IPv4 Adresleri Tükendi Ne Demek, Bu Durum İnterneti Nasıl Etkileyecek?

IPv4 bitti ne demek, alternatifi IPv6 nasıl çalışacak, internetin geleceği ne olacak, kafanıza takılmasın cevapları bu yazıda.

Kaan Ezgimen -

İnternet Tahsisli Adlar ve Sayılar Kurumu (ICANN), IPv4 protokolündeki internet adreslerinin tamamen tükendiğini açıkladı. Bu ilk başta dehşet vericiymiş gibi geliyor. Evet, internet üzerinde bir şeyler değişiyor, ancak bu bizi nasıl etkileyecek dersiniz?

Aslında bu haber hiç yeni bir durumu işaret etmiyor. Çünkü Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) internet sitesindeki duyuruya göre, internetin, yıllardır hızlı bir büyüme sürecine girmesinin ardından henüz tahsis edilmemiş IPv4 havuzundaki adresler, 3 Şubat 2011 tarihi itibarıyla zaten tükenmişti.

IPv4 bitti ne demek?

ICANN'in ortak havuzda bulunan son IPv4 adres bloğunun da tahsis edilmesiyle, farkında olmasak da internet tarihinde oldukça kritik bir olaya şahit oluyoruz. Bu durum, internetin geleceğinin tamamen IPv6 olarak adlandırılan yeni nesil internet protokolünün başarısına bağlı olduğu anlamını taşıyor. ICANN raporu, IPv6'ya geçişin artık bir seçenek olmaktan çıkarak, bir zorunluluk olduğunun altını çiziyor. Öte yandan, IPv4  algoritmik olarak  4 trilyon 4 milyar 294 milyon 967 bin 296 adresi destekleyebiliyordu, IPv6 ise IPv4'ten milyarlarca kat fazla internet adres havuzuna sahip. Bu da tükenmez bir IP kaynağı sunuyor.

IPv4 biterse ne olur?

Birincisi bilgisayarınıza artık sabit bir IP atamanız mümkün olamayacak. Bu durumda bir sabit IP adresi talebiniz varsa otomatik olarak beklemeye alınacaksınız. Özellikle bu durum nedeniyle, blok halinde IP adresi talep eden kurumsal şirketler bu taleplerini hemen karşılayamayacaklar. Bu kurumsal dünyada bir kaosa neden olmasa da şirketlerin işleyişinde bir sıkıntı yaşayabileceği anlamına geliyor. Şirket güvenlikleri değişken IPv4 adreslemeler üzerinde doğru düzgün korunamayabiliyorlar.

IPv6 nedir ve nasıl çalışır?

IPv4'e alternatif olan IPv6 protokolü, FE80:0000:0000:0000:0202:B3FF:FE1E:8329 şeklinde daha uzun bir adres uzantısına sahip. Yani IPv4 adresleri gibi 32 bit uzunluğunda değiller, 128 bitlik bir algoritma kullanıyorlar. Bu uzun adresleme algoritması 340 trilyon trilyon trilyon’luk (340 desilyon) bir adres havuzu anlamına geliyor. Yani IPv6 ile adres kıtlığı yaşamak mümkün olmayacak. Öte yandan, bu yeni protokole geçiş maalesef beklenenden daha uzun sürüyor. Zaten bu sebepten dolayı, IPv6’a geçemeden IPv4 havuzundaki adresler kurudu, yoksa 2011'den bu yana bu protoköle geçilmeye çalışılıyor.

IPv6’ya ne zaman geçilecek?

Facebook ve Google gibi dev şirketler IPv6’ya destek veriyorlar. Bu yüzden bunun uzun sürmeyeceğini söyleyebiliriz. Google’ın raporuna göre, dünyada şu anda aktif olarak kullanılan IPv6 adresi, tüm standart protokol adres kullanıcılarına oranla yüzde 7’ye ulaşmış durumda. Ülkelerin IPv6 adreslerini şimdiden depolamaları gerekiyor. İsviçre ve Belçika bu “depolama” işleminde başta geliyorlar.

Kıyamet alameti mi?

Her zaman dediğim gibi madalyonun iki yüzü var. İki protokol arasındaki farklar oldukça fazla ve maalesef birlikte çalışamıyorlar. Kısaca birbirine uyumsuz sürümler diyebiliriz. Bu noktada uzmanlar, 10 -15 yıl içinde "Ipocalypse" yani Türkçe mealiyle bir “IP kıyametiyle ”karşılaşacağımızı düşünüyorlar.

Hotspot Shield'de IP Nasıl Değiştirilir?

Benzer İçerikler