Internet Protocol Television kelimelerinin kısaltması olan IPTV, internet üzerinden televizyon yayınlarının izlenmesine imkân tanıyan bir teknolojidir. Peki, IPTV izleyenler tespit edilebilir mi? Bu ve buna benzer soruların cevabını merak eden kişiler için rehber hazırladık.
Bu rehberde şu sorulara yanıt bulacaksınız:
- IPTV izleyenler tespit edilebilir mi?
- IPTV izleyenler nasıl tespit edilir?
- IPTV nasıl çalışır, çalışma mantığı nedir?
- IPTV kullanmak suç mu, yasal değil mi?
- IPTV cezası var mı?
- IPTV cezası nedir?
Bu soruların cevaplarını aşağıda ayrıntılı olarak ele alalım.
IPTV İzleyenler Tespit Edilebilir mi?
IPTV izleyenleri tespit etmek en azından doğrudan mümkün değildir. IPTV izleyenlerin tespit edilebilmesi, bulunabilmesi için öncelikle yayının yapılması için kullanılan sunucuların ele geçirilmesi gereklidir.
Yayınları izlemek için öncelikle yayının yapıldığı sunuculara bağlanmanız gerekiyor. Bu sunuculara bağlandığınız anda ise sunucunun yöneticisi sizin bağlantı yerinizi, belirli sınırlar çerçevesinde görebiliyor.
Kısaca sunucuya bağlandığınız anda bir tür iz bırakmış oluyorsunuz. Bu sebeple IPTV'ler üzerinden maç izleyenlerin kimler olduğu, sunuculara ulaşılması durumunda kimlerin o IPTV'ye bağlandığı listelenebilir.
Buna rağmen herhangi birinin IPTV sunucularına kimlerin bağlandığını direkt olarak görmek mümkün değildir. Bunun için öncelikle sunucuların kontrolünün ele geçirilmesi gerekir. Ardından sunuculara bağlanan IP'lere erişilmelidir.
IPTV İzleyenler Nasıl Tespit Edilir?
Türkiye'de kullanılan IPTV'lerin sunucularının çoğunlukla yurt dışında bulunması ise bambaşka problemi beraberinde getiriyor. Türkiye'deki yetkili merciler, bu sunuculara erişebilmek için öncelikle o sunucunun bulunduğu ülkenin makamları ile iletişime geçmelidir.
Bunun ardından iddialarını kanıtlamalı o ülkenin yasal süreç başlatmasını sağlamalıdır. Tüm bunlar kısa süre içerisinde çözülür ve tabii ki sunucudaki bilgiler de yerinde kalırsa IPTV kullananların bir listesi elde edilebilir.
IPTV Nasıl Çalışıyor, Çalışma Mantığı Nedir?
IP TV'nin çalışma mantığı, yayıncı tarafı ve izleyici tarafı olarak iki aşamada değerlendirilebilir. Yayıncılar, ilk olarak aktarılacak televizyon yayınlarını seçer ve bunları internet üzerinden paket olarak iletebilmek için dijital forma dönüştürür.
Sonrasında yayını yalnızca abonelerin izleyebilmesi için şifreleme işlemleri tamamlanır ve yayın izleyiciye aktarılmaya hazır hale gelir. İzleyiciler, bir bilgisayar ya da bir alıcı yardımıyla yayıncı tarafına bağlanır. Kullanıcının bilgileri doğrulandıktan sonra yayın, izleyici tarafına akmaya başlar.
Bir süre ara belleğe alınan televizyon yayını, izleyicinin ekranında gerçeğe göre 1-2 saniye gecikmeyle görüntülenir.
IPTV Kullanmak Suç mu, Yasal Değil mi?
IPTV, illegal yayınlar için kullanılmadığı sürece yasaldır. Kaçak maç yayını gibi illegal yayınlar için IPTV kullanmak yasal değil suç sayılmaktadır ve cezası vardır.
IPTV Cezası Var mı?
İllegal yayın yapan bir IPTV aboneliğiniz varsa 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına ya da para cezasına çarptırılabilirsiniz.
IPTV Cezası Nedir?
Telefon hatları ile frekanslarından veya elektromanyetik dalgalarla yapılan şifreli veya şifresiz yayınlardan sahibinin veya zilyedinin rızası olmadan yararlanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Bu ifadeden de anlaşılabileceği üzere; IPTV cezası 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ya da para cezasıdır.
Buna ek olarak Ticaret Bakanlığı'nın incelemeleri sonucunda Reklam Kurulu'nun aldığı kararlar gereği yayıncılar da para cezalarına da çarptırılıyorlar. 11 Aralık 2018'de Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:
Tüketicilere internet üzerinden ulusal platformların ve kanallarının yayınlarını mevzuata aykırı olarak pazarlayan ve usulsüz abonelik tesis eden bir firma hakkında Reklam Kurulu'nun 277. sayılı toplantısında 69.086 TL idari para ve yayın durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.
IPTV Nedir, Ne Anlama Gelir?
IPTV, Internet Protocol Television'ın kısaltmasıdır. 1994 yılında American Broadcasting Company'nin gerçekleştirdiği yayınla ortaya çıkmıştır. İnternet hızlarının yükselmesi ve yayın altyapılarının kurulması ile IPTV kullanımı da büyük ölçüde artmıştır.
Son zamanlarda özellikle kaçak maç yayınları izlemek üzere milyonlarca kişi tarafından kullanılan IPTV'ler üzerine çalışmaya başlayan TBMM, IPTV kullanıcılarına hapis cezası içeren yasayı görüşmeye başlamıştı.
İnsanları IPTV kullanımına yönelten en büyük sebep ise yüksek abonelik ücretleri olmuştu. Bunun yanı sıra ilgi çekici içeriklerin ve kanalların çok farklı servislere bölünmesi de kullanım sayısını artıran detaylar arasında yer almıştır. IPTV'lerin en sevilen yanı ise neredeyse bütün servisleri tek ekranda sunmasıdır.
Bu makalede IPTV izleyenler tespit edilebilir mi, IPTV nedir, IPTV cezası var mı gibi soruları yanıtladık. Son olarak şunu belirtmek gerekir ki yasa dışı içerik tüketimi ve sunumu yasal değildir. Bu makale yalnızca bilgilendirme amacı ile yazılmıştır, yönlendirme amacı taşımamaktadır.