Mobil Cihazların Batarya Ömrü Hakkında İnanmamamız Gereken 8 Hurafe
Tüm mobil cihazlarda batarya ömrünü korumak için doğru sandığımız 8 teknolojik yanlışı sizlerle paylaşıyoruz.
Mobil cihazlar dediğimizde genellikle akılımıza cep telefonlarımız geliyor. Ancak unutmayalım ki dizüstü bilgisayarlarımız ve tabletlerimiz gibi yanımızda taşıdığımız cihazların da batarya ömürleri en az cep telefonlarımız kadar önemli.
Daha önce mobil telefonlarda bataryayı tüketen uygulamaları ve dizüstü bilgisayarınızın pil ömrünü uzatacak bazı ipuçlarını sizlerle paylaşmıştık. Bu sefer tüm mobil cihazlarda batarya ömrünü korumak için doğru sandığımız 8 teknolojik efsaneyi sizlerle paylaşıyoruz.
Çok fazla görüşme yapmak ve internette dolaşmak
Bu konuda gerçek ve yanlış olan farklı durumlar söz konusu. Dizüstü bilgisayarınızla ya da diğer mobil cihazlarınızla oyun oynamak, internet üzerinden video izlemek gibi eylemler grafik işlemcilerinin ve RAM altyapısının devamlı meşgul olmasından dolayı bataryayı çabuk tüketebiliyor. Öte yandan sakin sakin internette dolaşmak ve günlük ofis işlerini takip etmek bataryayı bir oyun kadar yormuyor.
Görev ve uygulama yöneticileri
Üçüncü parti pil tasarruf ve görev yöneticisi uygulamalar hem faydalı değiller, hem de arka planda devamlı çalıştıkları için belleği ve batarya performansını ekiliyorlar. Mobil cihaz üreticileri “böyle bir uygulama faydalı olsaydı cihazlarda sizce biz neden kullanmadık?” sorusunu haklı olarak soruyorlar. Öte yandan özellikle Android uygulama geliştiricileri, benzer uygulamaların boşalttığı RAM'in cache uygulamaları tekrar yüklemek için bataryayı 2 misil daha fazla zorladığını da hatırlatıyor.
OEM şarj cihazları efsanesi
OEM şarj cihazlarını tamamen hayatınızdan çıkarmak yerine, taklit ve ucuz cihazlardan uzaklaşmalısınız. OEM şarj cihazlarında yaşanan bazı tecrübeler, bu cihazların hepsinin çok kullanışsız olduğunu göstermez. Bunun için önemli olan orijinal şarj cihazı değerleri ile OEM cihazın değerlerinin örtüştüğünü bilmek yeterli. Size ezbere söylenen “tamam abi bunu al, bu uyar ona” gibi üçüncü elden satıcı sözlerine prim vermeyip güvendiğiniz bir OEM markanın cihaz değerleri aynı olanı rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Her gece cihazınızı şart etmeyin efsanesi
Bu durumla ilgili birbirini tutmayan iddialar var. Aslında siz uyurken cihazınızın 8-9 saat şarjda kalıyor olmasının bir sakıncası yok. Ancak bazı cihazlarda bu durum zamanla sıkıntı yaratabiliyor. Örneğin iPhone, iPad veya MacBook’larda bir sıkıntı yaşanmayacağını Apple yetkilileri rahatlıkla söyleyebiliyorlar. Ancak şarj olan mobil cihazların üstünü kapamamak gerektiğini de dip not olarak düşüyorlar. Yani cihazı gece şarjda bırakmak sakıncalı değil ama cihazı yatakta şarj etmek, üzeri yastık ya da yorganla kapanabileceğinden sakıncalı olabiliyor.
Cihazı şarjdayken kullanmayın
Böyle bir önlem almak son derece kısıtlayıcı değil mi sizce de? Düşünün ki dizüstü PC’nizin ya da tabletinizin bataryası bitti. Ne yapacaksınız 3 saat onun dolmasını mı bekleyeceksiniz. Her mobil cihaz kullanım halindeyken de arka planda şarj olmaya devam eder. Siz keyfinize bakın, işinizi aksatmayın. Ayrıca şarj olurken kullanılan cihazlar daha fazla ısınmazlar. Bu da bir efsanedir.
Bataryanın tam doldurmak zorunda değilsiniz
Bataryayı tam doldurmadan cihazı şarjdan çıkarmak batarya ömrünü eskiden etkiliyordu. Evet, bu eski cihazlar için doğru olabilir. Bu koşul NiMH ve NiCd bataryalar için hala bir sorun. Ancak Li-ion batarya kullanan cihazlar için artık böyle bir tehlike yok. Kafanıza göre takılabilirsiniz. Ancak ne tip bir batarya kullandığınızı mutlaka kullanma kılavuzuna bakarak emin olmanızda da fayda var.
Cihazı aniden kapatmak bataryaya zarar veriyor efsanesi
Eğer bir sistem veya donanım güncellemesi yapmıyorsanız cihazı aniden kapatıyor olmak bataryayı asla etkilemez. Geçmişi, ta 2011 yılına dayanan bu hurafeye kulak asmamak gerekiyor. Kısaca teknolojik paranoya yaşamanın bir alemi yok.
Wi-Fi ve GPS kapatılırsa batarya ömrü uzar
GPS arka planda sessizce duran bir uygulamadır. Diğer uygulamalar gibi siz ona bir şey yapmasını söylemedikçe rahatsız edici derecede bir enerji talep etmez. Apple yetkilileri Wi-Fi bağlantısının da çok fazla bir enerji savunuyorlar. Diğer taraftan Android uygulama geliştiricileri mobil veri bağlantısının Wi-Fi’dan daha çok batarya tükettiğinin altını çiziyorlar. Yeni nesil telefonlarda Bluetooth 4.0 teknolojisi de bataryaya çok yük bindirmiyor.