Laptop Touchpad Çalışmıyor, Çözümü Nedir?

Laptop touchpad çalışmıyor ise ne yapılmalıdır? İşte dizüstü bilgisayarda dokunmatik yüzey çalışmama sorunu için uygulanabilecek çözüm yolları!

Anıl Özünaldım -

Dizüstü bilgisayarlarda touchpad olarak da bilinen dokunmatik yüzey, kullanımı keyifli hâle getirirken aynı zamanda büyük kolaylık sağlıyor. Dokunmatik yüzeyin çalışmaması kullanım deneyimini doğrudan olumsuz yönde etkiliyor. Peki, laptop touchpad çalışmıyor ise hangi yöntemler uygulanmalıdır?

Laptop dokunmatik yüzey çalışmıyor ise uygulanabilecek çeşitli yöntemler mevcut. Hazırladığımız rehberde bulunan yöntemler, söz konusu sorunun çözülmesine yardımcı olabilir. Çözüm yöntemlerine geçmeden önce sorunun neden ortaya çıkmış olabileceğine göz atalım.

Laptop Dokunmatik Yüzeyi Neden Çalışmıyor?

Bu problemin ortaya çıkmasında birçok faktör etkili olabilir. Bu faktörler arasında sistemin donması, donanımsal arıza meydana gelmesi, touchpad’in yanlışlıkla devre dışı bırakılması, güncel olmayan sürücüler ve touchpad’e toz ve kirin birikmesi yer alıyor.

Laptop Touchpad Çalışmıyor, Çözüm Yolları Neler?

Yazılım

Süper Hızlı Bilgisayar Kullanmak İçin 15 Basit Numara

Dizüstü bilgisayar dokunmatik yüzey çalışmama sorunu için uygulanabilecek yöntemlerin detaylarına aşağıdan göz atabilirsiniz. 

Bilgisayarı Yeniden Başlatın

Bilgisayarı kapatıp açmak, çalışmayan dokunmatik yüzey dahil pek çok sorunun çözülmesine yardım edebilir. Bilgisayarınızda yer alan işletim sistemi donduğunda ya da yanıt vermediğinde bazı donanımlar çalışmayı durdurabilir. Bu sebepten dolayı bilgisayarınızı yeniden başlatmayı deneyin.

Touchpad’in Aktif Olup Olmadığını Kontrol Edin

Bazı dizüstü bilgisayar modellerinde dokunmatik yüzey, klavye kısayolu ile devre dışı bırakılabiliyor. Bu nedenle bilgisayar kullanırken touchpad’i yanlışlıkla kapatmış olabilirsiniz. Elbette dokunmatik yüzeyi ayarlar kısmından da yanlışlıkla kapatma ihtimaliniz mevcut.

Touchpad’in aktif olup olmadığını kontrol etmek için ilk olarak "Windows + I" klavye kısayolunu kullanarak ayarları açmanız gerekiyor. Ayarlar penceresi üzerinden Cihazlar kategorisine tıklayın. Bu işlemi gerçekleştirmeniz halinde fare, klavye, dokunmatik yüzey, yazıcılar ve tarayıcılar dahil birçok seçeneğe erişebilirsiniz.

Sol kısımda yer alan "Dokunmatik yüzey" sekmesine tıklayın. Son olarak "Dokunmatik yüzey" seçeneğinin etkin olup olmadığını kontrol edin. Eğer devre dışıysa üzerine tıklayarak aktif hale getirin.

Harici Farenin Bağlantısını Devre Dışı Bırakın

Dizüstü bilgisayarınızda kullandığınız harici bir fare, dokunmatik yüzeyin çalışmasını engelliyor olabilir. Bu sebepten ötürü fareyi devre dışı bırakmayı deneyebilirsiniz. Kullandığınız fare Bluetooth kullanıyorsa ilk önce "Windows + I" klavye kısayolu ile ayarlar penceresini açmanız gerekiyor.

Ayarlar penceresinde bulunan Cihazlar kategorisine tıklayın. Bu işlemin hemen ardından "Bluetooth & diğer cihazlar" sekmesine tıklamalısınız. Böylelikle Bluetooth ile bağlı olan cihazları görüntüleyebilirsiniz. Fare bölümünü seçin ve hemen ardından "Cihazı kaldır" butonuna tıklayın.

Fare Sürücülerini Kaldırın

Bu zamana kadar dizüstü bilgisayarınıza taktığınız farelerin sürücülerini kaldırmadıysanız, sorunun kaynağı bu olabilir. Bazı sürücüler, dizüstü bilgisayarda yer alan dokunmatik yüzeyi otomatik olarak devre dışı bırakır. Sorunun bundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için diğer farelerin sürücülerini tek tek kaldırmanız gerekiyor.

Söz konusu yöntemi uygulamak için ilk olarak Başlat menüsüne sağ tıklayıp Aygıt Yöneticisi’ni açmanız gerekiyor. Açılan pencere üzerinden "Fare ve diğer işaret aygıtları" yazısına çift tıklayın. Önceki farelerin sürüclerine sağ tıklayın ve ardından "Cihazı kaldır" seçeneğini seçin.

Touchpad Sürücüsünü Güncelleyin

Windows işletim sistemine sahip olan dizüstü bilgisayarınızdaki dokunmatik yüzey çalışmıyorsa eski bir sürücüye sahip olabilir. Bu durum, touchpad’in çalışmamasına yol açabilir. Söz konusu yöntemi uygulamak için Başlat menüsüne sağ tıklayarak Aygıt Yöneticisi’ni açın.

Aygıt Yöneticisi üzerinden Dokunmatik yüzeyin sürücüsüne erişmek için "Fare ve diğer işaret aygıtları" yazısına çift tıklamanız gerekiyor. Touchpad sürücüsüne sağ tıklayın ve hemen ardından "Sürücüyü güncelleştir" seçeneğini seçin. Son olarak talimatları izleyin.

Bilgisayardaki sürücüleri güncellemek için bir yöntem daha bulunuyor. İkinci yöntemde driver güncelleme programı ile güncel olmayan sürücüleri tespit edip hızlı ve pratik şekilde güncelleyebilirsiniz.

Tablet Modunu Kapatın

Dizüstü bilgisayarınızda touchpad’in çalışmamasının nedeni tablet modunun aktif olmasından kaynaklanabilir. Bu nedenden dolayı "Windows + I" klavye kısayolunu kullanarak ayarlar penceresini açın. Daha sonra Sistem kategorisine tıklayın.

Sistem kategorisinde pek çok sekme ile karşılaşacaksınız. Bu sekmeler içerisinden Tablet yazısına tıklayın. Bu işlemin ardından "Ek tablet ayarlarını değiştir" seçeneğine tıklayın. Açılan sayfa üzerinden "Tablet modu" seçeneğini devre dışı bırakın. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra dokunmatik yüzeyin çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

BIOS’ta Touchpad’in Etkin Olup Olmadığını Kontrol Edin

Yukarıda yer alan yöntemleri uyguladıysanız ve problem hâlâ devam ediyorsa BIOS üzerinden touchpad’in etkin olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Bu işlem için bilgisayarınız açılırken Delete veya F2 tuşuna sürekli basarak BIOS ekranını görüntüleyin. BIOS’u açma tuşu, modelden modele değişiklik gösterir.

BIOS ekranına ulaştıktan sonra "Dahili İşaretleme Aygıtı" seçeneğini bulun. Seçeneğin aktif olup olmadığını kontrol edin. Eğer aktif değilse etkinleştirin. Daha sonra "Değişiklikleri kaydet ve çık" seçeneğini seçin.

Yetkili Teknik Servis ile İletişime Geçin.

Listedeki tüm yöntemler işe yaramadıysa problemin kaynağı donanımsal olabilir. Bu nedenden dolayı dizüstü bilgisayarınızın yetkili teknik servisi ile iletişime geçmelisiniz.

teknoloji

En İyi Laptop Soğutucu Modelleri

Benzer İçerikler

YORUMLAR