyiği
- Megalodon
- Pinta Adası Kaplumbağası
- Hazar Kaplanı
- Gigantopithecus
- Moa Kuşu
- Tazmanya Kaplanı
- Megaladapis
Dinozorlar
Hiç şüphesiz nesli tükenen hayvanlar dendiğinde pek çoğumuzun aklına gelen ilk canlı türü dinozorlar oluyor. Bir zamanlar pek çok farklı tür sayesinde dünyanın hakimi olan dinozorların bundan 66 milyon yıl önce gezegenimize çarpan devasa bir gök taşı sonucu yok olduğu tahmin ediliyor.
Her ne kadar nesli tükenmiş hayvanlar kategorisinde olsa da günümüzde dinozolar hakkında pek çok şey biliyoruz. Hatta günümüzde yaşayan bazı havan türleri dinozoların alt türlerinin devamı olarak kabul ediliyor.
Kuzey Pasifik Balinaları
Bird diğer nesli tükenmiş hayvan ise ortalama 70 ton ağırlığında olan Kuzey Pasifik Balinaları. Aslında modern zamanlara kadar varlığını sürdüren bu balina türü, 2. Dünya Savaşı'ndan kısa bir süre sonra Soğuk Savaş Dönemi'nde aşırı avlanma nedeniyle tükendi.
Tüylü Mamut
Nesli tükenen hayvanlar listesinin bir diğer dikkat çeken canlısı ise tüylü mamut. Mamutlar bilindiği üzere birçok yönden fillere çok benzemektedir. Ancak fillerden daha iri olan bu canlılar yaklaşık 4000 yıl önce tükendi. Aşırı avlanma ve iklim değişikliği kaynaklı olduğu tahmin edilen bu canlıdan geriye sadece fosilleri kaldı.
Altın Kurbağa
Altın kurbağalar her ne kadar nesli tükenen hayvanlar arasında doğrudan yer almasa da yakın zamanda alması bekleniyor. Şu an çok az bulunan altın kurbağalar nesli tükenmekte olan canlılar arasında.
Megalania
Az bilinen bir canlı olan Megalania, 8 metre uzuluğa ve,yarım tondan fazla ağırlığa sahipti. En büyük özelliği ise kuyruğu ile düşmanının kemiklerini kırabilmesiydi. Bu uç yırtıcı günümüzde komodor ejderi olarak varlığını sürdürüyor. Her ne kadar komodo ejderleri dünyanın en şirin evcil hayvanları olmasalar da en azındann Megalania kadar tehlikeli değil.
Smilodon
Bir kaplan türü olan Smilodon, dişleriyle meşhurdu. Öyle ki 20 cm uzunluğundan dişleri mevcuttu. Grup halinde yaşayan canlılar bir erkek 10 dişi hareket ederlerdi.
İrlanda Geyiği
Geyiklerin nesli elbette tükenmedi. Ancak hepsinin değil. Maalesef İrlanda Geyiği 7700 yıl önce hayatımızdan ayrılmıştı. Boynuzları 40 kilo ve yaklaşık ağırlı 700 kiloydu.
Megalodon
20 metre uzunluğundaki canlı 3 metrelik çenesiyle ünlüydü. En büyük farkı ise gerçekten de diğer canlılardan oldukça ağır olmasıdır. Öyle ki ortalama 40 ton ağırlığı civarındaydı. Bir diğer özelliği ise karnını doyurmak için ortalama günlük 1 ton et yemesi gerekiyordu.
Pinta Adası Kaplumbağası
100 yaşında hayatını kaybetmiş ve 2012 yılında hayatımızdan ayrılan Galapagos takım adalarında yaşayan kaplumbağa türünün son örneğiydi. Lakabı ise "yalnız" tek başına yaşadığından dolayı bu lakabı almıştır. Kendisinin 10 yıl daha fazla yaşaması bekleniyordu.
Hazar Kaplanı
Ülkemizde bulunan kaplan türü 70'li yıllarda tamamen yok oldu ve bir tür daha hayatımızdan ayrıldı. Maalesef kimi canlılar evrim sürecine adapte olamıyor. Kendisi Turan Kaplanı olarakta bilinirdi. "Tüyleri sık, çizgileri soluktur." Ayrıca 200 kilodan fazla ağırlığa sahip ve 3 metreye yakın boyları vardı.
Gigantopithecus
Orangutan türü olan canlı en büyük hominini türleri arasında yer alıyordu.3 metre uzunluğa iki ayak üzerindeyken erişebiliyordu.
Moa Kuşu
Deve kuşu benzeri bir yapıya sahip olan ama bir o kadar da farklı olan Moa Kuşu, 1200'lü yıllarda fazla avlanma nedeniyle hayatımızdan ayrılmıştı. Kendileri koşucu kuş türü arasında yer alıyor ve türlerine göre boyutları değişiklik gösteriyordu.
Tazmanya Kaplanı
Pek de kaplana benzemeyen tür hayatımızdan 1930'lu yıllarda ayrıldı. Bilinene göre kendisinin yaşayan en büyük akrabalarından biri de Tazmanya Canavarıdır.
Megaladapis
2 metreye yaklaşan boyu ile karşımıza gelen canlı Madagaskar'da yaşıyordu. Fakat diğer canlılar gibi aramızdan ayrılmış durumdadır. Kendisi nesli tükenmiş 3 lemur türünden biridir.
Bu içeriğimizde nesli tükenen hayvanlar hakkında sizler için bilgilendirmeler yaptık. Peki sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? aşağıda bulunan yorumlar kısmında görüşlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın. Ayrıca dünyanın en iyi 5 hapishanesi hangisi? Merak ediyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.