Kaybolan ya da Silinen Web Sayfalarını Bulma

Kaybolan ya da silinen web sayfalarını birkaç saniye içerisinde kolayca bulabileceğinizi biliyor musunuz?

Barış YANIK -

Sürekli takip ettiğiniz bir sitenin herhangi bir sayfasına ya da değerli olduğunu düşündüğünüz bir sayfaya ulaşamadığınızda yaşadığınız hayal kırıklığını tahmin edebiliyorum. Bir haber, makale, hikaye, oyun ya da herhangi bir içeriğin bulunduğu internet sayfaları zamanla ortadan kaybolabilir ya da iseyerek silinebilir. Bu gibi durumlarda istediğiniz sayfalara nasıl ulaşacağınızı detaylı olarak anlattık. "Kaybolan ya da Silinen Web Sayfalarını Bulma" bloğumuzu sonuna kadar okuyarak nasıl olacağını öğrenebilirsiniz.

Yer imlerine ekleyerek sürekli kullandığınız ya da zaman zaman da olsa gerçekten ihtiyacınızın olduğu sayfaların silinmesi ve ulaşamıyor olmanız durumunda kullanabileceğiniz yöntemleri anlatan yazımız sayesinde istediğiniz tüm web sayfalarını bulabilirsiniz. Bulmak istediğiniz siteler tamamen silinmiş ya da ortadan kaldırılmış olsa bile bazı servisler sayesinde bu web sayfalarına kolayca erişebilmeniz mümkün. Söz konusu servisler web sitelerinin günlük olarak içeriklerini kaydederek kullanıcılarına sunuyor. Böylelikle bu servisler üzerinden dilediğiniz zaman daha önce internet üzerinde olan fakat şu an hata ile karşılaştığınız sayfaları görüntüleyebiliyorsunuz. İşin daha da güzel olan yanı ise yaklaşık 10 yıllık süre geriye gidebilecek şekilde sitelerin tüm içeriklerini görebiliyorsunuz. Böylece istediğiniz web sitesinin geçmişinine gidebiliyor ya da eski sayfalarına ulaşabiliyorsunuz.

Not: Bazı siteler bu servislerden içeriklerinin tamamen silinmesini istediği için eski hiç bir kaydına ulaşılamayabiliyor. Bu nedenle bu tür bir durumla karşılaşırsanız farklı bir servis deneyebilirsiniz.

Silinen İnternet Sayfalarını Bulma Yöntemleri

Google Cache

Hiç bir servis aramadan önce Google'ın Cache yani önbellek özelliğini kullanarak web sitelerinin silinmeden önceki hallerini görebilmemiz mümkün. Bir web sitesi ya da web sayfasına ulaşamadığınızda o sayfanın cachelenmiş versiyonuna gitmeye çalışmak en doğru yol. Bu yolu uygulamak için kullanabileceğiniz en güvenilir kaynak da Google.

Web sitelerinin tüm içeriklerini önbellekleyen Google, talep eden kullanıcıların diledikleri zaman cache'li sayfalara ulaşmasını sağlıyor. Google üzerinden sitelerin cache'li hallerine ulaşmak için linklerini kullanmanız yeterli.

İlk aşama olarak belirli bir sayfasına ya da içeriğine erişmek istediğiniz web sitesinin adresini sonunda .com olmadan Google'da arama yapmanız gerekiyor. Bu aramayı gerçekleştirdiğinizde aşağıda çıkan ilk sıradaki arama sonucu istediğiniz web sitesi olacaktır. Karşılaştığınız sayfa aşağıdaki gibi olduğunda işleme devam edebilirsiniz.

Görmüş olduğunuz üzere Google'da "tamindir" olarak aram yaptım ve yukarıdaki ekranla karşılaştım. İşleme devam etmek için okla gösterilen site linkinin yanındaki aşağı yönlü ok'a tıklamanız gerekiyor.

Aşağı doğru bakan yeşil oka tıkladığınızda yukarıda olduğu gibi "Cached" ve "Similar" olarak 2 seçenek çıkıyor. Buradan Cached seçeneğini seçerek Google'ın istediğiniz site için önbelleğe alınmış sayfalarını görebiliyorsunuz.

Cached'e tıkladıktan sonra Google'ın siteyi cachelediği şekildeki halini yukarıda olduğu gibi görmeniz mümkün. Cachelenmiş görüntünün alındığı tarih ve diğer bilgiler sayfanın üst kısmında görünen gri kurucuk içerisinde yazıyor. Bu ekran üzerinde istediğiniz şekilde ve düzgün bir görüntüleme gelmiyorsa, gri kutucuğun sağ altında bulunan Text-only versiyon yazısına tıklayarak sitenin sadece yazı olarak görünmesini de sağlamanız mümkün.

Wayback Machine

Kaybolan ya da silinen web sayfalarını bulabilmek için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise bu alanda hizmet veren Wayback Machine.

Sade bir arayüz üzerine kurulu olan site üzerinde tek yapabileceğiniz işlem zaten site araması yapmak. Bu nedenle aşağıda olduğu gibi kaybolan ya da silinen bir web sayfası bulmak istediğinizde ortadaki araba çubuğuna site ismini yazmanız yeterli.

Yukarıda da gördüğünüz üzere Wayback Machine üzerinde dilediğiniz sitenin adını yazarak sağda okla gösterilen "Browse History" tuşuna basmanız gerekiyor. Tuşa bastıktan sonra ise aşağıdaki ekran ile karşılaşıyorsunuz.

2013 yılında hizmete www.turunculevye.com için ilk açıldığı günden bu yana düzenli olarak kayıt tutan Wayback Machine ile site üzerindeki istediğiniz herhangi bir sayfaya erişmenizi sağlıyor. Bu servis sayesinde istediğiniz tarihi seçerek istediğiniz sitenin o günkü halibi görebilmeniz mümkün. Araba çubuğunun altında hangi tarihler arasında kaç kere kayıt edildiği bilgisini de sunan Wayback Machine sayesinde silinmiş, kaldırılmıi ya da kaybolmuş web sayfalarına saniyeler içerisinde ulaşabilmeniz mümkün.

Sitenin adını girip arattıktan sonra gelen sayfa üzerinde gün, ay ve yılı seçerek hemen istediğiniz gün için site kayıt ve sayfalarına ulaşabiliyorsunuz.

Bonus

Aradığınız fakat ulaşamadığınız sayfaları bulabileceğiniz farklı yöntemler olmasına rağmen biraz daha tedbirli davranarak buna hiç gerek bırakmayacağınız bir yöntem ise ihtiyacınız olacağını düşündüğünüz ve yararlı olacak olan tüm internet sayfalarını bilgisayarınıza kaydetmek.

Daha sonra işinize yarayacağını düşündüğünüz sayfaları sürekli kaydederek eğer internet üzerinden ulaşamadığınız durumla karşı karşıya kalırsanız hemen bilgisayarınızda açabilirsiniz. Bun bir alışkanlık haline getirmeniz sizin için oldukça yararlı olabilir. Örneğin masaüstünüzüde ya da herhangi sık kullandığınız bir klasör içerisinde yeni bir dosya açarak bu dosya içerisine internet sitelerini kaydedebilirsiniz. Böylece yararlı olan tüm web sayfalarını kaydetmek mümkün.

Kaydetmek istediğiniz web sayfası açıkken CTRL + S tuşlarına basarak yukarıda gördüğünüz gibi sayfaları bilgisayarınıza kaydederek daha sonra bu sayfalar kaldırılsa ya da silinse bile bilgisayarınız üzerinden açabilmeniz mümkün.

Windows 10 Temiz Kurulum Nasıl Yapılır?

Benzer İçerikler