İzmir Ekonomi Üniversitesi ile Artırılmış Gerçeklik Artık Cebinizde

İzmir Ekonomi Üniversitesi, artırılmış gerçekliği mobil cihazlara taşıyarak bir ilke imza attı.

Yiğit Ekim Demir -

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin Embryonix Kuluçka Merkezi ve İzmir Bilimpark tarafından desteklenen Kido A.Ş. tarafından hazırlanan İEÜ AR uygulaması, artırılmış gerçeklik deneyiminin Android ve iOS işletim sistemli cihazlara gelmesini sağlıyor ve üniversiteye dair pek çok bilgi edinme işleminin eğlenceli ve etkileyici bir yolla kullanıcılara aktarılmasına yardımcı oluyor. Uygulamanın geliştiricisi Barış Atamer ise İzmir Ekonomi Üniversitesi Yazılım Mühendisliği mezunu olarak karşımıza çıktı.

İEÜ AR'nin çalışması için elinizde az sonra aşağıda göreceğiniz ve uygulama tarafından desteklenen broşürlerin bulunması gerekiyor. ROKET ve MARS olarak hazırlanmış bu iki farklı broşürü kullanarak artırılmış gerçeklik deneyimini sorunsuzca başlatabiliyorsunuz.

Dilerseniz uygulamayı bir yandan kullanarak inceleyelim ve sizlere sunduğu olanaklara göz atalım. İlk olarak cihazlarınıza kurmanız gereken İEÜ AR'yi aşağıdaki bağlantıları kullanarak indirebilirsiniz.

Uygulamayı mobil cihazlarınıza indirdikten sonra açtığınızda aşağıda yer alan ekran karşınıza çıkacaktır. Açılan ekrandaki "Başla" butonuna basarak hemen görsel tarama için gereken işlemi başlatabilirsiniz.

Başla butonuna bastıktan sonra aşağıda göreceğiniz iki broşürü ya bir kağıda bastırdıktan sonra ya da direkt olarak bilgisayar ekranınızdan taratmalısınız. Basılı materyallerle daha etkili bir deneyim yaşandığı için imkanınız varsa baskı yapmayı kesinlikle atlamayın. Broşürleri İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin kampüsünde de asılı olarak görebilir ve orada da kullanma şansı yakalayabilirsiniz.

Tarama işlemi ile birlikte ROKET broşürünü seçtiyseniz bir anda ekranınızda üç boyutlu bir roket belirecektir ve bu roketin görseli üzerine koyduğunuz ortamla uyumlu bir şekilde yaratıldığını farkedeceksiniz. Hatta öyle ki, farklı açılardan rokete baktığınızda bile roketinizin sorunsuzca görüntülendiğini görebilirsiniz.

Roketinizi inceledikten sonra tek yapmanız gereken ise sol alt bölümde bulunan "Fırlat" butonuna basarak roketin uçuşa geçmesini sağlamak.

Bu noktada sizlere ufak bir uyarı da yapalım. Fırlatma ekranının sağ altında yer alan fotoğraf çekme butonu, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin Instagram üzerinden düzenlediği bir yarışmaya katılım olanağı sağlıyor. Roketinizle en yaratıcı fotoğrafı çekmeyi başarırsanız hediye edilecek olan NASA turuna hak kazanabiliyorsunuz.

Fırlat butonuna basmanızla birlikte roketiniz uzayda fakültelerden oluşan bir galakside yolculuğa çıkacak. Roketinizi bu gezegenlere doğru sürerek ve iniş yaparak hangi fakültede hangi bölümlerin yer aldığını gözleme imkanınız mevcut.

Bu şekilde farklı fakülteleri gezerek İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin sunduğu olanakları kolayca inceleyebiliyorsunuz.

İEÜ AR'nin sunduğu bir diğer görsel ise MARS olarak adlandırılmış. Bu ikinci ilanı kullanarak roketten daha farklı bir deneyim elde etmek mümkün hale geliyor. Zira bu bölümde fakülte ve bölümlerin yanında neden İEÜ, İEÜ Web ve tanıtım filmi gibi ek bölümler yer alıyor.

Ekranınızda beliren uzay üssüne olabildiğince yaklaşarak içerisindeki kişileri görüntülemek de mümkün. Hatta ufak eşyaların bile sorunsuzca görüntülenebilir olduklarını farkedeceksiniz.

Dilerseniz artırılmış gerçeklik görselleriyle uğraşmadan hemen sağ taraftaki menüleri kullanarak da istediğiniz bilgilere erişebiliyorsunuz.

İEÜ AR uygulaması, hem İzmir Ekonomi Üniversitesi'ni tercih etmek isteyen kullanıcılar için güzel bir mini tur deneyimi sunabiliyor, hem de hali hazırda öğrenci olanların bazı bilgilere ulaşmalarını kolaylaştırıyor.

Gelecek günlerde daha fazla ilan seçeneği ile uygulamanın kabiliyetlerinin de artabileceğini ve benzer uygulamaların da farklı konseptlerde yayınlanacağını düşündüğümden kesinlikle denemeden geçmemenizi öneriyorum.

Benzer İçerikler

YORUMLAR