Apple’ın sabırsızlıkla beklediğimiz 10. yıl özel iPhone’u iPhone X, dün gece tanıtıldı. iPhone 8 ve iPhone 8 Plus’ın ardından sahne alan iPhone X, lansmanın göz bebeğiydi. Lansman sonrasında da beklenen sorular geldi: "iPhone X mi? iPhone 8 mi?", "iPhone X ile iPhone 8 arasında ne gibi farklar var?" "Neden iPhone X’i satın almalıyım?" Bu blog yazımız bu sorulara yanıt niteliğinde.
Apple’ın uzay üssünü anımsatan yeni alanı Apple Park Steve Jobs Theater’da gerçekleşen Apple Özel Etkinliği, TSİ 20:00’de başladı. Biz de lansmandan yarım saat öncesinde hazırlıklarımızı tamamlayarak canlı yayınla sizlerin karşısına çıktık. iPhone’un 10. yılı olmasıyla büyük ilginin olduğu lansmanda odak nokta yeni iPhone’lardı. Daha doğrusu tasarımında köklü değişikliğe gidilmiş ilk iPhone olan iPhone X, lansmanda milyonların odaklandığı cihaz oldu. Heyecanı artırmak adına iPhone 8 ve iPhone 8 Plus’tan sonra tanıtılan iPhone X, kimilerince beğenildi, kimilerince de beğenilmedi. Bu yazıda buna girmeyip, iki cihaz arasında ne gibi farklılıklar var?, iPhone X’i iPhone 8 serisinden üstün kılan özellikleri neler? bunlardan bahsedeceğim.
OLED Ekran - HDR:
iPhone X ile iPhone 8 ve 8 Plus’ı yan yana koyduğumuzda gördüğümüz ilk fark; tasarım olduğundan tasarımla başlamak istedim. iPhone’u satın aldığında ilk olarak kılıf alıp taktıktan sonra kullanmaya başlayan kullanıcılar arasındaysanız arka tarafın sizin için bir farklılığı yok. Üç cihazı yan yana getirdiğinizde arkada gözünüze takılacak tek fark kamera olacaktır. iPhone X’in arka kamerası dikey. Her iki kameranın da dikey konumlandırılmasının elbette bir açıklaması var ancak benim tasarımda bahsetmek istediğim nokta kameralardan ziyade ön taraf; ekran.
Son kullanıcı olarak Apple’dan beklediğimiz; 10. Yıla özel iPhone modelinde görmenin nasip olduğu çerçevesiz ekran tasarımına nihayet kavuştuk. Home butonunun da kaldırılmasıyla birlikte Plus ekranından da geniş bir alana bakıyoruz artık. iPhone X’in 5.8 inç 2436 x 1125 çözünürlüklü 458 ppi Super Retina HD ekranının OLED olduğunu belirtmekte fayda var. iPhone 8 ve 8 Plus’ın ekranı önceki iPhone modellerindeki gibi IPS LCD. Ekran demişken, iPhone X’in kasası iPhone 8 Plus’a göre çok daha küçük olmasına karşın daha geniş ekran sunuyor. OLED’in bir getirisi de HDR desteği. HDR özellikli ekrana sahip olduğunuzdan Netflix, iTunes, YouTube gibi platformlarda videoları HDR10 ve Dolby Vision formatında izleyebileceksiniz. Unutmadan, iPhone X ile birlikte Home butonuna (Ana Ekran düğmesi) veda ettik. 8 ve 8 Plus’ta Home butonu yerini korurken, iPhone X’te Face ID (üç boyutlu yüz tanıma sistemi) biyometrik doğrulamaya geçildiğinden parmağınız ister istemez Home butonunun yerini arayacaktır. Home butonunun kaldırılması yeni hareketleri de (gesture) beraberinde getirdi; buna sonra detaylıca değineceğim.
Face ID:
iPhone X ile beraber yeni biyometrik doğrulama sistemi olan Face ID’ye geçildiğini söyledim. Bunu biraz açmak istiyorum; zira iPhone X’in yüz tanıma teknolojisi hali hazırda yüz tanıma özelliğine sahip akıllı telefonlardan oldukça farklı çalışıyor. Çok daha geliştirilmiş bir yüz tanıma sistemi karşımızda. Touch ID gibi iPhone’un kilidini açmaktan Apple Pay’e birçok noktada kullanılacak ve üçüncü parti geliştiricilerin erişimine açılan Face ID sistemini henüz deneyimleme şansı bulamadık ancak Apple’ın lansmanda gösterdiğinde göre basit bir profil fotoğrafı gösterilerek kesinlikle açılamayan, üst seviye güvenlik sunan bir sistem.
Öyle ki; iPhone’unuzu yüzünüzle açabilmeniz için gözlerinizin açık olması gerekiyor ve doğrudan cihaza bakmazsanız kilit açılmıyor. Yüzümüze yansıtılan 30.000’in üzerinde görünmez noktayı analiz ederek en ince detaylarıyla bir derinlik haritası oluşturan; sizi sakallı da olsanız, havuzdan/denizden çıkmış olsanız da, bere – şapka – gözlük takmış da olsanız – yapay öğrenme teknolojisi sayesinde - iPhone X sizi kolaylıkla tanıyor. Face ID, sadece bir güvenlik sistemi değil; cihaz kullanımını da doğrudan etkiliyor. Örneğin; ekrana bakarken ekran ışığı açık tutuluyor, alarm ve zil sesi kısılıyor, cihaza halihazırda baktığınızdan ardı ardına gelen bildirim ve mesajlarının seslerinin çınlamasını duymuyorsunuz. Yüz fotoğrafı ve maske kullanılarak girişin asla mümkün olmadığı yeni yüz tanıma teknolojisini kullanacaklar için yüz haritasının şifrelenerek Secure Enclave alanında korunduğunu, doğrulama işleminin bulutta değil aygıtta gerçekleştirildiği bilgisini de paylaşayım.
Home Butonu Yok, Yeni Hareketler (Gesture):
iPhone X’te Home butonunun yer almaması beraberinde yeni parmak hareketlerini getirmiş. Ana ekrana dönme, açık uygulamaları görüntüleme/multitasking (çoklu görev), Denetim ve Bildirim Merkezi’ne erişme gibi işlemleri artık Home butonuna dokunmak yerine kaydırma hareketleriyle yapıyorsunuz. Örneğin; parmağınızı yukarı doğru hızlıca kaydırdığınızda Ana Ekran’a ulaşıyor, parmağınızı yukarı kaydırıp kısa bir süre beklediğinizde multitasking ekranı açılıyor, ekranın sağ üst köşesinden veya ortadan aşağı kaydırdığınızda Denetim Merkezi; sol üst köşeden aşağı kaydırdığınızda da Bildirim Merkezi’ni açıyorsunuz. Asistan Siri’yi kullanıyorsanız yan düğmeye basılı tuttuğunuzda da Siri çalışıyor.
Çift OIS - TrueDepth Kamera - Portre Işığı:
Kamera karşılaştırmasında iPhone X’in karşısına 8 Plus’ı alacağım. Çünkü; her iki cihazda da çift arka kamera mevcutken, 8 modelinde 7’deki gibi tek bir arka kamera bizleri karşılıyor. Arka kameradan başlamam gerekirse; iPhone X’in de 8 Plus’ın da arka kamerası saniyede 60 kareye kadar 4K video kaydına, saniyede 240 kareye kadar 1080p ağır çekime izin veriyor (Bu değerler gerçekten inanılmaz; iPhone X ile çekim yapmak için sabırsızlanıyorum). Arka kamerada iPhone X için her iki kameranın da OIS desteklediğini, 8 Plus’ta sadece bir kameranın OIS desteği sunduğunu belirtmekte de fayda var. Ön kameraya geçtiğimizde iPhone X’in 8 Plus’a göre üstünlük elde ettiğini görüyoruz. iPhone X’te yer alan TrueDepth kamera sistemi ile birlikte mümkün olan Portre Işığı, yüzünüzü hatlarınızın ışıkla etkileşimini hesaplıyor ve gerçekten etkileyici ışık efektleri oluşturuyor. Doğal ışık, stüdyo ışığı, kontur ışığı, sahne ışığı gibi selfie’lerinizi farklılaştıran birçok efekt bulunuyor. iPhone 7 Plus ile başlayan 8 Plus’ta da gördüğümüz Portre Modu’nun geliştirilmiş sürümü iPhone X’te diyebilirim.
Animoji:
TrueDepth kamera, A11 Bionic çipin de desteğiyle 50’nin üzerinde farklı kas hareketini analiz ederek yüz ifadelerinizi 12 farklı Animoji (hayvan ifadeleri) karakterine yansıtıyor. Siz kafanızı sağa sola çevirdikçe karakter de çeviriyor, konuşmaya başladığınızda karakter de konuşuyor; kısacası o hayvanın yerine geçmiş oluyorsunuz. Animoji’leri şimdilik sadece Apple’ın mesajlar uygulaması üzerinden paylaşabiliyorsunuz.
YORUMLAR