MicroSD Kart Hızı Nasıl Ölçülür?

Telefon, fotoğraf makinesi, tablet gibi cihazlarda kullanılan MicroSD kartların hızı nasıl ölçülür? İşte MicroSD kart hızı ölçme!

Telefon, tablet, fotoğraf makinesi gibi elektronik cihazlar birçok farklı işleve sahip. Cihazlar işlevlerini gerçekleştirirken hafızaları belirli süre sonra dolar. Cihazların hafızası dolduğunda ortaya birçok farklı sorun çıkar. Özellikle cihazlarda donma, programların bazılarının açılmaması, yavaşlama gibi problemler meydana gelir.

Aynı zamanda cihazlardaki ram ısısı arttığında maalesef kullanılamaz duruma da gelirler. Böyle olumsuz durumlar yaşamamak için MicroSD kart geliştirildi. Cihazların hafızasındaki dosyalar MicroSD kartlara aktarılarak cihazlardan tam verim alınması sağlanıyor. Biz de bu rehberde cihazların verimli çalışmasını sağlayan MicroSD kartın hızının nasıl ölçüleceğinden bahsedeceğiz. Tüm detaylarıyla MicroSD kart hızı ölçme teknikleri!

SD Kart Takılı Ama Görmüyor, Çözümü Nedir? (2024)
YAZILIM

SD Kart Takılı Ama Görmüyor, Çözümü Nedir? (2024)

Windows 10 ve Windows 11 bilgisayarlarda SD kart takılı ama görmüyor ise uygulanabilecek çözüm yöntemlerini sıraladık. İşte yapılması gerekenler!

SD Card Test ile MicroSD Kart Hızı Ölçme

MicroSD kart hızının ölçülmesi için SD Kart Test uygulamasından yararlanılabilir. Bu uygulamanın profesyonel sürümündeyse MicroSD kartın hasarlı ve sahte olup olmadığına da bakılıyor. SD Card Test uygulaması ile MicroSD kart şu şekilde ölçülür;

  • İlk olarak Play Store üzerinden SD Card Test cihaza indirilir.
  • Uygulama indirildikten sonra başlatılıp akabinde çıkarılabilir SD kart onay kutusuna tıklanır.
  • Ekrana yansıyan “Read”, “White” “All” seçeneklerinden uygun olan seçilir. Tüm ayarlamalar bittikten sonra MicroSD kart hızının ölçümü “Start” butonuna tıklanarak gerçekleşir. MicroSD kart detaylı incelendiğinden dolayı hız ölçümü uzun sürer.
  • Test işleminin ardından MicroSD kartın hem okuma hem de yazma hızı kontrol edilir. Bu işlem için “Result” butonuna basılır.
  • Result butonuna tıklandığında aynı ekran üzerinde kartın sınıfına da bakılabilir.
  • Test türünde “Write” seçeneğine tıklanarak kartın sınıfının ve ek bilgilerin olduğu pop-up mesajı açılarak işlem tamamlanır.

MicroSD Kart Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

MicroSD kart alırken dikkat edilecek unsurlar şöyle sıralanabilir:

1. Uyumlu Olmalı

MicroSD kart seçilirken kullanılacak cihaza uyumlu olup olmadığına bakılmalı. MicroSD kartların tümü microSD kart slotlarına kolayca uyarlanır ancak hepsinde çalışması söz konusu değil. Özellikle microSDHC, microSDXC ve microSD’nin hem küçük hem de normal boyutlu sürümleri var.

Her kart biçimi SD spesifikasyonunca tanımlandığı halde aynı çalışması mümkün değil. Bu duruma örnek olarak HTC One M9’u verebiliriz. Bu cihaz 128 GB’a kadar olan MicroSD kartları resmi olarak destekliyor. Bundan dolayı daha büyük boyuttaki MicroSD kartlar cihazda çalışmayabilir.

MicroSD kartların yüksek hız ve sınıfına bakılarak kullanılacak cihazla uyum sağlayıp sağlamadığına bakılmalı. Ne amaçla kullanılacağı da mutlaka dikkate alınmalı. Örneğin, cihazdaki depolama alanını genişletmek için geniş hafızaya sahip seçenekler tercih edilmeli.

2. Sahte Olup Olmaması Kontrol Edilmeli

MicroSD kart satın alınırken sahte olup olmasına da çok dikkat edilmeli. Sahte microSD kart almamak için güvenilir markalara bakılmalı. Böylelikle sahte karttan dolayı ortaya çıkabilecek problemlerinde önüne geçilmiş olunur.