Bir projeniz var. Ona inanıyor, güveniyor ve hayata geçirebilirseniz çok tutacağını hissediyorsunuz. Ancak ödeneğiniz yok. İşte bu noktada Kickstarter’ı iyi tanımanız gerekiyor. ABD çıkışlı olan internet sitesi Kickstarter'ın olayı bu. Yaratıcı ve faydalı projelerin geliştirip insanlara sunmak için para bulamayanlara destek olmak.
Bir projeniz var ama projenizi gerçekleştirmek için yeterli miktarda ödeneğiniz yok? Parayı nasıl temin edeceğinizi düşünüp duruyorsunuz. İşte bu noktada Kickstarter imdadınıza yetişiyor. Kickstarter, hayatı değiştirmeye yönelik projeler için sermaye toplanmasına yönelik oluşturulmuş bir platform. Kısaca tüm mucitler için bir fırsat kapısı.
Nasıl işliyor?
Projeniz için tanıtım amaçlı tüm gereksinimleri hazırlayarak Kickstarter sitesine girip ön elemeden geçmesi için postalamakla işe başlıyorsunuz. Tanıtım çok önemli. Gerekli video sunumlar, powerpoint dokümanlar, şemalar ve projenin özüne ait her şey tamam olmalı. Ön elemeden geçen her proje Kickstarter’da yer almaya hak kazanıyor.
Sistemde yayınlandıktan sonra doksan günlük bir zaman dilimi içerisinde beklediğiniz yatırım miktarının toplanmasını beklemek durumundasınız. Diyelim ki olmadı gerekli parayı toparlayamadınız. O zaman projeniz için ihtiyacınız olan miktarı değil de ancak yarısını toplayabildiniz, Kickstarter hedefiniz olan miktarı yakalayana kadar projeye yatırım yapanların bağışını hesaplarından çekmiyor. Bu kişilere kefil deniyor.
Kickstarter ne kazanıyor?
Kickstarter başarıya ulaşan ve istediği yatırımı alan her projeden meblağ ne olursa olsun yüzde 5 komisyon alıyor. Ancak diyelim ki proje için gerekli finans sağlanmadı, bu takdirde Kickstarter yukarıda anlattığım gibi hem kefillerden para çekmiyor hem de bir para giriş çıkışı olmadığı için yüzde de kesmiyor.
Kick Starter’a hangi konularda başvurulabilir?
Kickstarter’da projenizin mutlaka bir kategori aidiyeti olmalı. Bu kategoriler oldukça fazla. Mesela, komedi, el becerileri, dans, tasarım, moda, film ve video, yemek, oyun, gazetecilik, müzik, fotoğrafçılık, yayıncılık, teknoloji ve tiyatro gibi hayatın her alanından kategoriler Kicstarter’da mevcut.
Kickstarter’a proje göndermek nasıl bir işlem gerektiriyor?
Maalesef bu konuda kapı dışındayız. Ama bu geçici bir durum. Üstelik üstesinden gelmek de mümkün. Kickstarter'a Türkiye üzerinden proje yüklenmiyor. Sadece ABD, İngiltere, Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya veya Hollanda menşeli girişlere açık. Ancak bu Kickstarter’a proje koymak için bir engel değil. Bu belirtilen ülkelerde tanıdıklarınız varsa onların adresini ve hesap numaralarını göstererek projenizi yüklemeniz mümkün. Bu yüzden Kickstarter’da Türkiye’den birçok insanın projesine rastlayabilirsiniz.
Bir proje için 90.000 dolarlık bir bütçe istediğinizi ve bağışların kapanmasına 1-2 gün kala proje 85.000'de tıkandığını var sayalım. Hemen bir kredi çekerek o kalan miktarı tamamlayabilirsiniz. Böylece 5.000 dolar yüzünden projenizin iptal olmasını engelleyebilir, size güvenen kefilleri de mutlu edebilirsiniz
Kickstarter projelerinizi satışa çıkardığınız bağımsız bir pazar yeri aslında. Projenizi inandırıcı ve samimi yollardan pazarlamanız, insanları projeye inandırmanız gerekiyor. Tabi bunları yaparken projenizi farklı kanallardan da duyurmaya devam etmelisiniz.
Kickstarter devleri kimler?
Son zamanlarda Kickstarter girişimciler için büyük fırsatlar yarattı. Kitlesel destekli fonlama sistemi Kickstarter sayesinde giderek daha da önem kazanmaya başladı. Binlerce proje bu sayede hayata geçti. Üstelik aralarında Pebble ve Ouya gibi küresel çapta üne kavuşanlar da olduğunu unutmamak lazım.
Rakamlarla Kickstarter
Kickstarter’da bugüne kadar 158 milyon dolar toplandı. Ancak maalesef yarısı başarısız olmuş toplam 16.000 projeyi inceleyen bilim adamları yaklaşık yüzde 85’lik bir oran ile başarıyı ön görebildiklerini tespit etmişler. Projenin yayınlanmasından sonraki 4 saat içerisinde başarıyı tahmin etme oranları ise yüzde 76 seviyesinde seyrediyor. Tahmin etmeyi mümkün kılan en önemli veri kaynağı ise Twitter. Bu mecra Kickstarter projelerini canlı tutabilmek için kullanılan en önemli sosyal ağ.
Kicstarter’da başarının anahtarları
Gerçekçi hedefleriniz olsun. Proje bedellerini abartmayın. Kefiller çok zeki ve yatırımcı insanları da bünyesinde barındırabilir. Riske girmeyin.
Hedef kitlenizi doğru belirleyin. Kitlesel fonlamanın gücünü kullanmak için bu zorunlu bir durum. Projeniz için bir web sitesi hazırlayın. Sosyal medya hesapları açın, bir e-posta listesi oluşturun ve projenizi mümkün olan her kanaldan yayınlayın. Böylece Kicstarter’daki ilk gününüzde hedef kitlenize sıfırdan ulaşmaya çalışmak yerine var olan potansiyel destekçilerinizle yola çıkıyor olursunuz.
Eksiksiz, basit, eğlenceli tanıtım yapın. Mutlaka bir videonuz olsun. Bu videoda projenizin mekaniklerini anlatın. Mümkünse çalışan bir örnek gösterin. Bir patates salatasının Kickstarter’da 10 bin dolar kitlesel fon topladığını unutmayın. Etkili tanıtım her şeydir.
Proje sona ermeden mutlaka aşama kaydedin. Projeyle ilgili çalışan ve işe yarayan prototipleri kefillere göstermek çok önemli.
Projeyi Kickstarter’a koyup yan gelip yatmayın. Pazarlamaya, duyurmaya devam edin.
Destekçileri destekleyin. Onca insanı nasıl desteklerim sorusunu duyar gibiyim. T-shirler, bardaklar ve kupalar dağıtın. Yaratıcı eğlenceli hediyelikler dağıtın. Bu onları unutmadığınızın bir işareti olacak.
Türk Oyunu Monochroma Kickstarter'da
Kişiselleştirilebilir Arama Motoru iri, Kickstarter'da
İlk Sanal Gerçeklik Rock Operası Nuren, Kickstarter’da
YORUMLAR