jQuery, dünyanın en popüler JavaScript kütüphanesidir. jQuery sayesinde JavaScript dili, kolay bir şekilde internet üzerinden ücretsiz olarak açık kaynaklı teknoloji sunuyor. Bu JavaScript kütüphanesi, sorunsuz bir şekilde tüm tarayıcılarda çalışabiliyor. Bundan dolayı da kullanımı rahat olarak nitelendirilebilir.
Peki, Amerikalı yazılım mühendisi John Resig tarafından kullanıcılara mükemmel bir deneyim yaşatmak amacıyla tasarlanan jQuery nasıl kullanılır?
jQuery Ne İşe Yarar?
jQuery’in temelini JavaScript Kütüphanesi oluşturuyor. Bu sebeple geliştiriciler kütüphaneden yararlanarak JavaScript aracılığıyla oluşturulan işlevlerin çoğunluğunu web yazılımları üzerine entegre edebilirler. Kütüphanenin kullanım şekli tamamen kullanıcının inisiyatifindedir. Kullanıcı dilerse web sitesinde yer alan görselleştirme alanları dilerse de slider animasyon efektleri gibi birçok işlem için kullanabilir.
jQuery; kullanıcı arayüzleri, animasyonlar, görüntü efektleri vb. birçok işlemin hızlı ve kolayca yapılmasını sağlıyor. Dom (Document Object Model) uygulamaları da bahsettiğimiz JavaScript kütüphanesi sayesinde kolayca oluşturulur. Aynı zamanda Syntax dokümanlarının yönetimleri de yapılabiliyor. Az kod kullanılarak güçlü JavaScript uygulamalarının oluşturulmasında da etkin rol oynuyor.
JavaScript, zor bir programlama dilidir. JavaScript’in kullanımını kolaylaştırarak dijital ortamda işlemlerin kolayca yapılmasını sağlıyor. Bahsettiğimiz bu JavaScript kütüphanesinde eklenti oluşturma özelliği bulunuyor. Böylelikle geliştiriciler tarafından şekillendirilebilir Widget’ler tasarlanabilir.
jQuery Avantajları Nelerdir?
Birçok geliştirici tarafından kullanılan jQuery avantajları şöyle sıralanabilir:
1. Açık Kaynak Kodludur
jQuery’nin en dikkat çeken özelliği açık kaynak kodlu olmasıdır. Ücretsiz bir kütüphane olan jQuery ile yüzlerce farklı eklenti geliştirilebilir. Aynı zamanda bu eklentilere kolay erişimde sağlanabiliyor.
2. Zincirleme İşlem Yapılabilir
Bahsedilen JavaScript kütüphanesindeki tüm metotlar birbiri ardına yazılarak ardından zincirlenip işlemler gerçekleştiriliyor. Böylelikle birden çok işlem tek satır üzerinde toplanabilir.
3. Öğrenmesi Kolaydır
jQuery hem kolay hem de basit bir yapıya sahip. Bu sayede de çok miktarda eğitim kaynağı temin ediyor. Aynı zamanda JavaScript ile yazılan kodların hem uzunluğu hem de zorluğuna bakıldığında jQuery aracılığıyla yazılan kodların çok kolay olduğu söylenilebilir. Bunun yanı sıra kodlar daha hafif ve kısadır. Yazılan uygulamalar küçük boyutludur. Bu sebeple de daha hızlı çalışır ve kullanıcılara birçok avantaj sunar.
4. Çapraz Tarayıcı Desteği Uyumu
jQuery’in en büyük avantajlarından birisi de Safari, Internet Explorer, Opera, Firefox vb. neredeyse tüm web tarayıcılarıyla uyumlu çalışmasıdır. Çapraz tarayıcı desteği uyumu özelliği sayesinde en çok tercih edilen JavaScript kütüphanesidir.
jQuery, açık kaynak kodlu olduğundan dolayı da devamlı gelişmektedir. Ücretsiz kullanıma açık olarak birçok eklentiye kolay erişim sağlıyor. Ayrıca özelleştirme ve element seçimi avantajlarına da sahip. Kullanıcı dostu bir sistemden oluşan jQuery aşağıdaki birçok özelliği de bir arada sağlıyor;
- CSS manipülasyonu
- Event oluşturma
- HTML/DOM manipülasyonu
- AJAX
- Efekt ve animasyon oluşturma
jQuery Nasıl Kullanılır?
jQuery, JavaScript kütüphanesi olduğu için kullanımında JavaScript’in mutlaka bilinmesi gerekiyor. Aynı zamanda kütüphanenin kod düzeniyle ilgili bilgi sahibi olmakta gerekiyor. jQuery, görsel efekt ve slider animasyonların oluşturulması için daha uygundur.
jQuery nasıl kullanılır noktasında öncelikle link üzerindeki dosya cihaza indirilmelidir. Link üzerine tıklandığında açılan sayfadaki sıkıştırılmış formattaki paketlerden herhangi birinden yararlanılabilir. Kullanıcı dilerse sıkıştırılmış klasörler açıp içerisinde de istediği değişiklikleri gerçekleştirebilir. Böylelikle şu özellikler hazırlanabilir;
- Yüksek kaliteli slaytlar
- Açılır menüler
- Güçlendirilmiş sayfalar
- Animasyonlar
- Efektler
jQuery ile hazırlanan sayfalar, üst düzeyde görsellik sunuyor. Aynı zamanda sistem yükünün arttırılmadan kolay bir şekilde tarayıcı da açılmasını da sağlıyor. “js” isimli bir klasör açılarak tüm jQuery dosyalarına ulaşılabilir. jQuery include ana dosyası indirilerek akabinde “js” klasörüne yerleştirilir.
Aynı klasör içine geliştirici tarafından atanacak isimle bir “eklenti.js” dosyası tasarlanır. Geliştiriciler, yapılması gereken tüm işlemleri ve testleri tamamlayarak sonrasında dosyayı web sayfası üzerinde CSS kodları altına yerleştirir. Bunun yerine dosya “body” kapanış etiketi üzerine de yerleştirilebiliyor.