İşte Bir Akıllı Telefonun Gerçek Maliyeti
IEEE iPhone ve Samsung Galaxy serilerinin çıplak maliyet fiyatlarını açıkladı.
Akıllı mobil cihazların bütçemizi zorladığını biliyoruz. iOS ya da Android olsun iyi bir telefon için ciddi bütçelere ihtiyaç duyuyor, çoğunlukla operatör ye da mağaza temelli taksitleri tercih ediyoruz. Peki, gerçekten bir akıllı telefonun gerçek maliyetini biliyor muyuz?
Bir akıllı cihazın üretim maliyeti nedir?
IEEE raporları bize bu konuda bir fikir verebiliyor. IEEE The Institute of Electrical and Electronics Engineers’in kısaltılmışı, Türkçe meali ise Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü olarak tanımlanabilir. IEEE birçok alanda, mühendislik teori ve uygulamalarının gelişimi için çalışan, kar amacı olmayan, dünyanın önde gelen teknik organizasyonu olarak biliniyor.
IEEE bir akıllı cihazın ne kadara mal olabileceği konusunda derin bir araştırma yaptı. Bu araştırma bir iPhone ve Galaxy S serilerinin maliyetlerini karşı karşıya getiriyor. Bu tabloyu incelediğimizde bir Apple ve bir Samsung arasındaki maliyet farkının en fazla 13 dolara kadar çıktığını görebiliyoruz. Bir iPhone 6, 228 dolara mal edilebilirken, Galaxy S5 ise 215 dolara mal edilebiliyor.
Yukarıdaki grafiklerin interaktif haline buradan ulaşabilirsniz.
Bu grafik elektronik parçaların ve üretim bandının ne kadara mal olduğu hakkında bir fikir verebilirken geriye kalan işçilik, AR-GE, pazarlama ve reklam gibi ürünün satışına yönelik çalışmaların maliyetlere dahil edilmediğini belirtmekte fayda var. Ancak yine de tabloda dikkatinizi en az harcama yapılan bölümün güç üniteleri olduğuna dikkat çekmek isteriz. Oysa pil ömrü tüm akıllı telefon sahiplerinin en önem verdikleri noktalardan biri. ama son derece geri plana ötelenmiş vaziyette görünüyor. Bunun yerine harcamanın en çok yapıldığı modüllerin kamera, ana elektronikler ve ekstra aksam olduğu da dikkat çekiyor.
Akıllı cihazları fiyatları gerçekten pahalı mı?
230 dolara mal edilen bir iPhone'un küresel pazarda 650-700 dolarlık fiyatlarla satılıyor olması (ülkemizde durum çok daha farklı) cihazın gerçekten pahalı olduğunun bir kanıtı. Bu noktada yüzde 300'lere varan bir kar marjı söz konusu oluyor. Ancak daha önce de belirttiğim gibi durum sadece üretim maliyeti ile karşılaştırılmamalı. Pazarlama ve tanıtım maliyetleri işin içine girdiği zaman telefonun birim üretim maliyeti kesinlikle daha da artıyor.
Ancak yine de yüzde 300‘lere varan bu kar marjı mantıklı mı? Kurumsallık ve marka faktörleri göz önüne alındığında evet, mantıklı. Her şirket ürününü olabildiğince kar yapabilmeye odaklı fiyat stratejileri ile satmaya çalışır. Yine de marjın yüksek olmadığını iddia edemeyiz. Ama tüketiciler bu ürünü satın alıyorsa ortada tartışacak bir konu da kalmıyor. Oysa tüketici bu ürünü almayı bir ay kadar durdursa fiyatlar aşağı düşecektir; buna arz ve talep dengesi diyoruz. Ancak akıllı cihazlar için böyle bir durum asla söz konusu olmayabilir.
AR-GE ve maliyete etkisi
Bir akıllı cihazın çıplak maliyetine pazarlama ve tanıtımı dahil etmeden önce, bu ürün üzerine çalışan binlerce insanın maliyetinin de eklenmesi gerektiğini unutmamak lazım. iOS ve Android tarafında verdiğimiz örneklerde Apple ve Samsung'un işçiliği ucuza getirdiği, ancak AR-GE laboratuvarlarındaki mühendislere oluk oluk para akıttığını biliyoruz, okuyoruz. Bu noktada bu yüzde 300’lere varan kar marjının değişken olduğunu da göz önüne almak gerekiyor.
AR-GE kısmında telefonu geliştirmek için çalışan kadronun yanı sıra bir de tedarikçi durumu söz konusu. Örneğin Apple ve Samsung sadece telefonlarda kullanacakları kameralar göz önüne alınırsa Sony ve benzeri elektronik şirketlerine tonlarca para ödüyor ve kameralarını geliştiriyorlar. Bu kameraların kargo ve ulaşım bedeli çıplak maliyetin üzerine eklenmesi gereken başka bir gider olarak gerçekliğini koruyor.
Tüm bu giderler göz önüne alındığında sizce akıllı cihazların fiyatları hala abartılı mı? Yorumlarınızı bekliyoruz.