Mutlaka öğrencilik hayatınız süresince okuduğunuz onca kitap, zeka seviyenizi belli bir düzeye getirebilmenize yardımcı olmuştur. Ancak sadece bu kadarla yetinmek durumda kalmanız da gerekmiyor. Özellikle eğitim hayatı süresince ve sonrasında yapabileceğiniz 5 küçük hobiyle kendinizi zihnen daha gelişmiş ve sağlıklı hissedebiliyorsunuz.
Algılarınız açılıyor, farkındalığınız artıyor ve daha süratli ve sağlıklı çözümlemelere ulaşabiliyorsunuz. Hayır, burada IQ ‘dan bahsetmiyorum, aksine hayatı daha hızlı ve olumlu bir biçimde çözümleyebilmeyi kastediyorum.
Düzenli olarak egzersiz yapmak
Biliyorum çok zor. Özellikle günlük yaşamın rutin koşulları altında bazen neredeyse imkansız gibi. Ancak en basitinden tempolu bir yürüyüş programı bile hafızasının tanımlama algısını açıyor, etrafınızda gözlemlediğiniz objelere karşı farkındalığınızı artırıyor. Böylece uzun süreli hafıza yeteneğiniz gelişiyor. Egzersiz yapıyor olabilmek adına ağır programlar denemenize gerek yok, uzun yürüyüşler ve hafif tempolu bir koşu da işinizi görüyor.
Bir müzik enstrümanıyla uğraşmak
Sadece iyi bir müzik dinleyicisi olmanın birkaç adım önüne geçmek, son derece heyecan verici. Müziği enstrümanınızla oluşturmak bilişsel yeteneğinizi artırıyor, algılarınız keskinleşiyor. Beyniniz müziğin matematiğiyle o kadar haşır neşir oluyor ki, daha hızlı analizler ve çözümlemeler yapabilme yeteneğiniz artıyor. Ayrıca boş zamanlarınızı daha yaratıcı ve eğlenceli geçirdiğiniz için her zaman zinde kalabiliyorsunuz.
Konsol ve PC oyunları oynamak
Hem zihinsel, hem de motor reflekslere olan katkısından dolayı son derece faydalı bir hobi. Bilgisayar ve konsol oyunları oynayanlar her ne kadar itilip kakılsalar da, kesinlikle beyin sağlıkları açısından iyi bir şey yapıyorlar. Bilgisayar oyunları oynamak stratejik planlama yeteneğini artırıyor, günde sadece 30 dakika bilgisayar oynayan çocukların beyinlerinde yeni kıvrımlar oluştuğu bile gözlemlenmiş. Ama 1 saatten fazlası konsantrasyon bozukluğu yaratıyor.
Yeni bir lisan öğrenmek
Yeni bir lisan öğrenmek öncelikle beynin yaşlanmasını geciktiriyor. Hayata bakış açısını değiştiriyor. Algıları açıyor ve klişe düşünce sistemimizi zenginleştiriyor. Birden fazla dil bilenlerin hayata dair sıkıntıları daha hızlı aştığı da gözlemlenmiş. Çeşitli farklı kaynaklara ulaşabilme özgürlüğü ise tadından yenmez bir durum elbette. Böylelikle yaşama dair farklı görüşler geliştirilebiliyor.
Kitap okumak
Aslında bunu sadece kitapla da sınırlamamak lazım. Çeşitli kaynakları okuyarak takip etmek zihnimizin lisan, anlam kavrama, duygu ve düşünce açısından sürekli çalışıyor olmasını sağlıyor. Algılarımız farklılaşıyor. Fikirler ve yaşam üzerine farklı bakışlar geliştirebiliyoruz. Ne ile ilgili olursa olsun okuduğumuz her kaynak zihnimizde belli bir tecrübe oluşturuyor. Örneğin iyi araba kullanmakla ilgili bir kaynak okuyorsak araba kullanma şeklimiz biz farkında olmadan daha iyiye doğru gelişebiliyor.
Son söz
Bu beş önemli hobinin hepsini birden yapabiliyor olsaydık, sanırım şu anda son derece kendine güveni tam bir karakter oluşturmuş olabilirdik. Ancak bunlardan en az bir tanesini yapabiliyor olmak da, kendimize olan saygımızın ve dünya algımızın kökünden değişmesine yol açıyor.