Mobil Cihazlardaki Silinen Verileri Dr.Fone ile Kurtarın!
iOS ve Android cihazlarınız üzerinde depolamış olduğunuz verilerin kaybolması veya silinmesi durumunda yazımızda yer verdiğimiz işlemleri gerçekleştirerek kurtarma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Her geçen gün biraz daha gelişen mobil teknoloji, kullanıcıların akıllı cihazları üzerinde giderek daha fazla bilgi depolamasına olanak veriyor. Fakat ne yazık ki cihazlarımızda depoladığımız veriler gerek teknik gerekse kişisel hatalar sebebiyle her zaman kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya.
Windows Phone, Android veya iOS fark etmeksizin tüm kullanıcılar günlük hayatlarında veri kaybı tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Bu tehlikenin kaynağı teknik veya kişisel hatalardan doğabilir. Örneğin masada duran telefonunuzun yanlışlıkla yere düşmesi veya acele bir iş üzerindeyken yapacağınız hatalı bir parmak hareketi, cihazınızda depolamış olduğunuz verilerin silinmesine sebep olabilir.
Bunlar her kullanıcının başına gelebilecek tehlikeler arasında. Fakat asıl önemli olan bu gibi durumlarda uygulayabileceğimiz adımlar ve söz konusu verilerin mümkün olan en az zararla nasıl kurtarılabileceği. Mobil cihazlardan veri kurtarmak amacıyla kullanabileceğimiz pek çok araç mevcut. Bunlardan bir tanesi de Dr. Fone for iOS ve Dr. Fone for Android.
Bu programların her ikisi de akıllı telefonlardan ve tabletlerden veri kurtarmak amacıyla kullanılmak üzere tasarlanmış. İsimlerinden de anlaşılabileceği gibi birisi iOS birisi de Android cihazlardan veri kurtarmak için gereken araçları barındırıyor. İşin güzel yanı da her iki sürümün de hem Windows hem de Mac sürümlerinin olması. Mobil cihazınıza ve bilgisayarınızın işletim sistemine uygun olanı, aşağıdaki bağlantılar üzerinden indirebilirsiniz. Unutmayınız ki sunduğumuz versiyonlar ücretsiz deneme sürümleridir. Verilerin geri dönüştürülebilmesi için tam sürümün satın alınması gerekiyor.
Dr.Fone for Android:
Windows için
Mac için
Dr.Fone for iOS:
Windows için
Mac için
Eğer üretici sitesinden detaylı bilgi almak isterseniz iOS sürümü için buraya, Android sürümü içinse buraya tıklayabilirsiniz.
Programın hem Mac sürümü hem de Windows sürümü benzer çalışma karakterine sahipler. Tasarımsal bazı farklılıklar dışında performans olarak fark yok. Asıl fark Android ve iOS sürümleri arasında karşımıza çıkıyor. iOS'ta herhangi bir prosedürle karşılaşmadık fakat Android cihazla denediğimizde program cihazımızı root'lamak için izin istedi. Bildiğiniz gibi root işlemi cihazın garanti kapsamını sona erdiriyor. Bu noktada Android cihazınıza gerçekten root atmak isteyip istemediğinize karar vermeniz gerekiyor.
Veri kurtarma işlemine başlayabilmek için öncelikle Dr.Fone for iOS/Android'i başlatmamız gerekiyor ve ardından da cihazımızı kablosu aracılığıyla bilgisayara bağlayarak işleme devam ediyoruz.
Bu pencere üzerinde çeşitli kurtarma seçenekleri sunuluyor. Tamindir olarak testimizi iOS cihaz üzerinde gerçekleştirdiğimiz için ekranda iPhone mevcut fakat Android'te de işler benzer şekilde ilerliyor (root işlemi hariç). Sunulan seçenekler arasında iOS cihazdan kurtarma, iTunes üzerinden kurtarma ve iCloud üzerinden kurtarma mevcut. iPhone'unumuz üzerindeki verileri kurtarmak istediğimiz için direkt olarak Recover from iOS Device seçeneğine tıklıyoruz.
Bu seçimden sonra karşımıza cihazımızda kurtarma işlemini gerçekleştirmek istediğimiz bölümler çıkıyor. Mesajlar, mesaj ekleri, WhatsApp mesajları, WhatsApp ekleri, rehber, arama kaydı, notlar, fotoğraflar, takvim bilgileri, hatırlatıcılar, Safari imleri, sesli notlar ve dokümanlar arasından istediğimiz bir tanesini veya birkaçını işaretledikten sonra tarama işlemini başlıtıyoruz.
Verilerin toplam boyutuna göre arama işlemi birkaç dakika sürebiliyor. Bu süreçte sabırlı olmanızı ve işlemi yarıda bırakmamanızı tavsiye ediyoruz. Tarama işlemi tamamlanmadan durdurursanız programın tespit edemediği bazı dosyalar kalabilir.
Tarama işlemi tamamlandıktan sonra karşımıza seçmiş olduğumuz bölümlerde bulunan dosyalar çıkıyor. Bir numaralı ok ile gösterilen kısımdan önceki adımda seçmiş olduğumuz bölümler arasında geçiş yapabiliyoruz. İkinci adım olarak kurtarmak istediğimiz dosyaları seçmemiz gerekiyor. Başlangıçta bunlar halihazırda seçilmiş olarak geliyor. İhtiyacınız olmayanların işaretini kaldırıp veri kurtarma işleminden muaf tutabilirsiniz.
Üçüncü ve son adımda da recover butonuna tıklayarak kurtarma işlemini başlatıyoruz. İşlem sonunda kaybolan verileri kurtarmış oluyoruz.
Hasar gören telefonlarınızda depolamış olduğunuz verileri kurtarmak amacıyla kullanabileceğiniz bir program arıyorsanız Dr.Fone tam size göre. Elbette bu tarz konularda yapabileceğiniz en garanti önlem ise cihazınızı belirli periyotlar dahilinde yedeklemek.
iOS 9'da Kullanıcıları Neler Bekliyor?