Mutlaka Bilmeniz Gereken 21 Google Haritalar İpucu ve Hilesi
Yol tarifinin dışında birçok konuda bilgi ve kolaylık sağlayan Google Haritalar'da bilmeniz gereken 21 ipucu ve hileyi paylaştık.
Bilmediğiniz bir yere giderken yanınızdaki en büyük yardımcı Google Haritalar uygulaması olacaktır. Yolunuzu göstermekten fazlasını yapan ve tam anlamıyla bir rehberlik hizmeti sunan Google Haritalar, her konuda büyük kolaylıklar sağlıyor. Bizler de bu rehberde, mutlaka bilmeniz gereken 21 Google Haritalar ipucu ve hilesini sizlerle paylaşacağız.
1. Mesafe Ölçün
Google Haritalar, iki nokta arasındaki mesafeyi ölçebilmenizi sağlıyor. İki nokta arasında özel rota oluşturabileceğiniz gibi, iki nokta arasındaki düz çizgi mesafesini de görebilirsiniz.
Google Haritalar'da Mesafe Nasıl Ölçülür?
- Öncelikle haritadan bir konumu seçmek için basılı tutun, iğneyle gösterilen yer başlangıç noktası olacaktır. Seçenekleri açmak için iğneye bir kez tıklayın ve Mesafeyi Ölç seçeneğine dokunun.
- Şimdi ise ölçmek istediğiniz ikinci noktayı belirlemek için sağ alttaki Nokta ekle butonuyla birlikte rota oluşturmaya başlayabilirsiniz.
2. Gerçek Zamanlı Konum Paylaşın
Google, kısa bir süre önce konumunuzu gerçek zamanlı olarak paylaşmak için bu özelliği eklemişti. Arkadaşlarınıza tam olarak ne zaman geleceğinizi bildirmek veya yolda olup olmadığınızı göstermek için kullanabilirsiniz.
Google Haritalar'da Konum Paylaşma Nasıl Yapılır?
- Sol üst köşedeki ana menüye dokunun ve Konum Paylaşımı seçeneğine gidin. Açılan ekranda konumunuzu paylaşmak istediğiniz süreyi belirleyebilirsiniz.
- Konumunuzu paylaşmak istediğiniz kişileri de alt kısımdan seçtikten sonra artık konumunuz gerçek zamanlı olarak izlenebilecektir.
3. Google Haritalar Lite Modu
Google Haritalar, sistem kaynaklarını ve interneti az kullanan bir Lite modunu da içeriyor. Ancak, bu özelliği yalnızca Google Haritalar’ın web sürümünde kullanabilirsiniz.
Google Haritalar Lite Modu Nasıl Kullanılır?
Google Haritalar’ın Lite modunu kullanmak için burada yer alan bağlantıyı ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.
4. Sokak Görünümü
Eğer mevcutsa, herhangi bir yerin Sokak Görünümü’nü Google Haritalar’dan inceleyebilmeniz mümkün. Özellikle bilmediğiniz bir yere gitmeden önce çevreyi görmek isteyenler için oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum.
Google Haritalar'da Sokak Görünümüne Nasıl Geçilir?
Sokak Görünümü’nü merak ettiğiniz yere basılı tuttuktan sonra düşen iğneye bir kez dokunun. Açılan ekranda Mesafe Ölç seçeneğinin hemen altında Sokak Görünümü’nü görebilirsiniz. Buna bir kez tıkladıktan sonra artık gezintiye başlayabilirsiniz.
5. Haritaları İndirin
İnternet bağlantısı olmadan haritada gezinmek istiyorsanız, belirli bir alanın haritasını indirebilmeniz mümkün. İndirdiğiniz haritada, gerçek zamanlı özellikler dışındaki tüm özellikleri kullanabilirsiniz.
Google Haritalar'da Çevrimdışı Harita Özelliği Nasıl Kullanılır?
- Bir konumu aradığınızda veya seçtiğinizde iğneyle sabitlenen yere bir kez tıkladığınızda açılan menüdeki İndir butonuna tıklayarak indirme işlemini başlatabilirsiniz.
- İndir butonuna tıkladıktan sonra alan seçimi yapabileceğiniz bir ekran açılacaktır. Burada alanı seçtikten sonra İndir butonuna tıklayabilirsiniz.
6. Birden Fazla Durak Noktası Ekleyin
Seyahatinizde birden fazla yere gitmeniz gerekiyorsa, yol tariflerini buna uygun bir şekilde almak için durak noktalarına ekleyebilirsiniz.
Google Haritalar'da Birden Fazla Durak Noktası Nasıl Eklenir?
Hedef noktanıza ulaşırken ziyaret etmek istediğiniz durakları eklemek için ilk durağınızı arayın ve rota oluşturun. Bunun ardından sağ üst köşedeki üç noktalı butona tıklayın ve Durak Ekle seçeneğine dokunun. Bu bölümü kullanarak diğer duraklarınızı da ekledikten sonra seyahatinize başlayabilirsiniz.
7. Önemli Noktaları Bulun
Seyir halindeyken benzin istasyonları, bankalar, restorasyonlar, ATM’ler gibi rotanız üzerindeki önemli noktaları arayabilirsiniz.
Google Haritalar'da Önemli Noktalar Nasıl Bulunur?
- Rotanızda navigasyon modundayken sağ üstte bulunan Ara düğmesine tıklayın.
- Açılan sayfadaki verilen kategorilerden birine tıklayabileceğiniz gibi arama çubuğuna kendi kategorinizi de girebilirsiniz.
- Kategoriyi seçtiğinizde, bu kategori altındaki tüm yerleri rotanızda görebilirsiniz.
8. Özel Etiketler Ekleyin
Google’ın Haritalar’a eklemediği yerleri kolayca bulmak için özel etiketler ekleyebilirsiniz. Bu etiketler haritalarınızda gösterilecek ve bunları arama çubuğundan da bulabilirsiniz. Favori konumlarınıza, arkadaşlarınızın evine veya sevgilinizle ilk gittiğiniz yere bir etiket ekleyebilirsiniz.
Google Haritalar'da Özel Etiket Nasıl Eklenir?
Haritadaki ilgili konuma basılı tutarak iğneyi yerleştiriyoruz. Ardından iğneye tıklayarak seçeneklere erişiyoruz ve Etiket butonuna tıklıyoruz. Etikete isim verdikten sonra kaydediyoruz ve haritada artık bu noktayı görebilirsiniz.
9. Tipik Trafiği Kontrol Edin
Google Haritalar, seyahatinizi daha rahat gerçekleştirmeniz için sunduğu bir başka özellik ise trafik yoğunluğu bilgileri. Canlı trafik güncellemelerinin yanında, haftanın çeşitli günlerinde hangi saatlerde daha yoğun trafik olduğunu görebileceğiniz tipik trafik seçeneği de mevcut. Ancak, bu özellik sadece Google Haritalar’ın web sürümünde yer alıyor.
Google Haritalar'da Gerçek Zamanlı Trafik Nasıl Kontrol Edilir?
Sol üst köşedeki menüden Trafik seçeneğine tıklayın. Alt kısımda yer alan Canlı Trafik veya Tipik Trafik seçenekleriyle birlikte gün ve saatleri ayarlayabileceğiniz bir çubuk göreceksiniz.
10. Park Yeri Ekleyin
Arabanızı park ettiğiniz yeri kolayca bulmak için park yerinizi kaydedebilirsiniz.
Google Haritalar'da Park Yeri Ekleme Nasıl Yapılır?
- Aracınıza yakın konumdayken haritadaki mevcut konumunuzu gösteren mavi noktaya tıklayın ve Park yerinizi kaydedin butonuna tıklayın.
- Artık “Buraya park ettiniz” uyarısıyla birlikte park yerinizi kolaylıkla bulabilirsiniz. Bu noktaya tekrar dokunarak konum değiştirme, fotoğraf ekleme ve not ekleme gibi bilgileri düzenleyebilirsiniz.
11. Ücretli Yollar, Otoyollar ve Feribotlardan Kaçının
Ücretler, otoyollar ve feribotlar size hem zaman hem de para konusunda yük olabilir. Rotanızda bunlardan kaçınmak istiyorsanız, Google Haritalar size yardımcı olacaktır.
Google Haritalar'da Ücretsiz Rota Nasıl Oluşturulur?
Hedefinizi aradıktan sonra en hızlı rotayı görmek için Araba simgesine dokunun. Ardından sağ üst köşedeki üç noktalı menüye tıkladıktan sonra Rota seçeneklerine girin ve tüm seçeneklerin işaretini kaldırdıktan sonra Bitti butonuna tıklayın.
12. Google Haritalar’a Katkıda Bulunun
Google Haritalar, kendini geliştirmek için yerel halkın katkılarından da faydalanıyor. Bulunduğunuz bölge hakkında daha iyi bilgiler sağlayabileceğiniz gibi, bu yardımınız için puan kazanabilirsiniz. Bu puanlarla da ücretsiz Google Drive depolama alanı ve beta testlerine davet gibi ödüller kazanabilirsiniz.
Google Haritalar'a Nasıl Katıkıda Bulunulur?
Sol üst köşedeki ana menüye dokunun ve Katkılarınız seçeneğine gidin. Açılan sayfada, bulunduğunuz yerleri gözden geçirebilir, fotoğraf ekleyebilir ve bilgileri düzeltebilirsiniz. Ya da bunların dışında, bir yer hakkındaki temel soruları da cevaplayabilirsiniz.
13. Eksik Bir Yer Ekleyin
Google Haritalar’a katkıda bulunmanın bir başka yolu da haritadaki eksik yerleri eklemek olacaktır. Doğrulama işlemi tamamlandıktan sonra eksik yer anında eklenecektir.
Google Haritalar'a Olmayan Bir Yer Nasıl Eklenir?
- Bir şeylerin eksik olduğunu kesin olarak bildiğiniz yere dokunun ve basılı tutarak bir iğne bırakın. İğne seçeneklerine girdikten sonra Eksik bir yeri ekleyin seçeneğine tıklayın.
- Konum adı, adres, kategori ve varsa açılış-kapanış saatleri gibi diğer önemli bilgileri ekledikten sonra yukarıdaki Gönder butonuna tıklayabilirsiniz.
14. Konum Geçmişini Görün
Google Haritalar’ın yaptığınız her hareketi takip ettiğini ve bunun kaydını tuttuğunu bilmek biraz ürkütücü diyebilirim. Bununla birlikte, Google bu bilgileri bizimle de paylaşarak nereye gittiğimizi ve ne zaman gittiğimizi görebilmemizi sağlıyor.
Google Haritalar Geçmişi Nasıl Görüntülenir?
Ana menüde bulunan Zaman Çizelgeniz seçeneğine tıklayın. Açılan sayfadaki tarih bölümünden tarih seçimi yaptıktan sonra nerelere gittiğinizi kolayca görebilirsiniz.
15. Araç Çağırın
Google Haritalar’da Uber gibi bir hizmeti uygulama üzerinden çağırabilirsiniz. Eğer varsa, bölgeniz taranıyor ve yakınızdaki araçlarla birlikte ücret bilgileri de sizlere sunuluyor.
Google Haritalar ile Nasıl Araç Çağırılır?
Hedefinizi arayıp en hızlı rotayı kontrol ettikten sonra seyahat yöntemi bölümünden elinde çanta olan adam simgesine dokunun. Bu ekranda tahmini ücretleri ve yakınlardaki araçları görebilirsiniz.
16. Tek Elle Yakınlaştırma
Genellikle, haritayı yakınlaştırmak ve uzaklaştırmak için iki parmağımızı kullanmamız gerekiyor. Ancak, bunu da tek elle yapmanıza izin veren bir ipucu bulunuyor.
Google Haritalar'a Tek Elle Yakınlaştırma Nasıl Yapılır?
Haritaya iki kez hafifçe dokunun ve basılı tutun. Yakınlaştırmak için parmağınızı aşağı, uzaklaştırmak için de parmağınızı yukarı hareket ettirebilirsiniz.
17. Doğrudan Navigasyon Modu
Bir yere gitmek istediğinizde, genellikle seyahat yönteminizi ve en iyi rotayı seçmeniz gerekiyor. Ancak, çoğu durumda varsayılan ayarları kullanmak daha iyi bir yol olacaktır.
Google Haritalar Doğrudan Navigasyon Modu Nasıl Kullanılır?
Hedefinizi aradıktan sonra Yol Tarifi butonuna basılı tutun. Bir saniye sonra en iyi güzergah ve varsayılan seyahat yöntemi seçilerek navigasyonu başlatabilirsiniz.
18. Bir Bölgenin Hız Sınırı
Google, bir rotanın hız limitini kontrol etme ve mevcut hızınızla karşılaştırma özelliğine sahip değil. Ancak bunu, üçüncü parti bir uygulamanın yardımıyla elde edebilirsiniz.
Google Haritalar'da Bir Yerin Hız Sınırı Nasıl Görülür?
Velociraptor, Google Haritalar’da hız limiti widget’ı eklemenizi sağlayan bir Android uygulamasıdır. Bu hizmeti sunmak için OpenStreetMap ve HERE Maps’ten gelen verileri kullanan uygulama, rotanızdaki mevcut hızınızı ve maksimum hız limitini gösteren bir widget gösteriyor. Hız sınırını aştığınızda ise size uyarı gönderiliyor.
19. CO2 Emisyonunu Kontrol Edin
Çevreci biriyseniz ve aracınızdaki CO2 emisyonunu en aza indirgemek istiyorsanız, size yardımcı olabilecek bir Chrome uzantısı bulunuyor.
Google Haritalar ile CO2 Emisyonu Nasıl Kontrol Edilir?
Carbon Foot adlı uzantı, belirli bir rota üzerinde seyrederken aracınızın ne kadar CO2 yayacağını gösteren bir Chrome uzantısıdır. Yükleme işleminden sonra uzantı, Google Haritalar’daki bir konuma yönlendirdiğinizde ayrıntılarda toplam CO2 emisyonunu gösterecektir.
20. Özel Haritalar Oluşturun
Haritaya özel etiketler eklemek kullanışlı olabilir, ancak mükemmel özelleştirme için ekstra yardıma ihtiyacınız olacaktır. Bu amaçla, yüzlerce işaretleme ve çizim aracını kullanarak özel haritalar oluşturmanıza yardımcı olacak bir araç mevcut.
Google Haritalar ile Nasıl Özel Haritalar Oluşturulur?
Scribble Maps’e gittiğinizde, arabiriminde Google Haritalar açılacaktır. Çizim araçları, çizgiler, şekiller ve metin ekleme araçları da dahil olmak üzere birçok düzenleme seçeneği görebilirsiniz. Bu araçları kullanarak, haritayı resim olarak kaydedebilir ve her yerde kullanabilirsiniz.
21. Yelp Bağlantılarını Açın
Bir adrese tıkladığınızda Yelp bağlantısı varsa, direkt olarak Yelp Haritalar açılacaktır. Eğer, Google Haritalar’ı kullanıyorsanız bu gerçekten sinir bozucu bir durum haline gelebilir. Neyse ki, küçük bir Chrome uzantısıyla bunu çözmek mümkün.
Google Haritalar ile Yelp Bağlantıları Nasıl Açılır?
Yelp to Google Maps uzantısını yükledikten sonra, bir Yelp adresine tıkladığınızda otomatik olarak Google Haritalar açılacaktır.
Google Haritalar'da Listeler Nasıl Oluşturulur ve Paylaşılır?