Mac'ler stabil işletim sistemleri ve uzun ömürleri nedeniyle artık daha da fazla tercih ediliyor. Mac sahibi olan kişiler normal bir bilgisayara göre daha fazla ücret ödedikleri için bilgisayarlarını daha uzun süre kullanmayı istiyorlar. Ancak bu bilgisayarların içindeki parçaların da bir ömrü ve güncelliği var. Örneğin 7-8 yıl önce almış olduğunuz Mac bilgisayardan çok iyi bir performans beklemek yanlış olur.
"Yeniden Mac alacak kadar para vermek istemiyorum, daha düşük meblağlarla bu bilgisayarı hızlandırayım ben." diyenler için birkaç tüyomuz var. Bu işlemleri uyguladıktan sonra Mac'inizde gözle görülür bir hızlanma olacak ancak unutmayın ki kullandığınız parçaların kalitesi ile bu hızlanma da doğru orantılı olacak. Haydi gelin başlayalım.
SSD Takın
Uzun yıllardır bir Mac sahibiyseniz bilgisayarınızda maalesef modası geçmiş diyebileceğimiz, pek de günümüz teknolojisi olmayan eski mekanik disklerden bulunur. Bu disklerin okuma yazma hızları SSD'lere göre çok daha düşüktür. O yüzden zaman kaybetmeden Mac'inizdeki CD-ROM'u söküp yerine SSD takın ya da HDD'yi SSD ile değiştirin. Gözle görülür bir fark elde edeceksiniz. Ancak unutmadan şunu da söyleyelim, alacağınız SSD'nin okuma yazma hızlarına da dikkat edin. Böylece aldığınız SSD'yi daha uzun süre kullanabilirsiniz ve değiştirme ihtiyacı duymazsınız.
RAM Ekleyin
Sıra SSD kadar önemli bir etken olan RAM'de. Bilgisayarınızın anlık hafızası olan bu küçük parçaları hemen yenileri ile değiştirin. 4 GB ve frekansı düşük RAM'lere sahipseniz, Mac'inizin desteklediği doğru RAM tipi, frekansı ve maksimum kapasiteyi Apple'ın sitesinden öğrenip yeni RAM'ler edinin. Mac'inizin garantisi bittiyse ve az çok bu işlerden anlıyorsanız, RAM takviyesi yapmak veya RAM değiştirmek evde kendi başınıza halledebileceğiniz çok küçük bir işlemdir. Eski RAM'leri çıkarın ve yenilerini takın. Bunu yaptıktan sonra Mac'iniz RAM'leri artmış olacak.
Gereksiz Şeyleri Temizleyin
Bu önerimiz parça değişikliği yapmayı ikinci plana atmak isteyenler için olacak. Yıllarca kullandığınız Mac'inizde çok sayıda ve ciddi büyüklüklerde gereksiz dosyalar birikmiş olabilir ya da onları unutmuş olabilirsiniz. Bu dosyaları temizlemek için ilk uğrayacağınız yerler "İndirilenler" klasörü ve Launchpad'deki uygulamalar çekmecesi olmalı. İndirilenler klasöründe işinize yaramayacak ne varsa silmeniz en doğrusu olacaktır çünkü bu dosyalar bilgisayarınızın ağırlaşmasına neden oluyor. İkinci durağımız olan uygulamalara geldik. Burada da uzun zamandır kullanmadığınız ya da artık işinize yaramadığını düşündüğünüz uygulamalara elveda deyin gitsin.
Daha detaylı temizlik isteyenler ise "Bu Mac Hakkında>Depolama>Yönet" kısmından belgelerin veya uygulamaların boyutlarını büyükten küçüğe sıralayarak temizlik yapabilirler.
Bu konudaki son önerimiz ise alternatif uygulama kullanımı. Etkinlik monitöründe çok fazla işlemci kullanımı ya da RAM kullanımı yapan uygulamaya rastlarsanız o uygulama yerine başka bir uygulamayı kullanmayı deneyin (Örneğin Chrome yerine Safari gibi).
Oturum Açma Öğelerini Silin
Bilgisayarınız geç açılıyorsa en büyük sebeplerinden biri bilgisayarınızın açılışı ile birlikte açılmaya çalışılan uygulamalardır. Bunu çözmek ise çok kolay. Sistem Tercihleri>Kullanıcılar ve Gruplar sayfasındaki "Oturum Açma Öğeleri" listesine gidin ve uygulamaların üzerine tıklayarak altta bulunan eksi butonuna basın. Güçlü bir Mac'iniz varsa ya da açılma süresi sizin için önemli değilse yine bu sayfadan bilgisayarınızın açılışı ile birlikte açılmasını istediğiniz uygulamaları da ekleyebilirsiniz.
En Güncel İşletim Sistemini Kullanın
Apple düzenli aralıklarla macOS için güncellemeler yayınlıyor. Bu güncellemeler bilgisayarınız için güvenlik ve performans iyileştirmeleri içerir. App Store'daki güncellemeler bölümünden periyodik olarak güncelleme olup olmadığını denetleyin. Bunu yapmayı unutmaktan korkuyorsanız ya da bunu yapmaya üşeniyorsanız Tamindir'i takip edin. Yeni bir macOS güncellemesi yayınlandığında mutlaka haberini sitemizde görürsünüz.