iPhone kullanıcılarının bileklerini süsleyen Apple Watch’un şık olduğu kadar fonksiyonel olduğunu da söyleyebiliriz. Telefona bakmadan gelen mesajları ve arayanları hem görme hem de yanıtlama, e-postalara bakma, takvimden haftalık programa bakma, aktivite takibi yapma, navigasyondan faydalanma, ödeme aracı olarak kullanma, müzik dinleme, uzaktan kumanda olarak kullanma ve daha saymakla bitiremeyeceğimiz onlarca özellik bileğimizde. Peki iPhone’unuz olmadan Apple Watch ile yapabileceklerinizi hiç düşündünüz mü?
Günümüz akıllı saatlerin çoğunluğu telefona bağımlı ve etkieşimde olmak için sürekli olarak Bluetooth bağlantınızı açmanız gerekiyor. (Elbette akıllı telefona ihtiyaç duymayan saatler de mevcut ancak bunların sayısı oldukça az) Akıllı saatler arasında en çok konuşulanı hiç şüphesiz ki Apple Watch. Apple’ın reklamlarla gündemden düşürmediği saati de telefona bağımlı hayatını sürdüren modeller arasında. iPhone’unuzla kolaylıkla eşleştirdikten sonra kullanabileceğiniz saatin tüm fonksiyonlarından faydalanabilmeniz için iPhone’unuzla bağını hiç koparmamanız gerekiyor. Olur da Bluetooth bağlantısında sorun çıkarsa şu 5 şeyi yapabilirsiniz:
Müzik ve Fotoğraf:
Apple Watch’un dahii depolama alanında 2GB’a kadar müzik depolayabiliyorsunuz. Geniş bir müzik arşivi yerine sıklıkla dinlediğiniz parçalar için bir çalma listesi oluşturup akıllı saatinizden müzik dinlemenin keyfini sürebilirsiniz. Tabii ki müziğe kendinizi fazla kaptırmamanız gerekiyor. Aksi halde saatiniz çok geçmeden kapanış sinyalleri vermeye başlayacaktır. Müzik dinlemenin yanında ufacık ekranda yapar mısınız bilmiyoruz ama iCloud’dan fotoğraflarınıza bakma şansına da sahipsiniz. Bunda da limit 75MB. Kısaca iPhone’unuz yanınızda değilken müzik dinleyebilir, fotoğraflarınıza kör olma pahasına bakabilirsiniz. Müzik demişken Spotify uygulamasının hala Apple Watch desteği sunmaması da oldukça ilginç.
Fitness (Sağlık):
Apple Watch, her ne kadar aktivite bilekliği görünümünde olmasa da spor aktivitelerinizi takip etme özelliğine sahip. Gün içerisinde attığınız adım sayısı, kalp atışınız, hareketliliğiniz (oturma ve kalkma sıklığı) gibi sağlığınıza ilişkin tüm verileri kaydedebiliyor ve bunları kendi hafızasında depoluyor. Kaydedilen verilere Apple’ın sağlık uygulaması Health üzerinden erişebiliyorsunuz. Watch’da GPS alıcı bulunmadığından mesafe takibi yapamıyor. Ayrıca Apple tarafından geliştirilmemiş, üçüncü parti fitness uygulamaları iPhone bağlantısına ihtiyaç duyuyor.
Apple Pay:
Temassız ödeme sistemi Apple Pay, ülkemize yakın zamanda gelmesi muhtemel olmayan bir özellik. Sadece cihazınızı dokundurarak kredi kartınızla şifre girmeden güvenli şekilde ödeme yapma kolaylığı sunan bu sistemi yanınızda iPhone’unuz yokken de kullanmanız mümkün. Apple Watch, Apple Pay’e eklediğiniz kartlarınızı sakladığından iPhone’a ihtiyaç duymuyorsunuz. Bu noktada güvenlik riskini düşünebilirsiniz. Apple Watch, bilek değiştirdiğinde yani saatiniz çalındığında kendi kilitleyen özel bir güvenlik sistemi devreye girerek kendini kullanıma kapatıyor.
İnternet:
Apple Watch, bağlandığı tüm WiFi ağlarını hafızasında tuttuğundan o noktada internete tekrar bağlandığınızda iPhone’a ihtiyaç duymuyorsunuz. İnternet erişimi gerektiren uygulamaları kullanmanız gerektiğinde oldukça faydalı bir özellik. Bu özelliğin watchOS 2 güncellemesiyle eklendiğini de belirtmek gerek.
Mesaj, Arama ve Mail:
iPhone’unuzu sessiz modda kullanmayı tercih ediyorsanız bazen mesajları ve aramaları kaçırdığınız olmuştur. Apple Watch’unuzdan telefon görüşmesi yapmak ülkemizde çılgınca bir hareket olsa da en son kimlerin aradığına bakabilir, kısa mesajlarınızı okuyabilir, sesli mesajlarınızı dinleyebilirsiniz.