MailChimp, Rocket Science Group tarafından 2001 yılında piyasaya sürüldü. Günümüzün popüler e-posta pazarlama yöntemleri arasında yer alan MailChimp’in şu anki aktif kullanıcı sayısı, 20 milyonu geçiyor. Bahsettiğimiz e-mail pazarlama servisi sayesinde markanıza ait e-posta tasarımlarını oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda oluşturulan e-posta tasarımlarını markanızın hedef kitlesine de gönderme şansınız var.
Bir e-ticaret ya da blog siteniz varsa kendiniz mail pazarlama süreciyle ilgili çalışmalar yapabilirsiniz. Eğer mail pazarlama sürecini sağlıklı yönetirseniz markanız açısından büyük avantajlar elde edebilirsiniz. Aslında MailChimp ilk kurulduğunda 2009’a kadar ücretli versiyona sahipti. Ancak 2009 yılı itibariyle ücretsiz paket şeklinde de kullanılmaya başladı.
Ücretli versiyonla birlikte kullanıcı sayısında büyük artış oldu. Biz de bu rehberde şirket ve şahıslar tarafından tanıtım yapmak için kullanılan MailChimp hakkında bilgi vereceğiz. İşte MailChimp nasıl kullanılır ve özellikleri nelerdir sorularının cevapları!
MailChimp Özellikleri Neler?
MailChimp, şirket ve şahıslara mailing çalışması yapma imkanı sunuyor. Mailing çalışmaları dijital pazarlama stratejileri açısından hayati önem taşıyor. Mailing çalışmaları, yasalara uygun olarak e-mail adreslerine toplu e-posta atılmasını içeriyor. Burada maille markanın tanıtımı yapılır.
Markaların tanıtımı açısından hayati önem taşıyan MailChimp özellikleri ile de dikkat çekiyor. MailChimp özellikleri şöyle sıralanabilir:
1. Kolay Kullanım
MailChimp, kullanıcı dostu bir arayüzden oluşuyor. Bu sebeple önceden e-posta pazarlama aracı kullanmayanlar dahi zorlanmadan kullanabilirler. Pratik, basit kullanım şeklinden dolayı kullanıcılarından tam not alan bu e-mail pazarlama servisiyle aynı zamanda e-ticaret entegrasyonu da yapılabiliyor.
Popüler olan tüm paket programlara kolayca entegre edilmesi büyük avantajdır. Özellikle API’lerden yararlanarak herhangi bir yazılıma da entegre edilebiliyor.
2. Ücretsiz Kullanım
MailChimp yukarıda bahsettiğimiz üzere ilk kullanıma sunulduğu zamanlarda sadece ücretli versiyona sahipti. Günümüzdeyse MailChimp’i ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Bundan dolayı da e-mail pazarlamada çok popüler olmuştur.
MailChimp ile ücretsiz olarak aylık 12000 mail gönderebilirsiniz. Aynı zamanda üyelerine aylık 2000 abone imkanı da sunuyor. Belirttiğimiz bu rakamlar yetmediği takdirde hem mail hem de abone ihtiyacınızı ücretli sürümdeki kampanya üzerinden karşılayabilirsiniz.
3. E-Maillerin Spam Olarak Algılanmamasını Sağlama
MailChimp toplu mail gönderme platformu, e-mail gönderilen adresler tarafından mailleriniz spam olarak işaretlenebilir.
Böyle bir durumda mailler ana sayfaya gitmeden direkt spam kutusuna düşer. Bu durum sayesinde maillerinizi görmek istemeyenlere atmak zorunda kalmayacaksınız. Çünkü sistem spam olarak işaretleyenleri abonelikten çıkarıp sizi de masraftan kurtarır.
4. Otomasyon Sağlama
Sürekli olarak insanlara mail atmak çok zordur. Ancak MailChimp sayesinde mail atma süreci kolaylaşıyor. E-mail pazarlama servisi, kullanıcılarına çeşitli otomasyonlar sunuyor. Örneğin, sistem tarafından sunulan hoş geldin içerikli bir mesajı kullanıcı, dilediği tarih ve saatte otomatik gönderebilir.
5. Raporlama İmkanı
Bahsedilen e-mail pazarlama servisi, abone listesindeki tüm maillerin yakın takibini yapıyor. Bunun sonucunda şu raporları sunar;
- Kaç adet mailin okunduğu,
- E-mail pazarlama kampanyasının nasıl çalıştığı,
- Linklerden hangilerine daha çok tıklandığı,
Yukarıda sıralanan noktaların raporları çıkarıldıktan sonra aynı sektördeki şirketlerle karşılaştırma yapılır.
6. Yeniden Hedeflemek
MailChimp, retargeting olarak adlandırılan yeniden hedefleme özelliğine sahip. Bu özellik sayesinde web sitenin trafiği artar ve bununla bağlantılı olarak müşteri kazanılır. Müşterilere ve hedef kitleye hem ürün öneri mailleri hem de promosyon kodu gönderilir. Ayrıca hedef kitleye ulaşmak için sosyal medya reklamlarından yararlanılır.
MailChimp Araçları Nelerdir?
“MailChimp’in kullanımı kolay mı” ve nasıl kullanılır sorularını yanıtlamak için aşağıda sıralanan araçların bilinmesi gerekiyor. MailChimp ile başarılı kampanyalara imza atabilmek için şu araçlar gerekiyor:
1. Template
Popüler e-mail pazarlama servisi tarafından kullanıcılarına çeşitli şablonlar sunuluyor. Bu şablonlar sayesinde kolayca mailler hazırlanır. Özellikle mailleri hazırlarken sunulan hazır içerikler kullanıcının önemli ölçüde işini kolaylaştırıyor.
2. Scheduling
Kullanıcı, e-mail pazarlama platformunun scheduling isimli aracı sayesinde e-maillerini kendi belirlediği tarih ve saatte gönderebilir.
3. List Segmentation
Kullanıcılar, e-mail gönderecekleri aboneleri diledikleri gibi gruplandırabilir. Aboneler çeşitli hususlara bağlı olarak ayrı ayrı gruplara ayrılır. Gruplar oluşturulduktan sonra uygun konular seçilip ona uygunda mail içeriği hazırlanır.
MailChimp Nasıl Çalışır ve Kullanılır?
MailChimp’in çalıştırılması ve kullanılması için öncelikle üye olunması gerekiyor. Üyelik için öncelikle MailChimp’in resmi web sitesine giriş yapıp şu bilgileri doldurmalısınız;
- Mail adresi,
- Şifre,
- Kullanıcı adı,
Bilgiler girildikten sonra “Sign up” sekmesine tıklanarak üyelik oluşturulur. Üyelik oluşturulduktan sonra e-mail adresine gelen aktivasyon maili onaylanarak süreç tamamlanır. Yalnız sisteme ilk giriş yapıldıktan sonra ekrana yansıyan bilgileri doldurmanız gerekiyor. Bilgileri doldurduktan sonra sistemi kullanmaya başlayabilirsiniz.
MailChimp’in çalıştırılması için şu kavramlar bilinmelidir:
1. Posta Listesi (Mailing List)
İleti almayı kabul edip abone listesine dahil olan kullanıcılar sınıflandırılır. Diğer bir ifadeyle posta listesinde abone e-posta adresleri depolanır. Posta listesinde e-postanın gönderiminin yapılacağı tüm adresler yer alır.
2. Abone Sayısı (Subscriber)
E-posta almak isteyen kişileri kapsıyor. Kişilerin artması ya da azalması tamamen marka sahibiyle alakalıdır. Ulaşılmak istenen kullanıcı kadar abone sayısı olmalıdır.
3. Bülten (Newsletter)
Abonelere gönderilecek e-posta türü, bülten şeklinde ifade edilir. Hedefler doğrultusunda abonelere otomatik olarak bülten gönderilir.
MailChimp kullanımı için web sitesine “Bülten Aboneliği” formları yerleştirilebilir. Bu formları dolduran kişiler, API bağlantıları üzerinden listeye eklenebilir. MailChimp kullanımı şu şekilde gerçekleşir:
1. Abonelik Listesi Oluşturma
MailChimp’ten toplu mail gönderimi için abonelik listesi oluşturulabilir. Abonelik oluşturulduktan sonra liste WordPress başta olmak üzere birçok projedeki bülten abonelik formları üzerine entegre edilebilir. Platformda ücretsiz olarak hesap açtıktan sonra otomatik abonelik listesi oluşturulur.
2. MailChimp ile Kampanya Oluşturma
MailChimp’ten oluşturulan abonelik listesindeki kişilere toplu mail gönderilebilir. Maili kampanya şeklinde göndermek daha mantıklıdır. Böylelikle oluşturulan kampanya sayesinde aboneleriniz hem hizmet hem de ürünleriniz hakkında bilgi sahibi olur. Kampanya şu şekilde oluşturulur;
- İlk olarak MailChimp’in kullanıcı paneli üzerindeki “Campaigns” menüsüne giriş yapılır.
- “Create Campaign” sekmesine tıklanarak ekrana gelen şablonlardan herhangi biri seçilir. Bu şablonlar; “Sosyal Gönderi”, “Açılış Sayfası”, “Üyelik Formu” gibidir.
- Kampanyaya verilecek isim seçilip “Begin” sekmesine tıklanır.
- Kampanya ile e-maillerin gönderileceği kişiler belirlenip akabinde mail içeriği düzenlenir. Mail içeriği, “Design Email” butonu ile düzenlenebilir.
- Ekrana yansıyan sayfada gönderimin yapılacağı e-mail için sistemin oluşturduğu hazır şablonlardan biri seçilebilir. Şablon sisteme yüklendikten sonra düzenlenebilir.
- Şablonu seçtikten sonra içerik, logo ve başlığın eklendiği düzenleme sayfasına gidilir.
- Son sayfada seçilen şablonla alakalı olarak otomatik oluşturulan örnek mail içeriği görüntülenebilir. Örnek mail içeriği tam olarak sayfanın sol kısmındadır. Düzenlemelerin tümü yapıldıktan sonra sayfanın sağ üst kısmındaki “Continue” butonu üzerine tıklanır.
3. MailChimp WordPress Entegresyonu
MailChimp ve WordPress entegre edilerek iki platform üzerinden ortak çalışma yapılabilir. MailChimp ve WordPress entegresi şu şekilde yapılır;
- WordPress yönetim panelinden “Eklentiler >Yeni Ekle” sayfasına geçilir.
- Ekrana gelen sayfanın sağ üst kısmında konumlanan arama kutusu içerisine “MailChimp” yazılıp aranır.
- Arama sonuçlarından “MC4WP: Mailchimp for WordPress” eklentisi bulunup akabinde “Hemen Yükle” butonuna tıklanır. Böylelikle kurulum işlemi tamamlanmış olur.
- Kurulum gerçekleştikten sonra “Etkinleştir” sekmesine tıklanarak eklenti aktifleştirilir.
- Eklenti kurulduktan sonra WordPress’in yönetim paneli üzerinde “MC4WP” şeklinde bölüm ortaya çıkar.
- En son adımda entegrasyon “MC4WP > Mailchimp” sayfasına girilip API anahtarı yazıldıktan sonra gerçekleşir.