Laptop Touchpad Nasıl Kapatılır?

Touchpad nasıl kapatılır? Bu soru, çok sayıda kullanıcı tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu yazımızda touchpad kapatmanın yollarını anlattık

Can Erdil Şentürk -

Dizüstü bilgisayarlarında yer alan dokunmatik yüzeyi devre dışı bırakmak için uygulayabileceğiniz birçok yöntem bulunuyor. Bu işlevi etkisiz hale getirebileceğiniz birçok yol var. Touchpad nasıl kapatılır? sorusuna yanıt arıyorsanız doğru yere geldiniz. Bilinen tüm touchpad kapatma yollarını bu yazımızda anlattık. İşte touchpad kapatmanın yolları!

Laptop Touchpad Nasıl Kapatılır?

Buton Yardım Tuşu ile Touchpad Kapatma

Aslına bakılırsa bu yol biraz daha laptop üreticisinin size sunduğu opsiyonel bir yöntemle gerçekleştiriliyor. Buton yardımını kullanabilmeniz için satın almış olduğun laptopun touchpad bölümünün üstünde veya yan tarafında ufak bir buton yer alacak. Bu butona bastığınızda touchpad devre dışı bırakılır. Dediğimiz gibi bu her laptopta olan bir buton değil ve sadece laptop üreticisi bu butonu yerleştirmişse bu yardımı kullanabilirsiniz. 

Klavye Kısayolu ile Touchpad Kapatma

Eğer birinci yöntemi uygulayamıyorsanız üzülmeyin. Çoğu laptop üreticisi buton yardım tuşu koymak yerine bunu Fn tuşuna atayarak işleri kolaylaştırmayı tercih ediyor. Bu atama genellikle f9 butonuna yapılır. Önemli olan f9 butonunun üzerinde touchpad ikonunu görüp göremediğiniz. Eğer touchpad ikonu yer alıyorsa klavye kısayolu ile touchpadi kolayca kapatabilirsiniz.Touchpad kapatmak için fn+f9 tuş kombinasyonunu uygulayın. 

Touchpad Sürücüsü Yardımıyla Touchpad Kapatma

Bu yöntemi ELAN üzerinden uygulayabilirsiniz. ELAN sürücüsü üzerinden touchpadi kapatmak oldukça basittir. Bunun için Başlat menüsünün yanında yer alan Ara ikonuna tıklayın ve Çalıştır yazın. Arından ''rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL main.cpl,,0'' kodunu girip Enter tuşuna basın. Karşınıza çıkan ekrandan ELAN sekmesini tıklayın ve Aygıtı Durdur seçeneğini tıklayıp Uygula deyin. İşlem tamam. Artık touchpad devre dışı kaldı. 

Windows 10 Ayarları ile Touchpad Devre Dışı Bırakma

Bazı laptop modellerinde üstte yer alan adımlar işe yaramayabiliyor. Bunun için Microsoft'un bir başka sunduğu yol var. Windows 10 ayarları üzerinden touchpadi devre dışı bırakabilirsiniz. Bunun için Ayarlar - Cihazlar kısmından sol tarafta bulunan Dokunmatik Yüzeyler seçeneğine tıklayın. Dokunmatik Yüzeyler bölümünde Dokunmatik Yüzey bölümünü Kapalı olarak işaretlerseniz touchpad devre dışı kalır. Bu adımlarla uğraşmadan direkt ayarlara gitmek için tekrar Ara kısmına ''ms-settings:devices-touchpad'' bu kodu yapıştırabilirsiniz. Bu direkt sizi ayarın açılıp kapatılacağı sayfaya götürecektir. 

BIOS Yardımıyla Touchpad Kapatma

Eğer ilk dört adım işe yaramadıysa son çareniz BIOS üzerinden touchpadinizi devre dışı bırakmak. Çoğu BIOS touchpad devre dışı bırakma özelliğini içerisinde barındırır. Peki BIOS'a nasıl girilir? Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik > Kurtarma ve Gelişmiş başlangıç seçimi altında Şimdi yeniden başlat butonuna tıklayın. Bu işlem bilgisayarınızı yeniden başlatacaktır.

Yeniden Gelişmiş başlatmayı başlattığınızda, ilk önce önyükleme seçenekleri karşınıza çıkar. Açılan pencerede karşınıza birçok seçenek çıkacaktır. Genellikle touchpad en altta yer alır. Gözden kaçması zordur. Touchpad seçeneğini tıklayın ve Devre Dışı Bırak seçeneğini işaretleyin. Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda artık touchpadin devre dışı kaldığını göreceksiniz. 

Windows 8 veya 8.1 kullanıcısıysanız Windows + C tuşlarına basarak Ayarlar simgesine tıklayın ve sağ alt bölümde bulunan PC ayarlarını değiştir seçeneğini seçin. PC Ayarları içinde bulunan Genel sekmesine giderek Gelişmiş başlangıç başlığı altında bulunan Şimdi yeniden başlat’a tıklayın. Alternatif olarak, Kapat menüsünde bulunan Yeniden Başlat’a tıklarken Shift tuşuna basılı tutabilirsiniz. 

Yazılım

Bilgisayar Sesini Artırmak İçin 5 Faydalı Program (Windows 10)

Peki siz ''touchpad nasıl kapatılı?'' adımlarından hangisini uygulayarak touchpadinizi kapattınız? Düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar sekmesi üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Benzer İçerikler

YORUMLAR