Bu yılın başlarında Android 6 ve üzeri sürümleri için kullanılabilir hale gelene kadar Google Pixel akıllı telefonlarına özel olan Google Asistan, zekice düşünülmüş bu hamleyle bir süre Pixel’lerin satış odağı olarak kaldı. Ancak an itibarıyla Android işletim sistemli mobil cihaz kullanıcılarının çoğu ve iPhone kullanıcıları Google Asistan kullanabildiğine göre Google Asistan hakkında bilinmesi gereken temel fonksiyonları hatırlatmanın da tam zamanı. İşte kullanıcıların mutlaka bilmesi gereken 10 Google Asistan özelliği:
1.Size Haberleri Okusun
Son derece kullanışlı olan bu özellikten büyük ihtimalle haberiniz yoktu. Google Asistan sizin seçtiğiniz kaynaklardan size hitap eden haberleri tespit edip okuyabilir. Üstelik tespit edilen bu haberleri varsayılan robot ses değil gerçek haber spikerleri okur.
Bu özelliği etkinleştirmek için ise ilk olarak Google uygulamasını açıp sol menüden ayarlar menüsüne gitmeniz gerekiyor. Daha sonra Google Asistan sekmesinin altında gördüğünüz Ayarlar>Haberler yönergesini takip ettiğinizde bu özellik aktif oluyor. Geriye kalan ise arzu ettiğiniz haber kaynaklarını (Şimdilik sadece İngilizce kaynaklar) ve ilgi alanlarınızı eklemek.
2. Hatırlatıcı ve Alışveriş Listesi Özelliği
Google Asistan’ın hatırlatıcı özelliğinden muhtemelen haberdarsınızdır. Ancak Asistan’ın yere ve zamana göre de hatırlatmalar yapabildiğini belirtelim. Örneğin Asistan’a “ben eve geldiğimde çocuklarımla vakit geçirmeyi anımsat” komutu kaydettiğinizde siz evde olduğunuz an bu hatırlatma yapılır. Ek olarak Google Asistan yer ve zamandan bağımsız hatırlatmalar da yapabilir. Örneğin “vanayı sağa çevirdiğimde gaz kesilir” ya da “anahtarlar eşimde” gibi komutları eklemeniz durumunda siz anahtarları veya gazla ilgili ne söylediğinizi sorduğunuzda Asistan size gerekli hatırlatmayı yapar. Hatırlatma özelliğinde özeliğinde yer ve zamanı kullanmak için Ayarlar>Google Asistan> Ayarlar>Kişisel Bilgi adımlarını izlemeniz gerekmektedir. Ayrıca alışveriş listesi yapmak için de yalnızca Asistan’a “Alışveriş listeme X ürününü ekle” gibi bir komut vermeniz yeterlidir.
3. Uçuş Bilgileri ve Diğer Bilgiler
Google arama motorunda yer alan kısa bilgi kartlarını Google Asistan’da da bulabilirsiniz. Örneğin Morgan Freeman’ın doğum tarihini sorduğunuzda karşınıza kart halinde ilgili tarih gelir. Google Asistan diyalog atmosferinden de kopmaz. Yani hemen arkasına ilk filmi nedir diye sorarsanız yine kart halinde ilk filminin adı ve filmle alakalı temel bilgiler size sunulur.
Ayrıca Google Asistan’a bir uçuş numarası verdiğinizde size ilgili uçuşun anlık durumunu sunar.
4. Her Türlü Birimi Çevirebilir
Tıpkı Google arama motorunun işleyişi gibi Google Asistan’da birimler arası çeviri yapabilir. Yani sadece sesli komut vererek Amerikan Doları’ndan Türk Lirası’na yahut kilometreden metreye gibi birim çevirileri yapılabilir. Buna ek olarak dünya üzerinde herhangi bir şehirde anlık saatin kaç olduğunu öğrenebilirsiniz.
5. Cümle Çevirileri Yapabilir
Google Translate’in üstlenebildiği her çeviriyi Google Asistan da halledebilir. Örneğin İspanyolca’da merhaba nasıl denir ya da Hintçe nasıl teşekkür ederiz gibi ifadelerin istediğiniz dilde karşılığını alabilirsiniz. Tabi ki çevrilen ifadenin telaffuzunu da Google Asistan size okur.
6. Trafik Bilgisini Görüntüleyebilir
Google Asistan sayesinde uzun trafik kuyruklarından sıyrılabilirsiniz. Bulunduğunuz yerden hedef gösterdiğiniz bir cadde ya da bulvar ismini kullanarak ilgili yerin trafik durumunu Google Asistan’a sorduğunuzda size ilgili yerdeki trafiğin yoğun ya da açık olup olmadığını bildirir.
7. Müzik ve Video Oynatabilir
Bu özellik kapsamında sadece Google’ın Play Music servisinden müzik ve Youtube’dan video oynatabilirsiniz. Spotify veya Pandora gibi üçüncü parti platformlardan içerik oynatmanız mümkün olmuyor. Ayrıca sesi yükselt/düşür, bir önceki şarkıyı oynat gibi komutlarınızı da Google Asistan uygular.
8. Fiziksel Donanımları Kontrol Edebilir
Müzik ve video gibi içerikleri kontrol edebildiğiniz gibi Google Asistan vasıtasıyla el feneri ve bluetooth gibi donanımsal özellikleri de kontrol edebilirsiniz. Ayrıca ayarlar menüsündeki “Ne Yapabilirim?” sekmesinden ‘selfie çek’ gibi faaliyet önerileri de alabilirsiniz.
9. Akıllı Aygıtları Yönetebilir
Google Asistan’dan internet bağlantısı olan akıllı cihazlarınızla (akıllı televizyonlar, buzdolapları, termostatlar gibi) entegre çalışmasını talep edip Asistan üzerinden bu cihazları kontrol edebilirsiniz. Şimdiki akıllı ev sistemlerini hesaba kattığınızda “salonun ışıklarını söndür” komutuyla beraber yerinizden kalkmadan ilgili odanın ışıklarını söndürebilirsiniz. Tüm özelliklerin arasında en heyecanı verici olanı sanıyoruz ki bu özellik. Akıllı aygıtları yönetme özelliğini aktif etmek için Ayarlar>Google Asistan>Ayarlar>Ev Kontrolü (Home Control) adımlarını takip edebilrsiniz.
10. Uygulamalar İçinde Arama Yapabilir
Son olarak Google Fotoğraflar gibi diğer Google servislerini kullanıyorsanız bu servisler içinden içeriklere Google Asistan üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz. Örneğin “köpeğimin fotoğraflarını göster” komutuyla Google Fotoğraflar hesabınızda yer alan ilgili fotoğraflar Asistan tarafından sunulur. Ancak vereceğiniz komutta ‘benim köpeğim’ ibaresini kullanmaya özen gösterin. Aksi takdirde Google görseller aramasından rastgele köpek fotoğrafları önünüze gelir.
Ayrıca Google Asistan aracılığıyla SMS mesajlarınıza da kolayca ulaşabilirsiniz. Yani X kişisiyle yaptığınız mesajlaşmayı Google Asistan tespit edip size okuyabilir. Ancak ne yazıktır ki Google Asistan’ın bu özeliği WhatsApp ya da Telegram gibi üçüncü parti mesajlaşma uygulamalarını kapsamıyor.
Google Asistan’ı etkin biçimde kullanmak için gerekli en temel 10 özeliği bu yazıda sizlere sunmaya çalıştık. Sağladığımız bilgiler umarız yeterli ve yararlı olmuştur. Google Asistan’ın becerileri hala gelişme aşamasında ve bu sıraladığımız özelikler gelişip değişebilir. Tüm gelişmeler için takipte kalın.
Google Asistan Artık iPhone'da!
Google Assistant'ı Çok Daha Güçlü Hale Getiren 8 Muhteşem Özellik