İş Hayatınızda Akıllı Telefon Kullanırken Dikkat Etmeniz Gereken Altın Kurallar

İş yaşantımızda akıllı telefonumuzu kullanırken dikkat etmemiz gereken kuralları gözden geçirdik.

Emircan Erdoğan -

Sahip oldukları özellikler ile akıllı telefonlar artık hem iş hem de özel yaşantımızın vazgeçilmez bileşenleri arasında bulunuyor. Hatta birçoğumuzun sabah uyandıktan sonra yaptığı ilk şey gelen mesajları, emailleri, aramaları kontrol etmek ve sosyal medyaya göz atmak oluyor.

Kullanım alışkanlıklarımız özel hayatımız için pek bir sorun teşkil etmese de özellikle iş hayatında akıllı telefonlarımızı kullanırken dikkat etmemiz gereken bazı altın kurallar mevcut. Yazılı olarak bulunmayan fakat toplumsal öngörüler dahilinde herkesçe bilinen bu kurallara dikkat etmezsek iş çevremizce saygısız biri olarak algılanma riskine sahip oluyoruz.

Günümüzün büyük bölümünü çalıştığımız yerde geçirdiğimizi varsayarsak söz konusu bu kuralların ne denli önemli olduğunu çok daha rahat bir şekilde kavrayabiliriz. Biraz sonra değineceğimiz kurallar aslında birkaç basit ayrıntıdan oluşuyor. Uygulaması son derece basit olsa da iş hayatımızdaki yansımaları çok önemli boyutlara ulaşabiliyor. Patronumuz ve iş arkadaşlarımız arasında saygılı ve çalışma hayatında hassas biri olarak algılanmak istiyorsak yazımızda yer verdiğimiz kurallara dikkat etmemiz gerek.

İşte çalışma yaşantımızda akıllı telefonumuzla konuşurken dikkat etmemiz gereken altın kurallar;

1- Telefonunuzu açtığınız zaman adınızı ve soyadınızı söyleyin

İçten bir selamlama sözcüğünden sonra adımızı ve soyadımızı söylersek hem karşı tarafa hem de aynı ortamda bulunduğumuz kişilere daha profesyonel bir imaj yansıtabiliriz.

Sadece adımızı veya soy adımızı söylemek kulağa biraz fazla kaba gelebilir. Bu yüzden tam adımızı söylememiz daha profesyonel bir imaj yaratacaktır.

2- Ses yüksekliğinize dikkat edin

Bulunduğunuz ortamdaki o bağıra bağıra konuşan tiplerden olmak istemiyorsanız bu kurala dikkat etmelisiniz.

Özellikle iş yerinde yapacağımız telefon görüşmelerinizde ses yüksekliğimize fazladan dikkat etmemiz yerinde bir davranış olacaktır. Aksi halde hem saygısız biri olarak algılanabilir hem de çalışma arkadaşlarımızın dikkatini dağıtabiliriz. Şayet karşı taraf sesimizi algılamakta zorluk çekiyorsa ofis dışına çıkarak görüşmeyi sürdürebiliriz.

3- Çok önemli olmadıkça toplantı esnasında asla telefonunuzla konuşmayın

Katılım gösterdiğimiz toplantılar, diğer katılımcılara ayıracak vaktimizin olduğunu ve onlara değer verdiğimizi göstermenin bir yolu olarak kabul ediliyor. Bu sebepten ötürü toplantı sırasında çok acil olmayan bir görüşme yaparsak karşı taraf bunu saygısızlık olarak algılayabilir ve daha da kötüsü toplantının gidişatı bu durumdan ötürü olumsuz etkilenebilir.

Önem teşkil eden bir görüşme yapmak durumundaysak ve bu görüşmeyi istediğimiz saate alacak durumda değilsek toplantıdan önce katılımcılara bu durumdan kısaca bahsedebiliriz.

4- Toplantı sırasında telefonunuzu masaya koymayın

Birçok kullanıcı tarafından pek dikkat edilmeyen bir husus olsa da bu ayrıntıya dikkat eden çok sayıda profesyonel var. Bir önceki maddede belirttiğimiz gibi toplantılar birisine değer verdiğimizi ve ona ayıracak vaktimizin olduğunu göstermenin en iyi yollarından bir tanesi. Telefonu görüşme esnasında masaya koymak ne yazık ki toplantı atmosferinin kötü etkilenmesine sebep olabilir. Bu yüzden telefonumuzu cebimizde ya da çantamızda tutmak çok daha iyi bir seçim olacaktır.

5- Telefonun sesini açık bırakmayın

Gelen aramayı cevaplamasak dahi çalan telefon ortamdaki sinerjiyi olumsuz yönde etkileyebilir ve toplantının seyrini istenmeyen bir yöne döndürebilir.

Dahası, toplantıya yeterince önem vermediğimiz algısını oluşturabiliriz. Bu durum özellikle üstlerimiz tarafından pek hoş karşılanmayacaktır.

6- Hoparlör ile konuşacaksanız bunu karşı tarafa bildirin

Bazı durumlarda hoparlör üzerinden konuşmak durumunda kalabiliyoruz. Böyle bir durumda aramaya cevap verdiğimiz anda karşı tarafa hoparlör üzerinden konuştuğumuzu belirtmemiz gerekiyor. Aksi halde telefonda konuştuğumuz kişi, yanımızda bulunan diğer kişinin bilmesini veya duymasını istemediğimiz bir durumu ifşa edebilir.

7- Sesli mailleri çok uzun tutmayın

Karşı tarafa sesli mail göndermek istiyorsak konuyu mümkün olduğunca kısa tutmaya ve ana fikri vermeye özen göstermeliyiz. Buna ek olarak rakam veya numara içeren bir mesaj bırakmak istiyorsak özellikle sayıları mümkün olduğunca yavaş ve net bir şekilde belirtmeliyiz.

Facebook Messenger Görüntülü Konuşma Nasıl Yapılır

Benzer İçerikler

YORUMLAR